Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zlew pod oknem.. TAK czy NIE ?  

221 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zlew pod oknem.. TAK czy NIE ?

Recommended Posts

U nas bedzie pod oknem. Troche dlatego, ze nie bylo innego wyjscia. Okno mamy na 130 (jeszcze do teraz jestem na to zla :x), brudzic sie od zlewu nie bedzie, zreszta zamierzamy mocno eksploatowac zmywarke.

Gdyby natomiast okno bylo na normalnej wysokosci zrobilabym przy nim kacik jadalny. Szkoda okna na zlewozmywak :(

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 893
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Krótko co myślę o zlewie pod oknem:

1. Musi i tak być zabudowany, bo nie lubię widoku rur, więc nie mam znaczenia kaloryfer, bo i tak go tam nie wcisnę.

2. Okno w kuchni i tak musi mieć coś na sobie zawieszone, więc pojawia się problem z brudną firanką, oraz ewentualnie stojąca stertą garów, jak postanowimy mieć wolne od zmywania i od zmywarki.

3. podczas mycia zawsze coś chlapnie na okno, więc zwiększa się częstotliwość jego mycia, a tego moje wrodzone lenistwo nie znosi

4. Jestem prawie wysoki, więc zawsze przydawała mi się szafka nad zlewem, o którą mogłem się oprzeć głową

5. wolę mieć oświetlony naturalnym światłem blat, na którym można zrobić cokolwiek, niż zlew w którym można tylko zmywać

6. Szafka nad zlewem może zawierać suszarkę, co się przydaje

hahah tez tak mysle.

osobiscie pod oknem wole miec blat - jak cos kroje , przygotowuje kanapki , lubie patrzec przez okno od czasu do czasu co sie dzieje przed wejsciem.

• 4 weeks później...

Mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu. Wczesniej moim marzeniem byla zlewe pod oknem. Teraz juz wiem, ze tego nie chce. Okno jest dosc wysoko, widocznie z gory bylo planowane postawienie zlewu przy oknie, wiec problem zachlapania odpada. Ale jak nie masz zmywarki to jest problem. Nie masz szafki z suszarka nad glowa, efektem jest zachlapany ciagle blat, na ktorym stoi suszarka. Chalpie sie podczas stawiania tam naczyn. Drugi problem wydaje sie smieszny ale istnieje. Okno jest dosc wysoko, a ja nie jestem duza. Nie siegam sama zeby okno otworzyc, wolam meza albo wlaze na stoleczek. To samo z myciem okna. Nie siegam. Zeby umyc okno musze kombinowac, bo na wprost jest zlew, a do zlewu przeciez nie wejde.

I tym sposobem skutecznie wyleczylam sie ze zlewu przy oknie

Układ mojej kuchni jest taki, że zlew "prosi" się by był w rogu pod oknami. Nawet okna zaczynają się jakieś 15 cm wyżej niż poziom blatów kuchennych. Poszukuję jednak rozwiązania by przesunąć zlew nieco w bok od okna.

Zlewozmywak pozostał w rogu pod oknami. Jestem zadowolona. Najbardziej jednak z tego, że jest w rogu, pomiędzy dwoma blatami (zabudowa L) bo w przypadku gotowania we dwójkę jest to naprawdę wygodne.

Ja od paru dni mam zlew pod oknem :lol:

I zmywa się doskonale :wink:

To naprawdę kwestia upodobań i przyzwyczajeń. Taki mi się zawsze marzył wiec taki mam. Zalety zostały już wyzej szeroko opisane, a wada- mycie okna- mam kuchnię na parterze więc z umyciem okna z zewnątrz nie ma najmniejszego problemu.

emems

W dzienniku zamieściłam zdjecie mojej kuchni. Zobacz sobie jak to wygląda :lol:

Wybór nie jest łatwy. Trzeba znać konsekwencje i potem już zapomnieć o drugiej wersji i nie żałować :lol:

Wierzę, że uda Ci się tak sobie kuchnię urządzić, że będziesz nią zachwycona przez długie lata :lol:

Pozdrawiam!

• 2 months później...
w pierwszej wersji chciałam umieścić zlew pod oknem, jedak poszukałam, poczytałam i znalazłam wiele negatywnych opinii.

Teraz wymyśliłm sobie, że umieszcze zlew w narożniku. Czy ktoś z Was skorzystał z takiego rozwiązania?

Wydaje mi się, że jest to bardzo praktyczne

Jest ok. U mnie jest jednocześnie i pod oknem ( blisko naroznika) i w narozniku. Ociekacz zlewu 1,5 komorowego wchodzi w ten naroznik wiec takie "zmarnowane miejsce" jest w miare efektywnie wykorzystane. W nowej kuchni ktorą własnie zamawiam bede miał taki sam układ.

Ja też miałam mieć narożny ale zrezygnowałam. Przede wszystkim ze względu na zmywarkę. Chciałam, żeby była ustawiona obok zlewu i żeby był do niej łatwy dostęp w trakcie np. spłukiwania naczyń przed włożeniem do zmywarki. Poza tym chciałam mieć kosz na śmieci pod zlewem. Korzystanie z takiego kosza przy zlewie narożnym (zwłaszcza w czasie zmywania) nie jest zbyt wygodne.

No i zlew stanie przy ścianie.

A jeśli chodzi o zlew pod oknem, to mój mąż stweirdził, że nie ma ochoty, żeby ktoś z ulicy zaglądał mu w brudne garnki (mimo zmywarki niestety często zalegające w zlewie).

Od 3 m-cy użytkuję zlew narożny ( nawiasem mówiąc umieszczony pod narożnym oknem). Zadbałam o to by zmywarka była umieszczona blisko - to bardzo praktyczne, by można było stanąć przy zlewie i z tego samego miejsca móc wkładać naczynia do zmywarki.

Pojemnik na odpadki organiczne mam pod zlewem - nie jest to zbytnio uciążliwe.

Mam wrażenie, że dzięki pewnemu oddaleniu komór zlewozmywaka od ścian o wiele mniej brudzą się płytki na ścianie za zlewozmywakiem ( w poprzedniej kuchni prosty zlew miałam w rogu kuchni).

Najfajniejszą rzeczą u mnie jest to, że po obu stronach zlewozmywaka są dość długie blaty - wygodna przestrzeń robocza dla dwóch osób z dostępem do zlewu.

Mam od paru lat w mieszkaniu zlew narożny 1 1/2 komory + ociekacz.

Mówiąc krótko: nigdy więcej.

Wady:

-dostęp do zlewu tylko z jednego miejsca (rogu), a co za tym idzie jak jedna osoba tam stoi to drugiej przeszkadza

-utrudniony dostęp do 1/2 komory (odległość) - w praktyce jest rzadko wykorzystywana

-kosz na śmieci pod zlewem za takimi podwójnymi drzwiczkami, które są kłopotliwe w otwieraniu i na dodatek często wylatują zawiasy

-w sklepach jest więcej zlewów prostych niż narożnych, więc łatwiej wybrać coś dla siebie

Zalety (?):

-wykorzystanie narożnika, dzięki czemu mam dwa blaty: między kuchenką a zlewem i zlewem a lodówką. Przy zwykłym zlewie pierwszy blat miałby 40 cm czyli prawie nic.

W domku będzie także 1 1/2 komory + ociekacz ale prosty, nie w narożniku.