Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zlew pod oknem.. TAK czy NIE ?  

221 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zlew pod oknem.. TAK czy NIE ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 893
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Minusy zlewu pod oknem:

- wylewka może przeszkadzać w otwieraniu okna, chyba że się zamontuje ruchomą

Jestem facetem, który często zmywa i nie jest to dla mnie uciążliwe zajęcie o ile mogę oprzeć się czołem o szafkę, dlatego nie zdecydowałem się na zlew pod oknem.

Z tymi podwójnymi drzwiczkami w rogu podobnie jak DamianG też mam kłopot.

• 3 months później...

Tak się zastanawiam dlaczego zwykle zlew montuje się pod oknem?

80 % kuchni tak właśnie ma.

Czy ktoś zna odpowiedź na to pytanie???

Co się zyskuje gdy zlew jest pod oknem, a co traci gdy zlew umieścimy w inym miejscu?

Hmmm...

Pozdrawiam wszystkich budujących i zainteresowanych tą tematyką:)

A to tak, zeby ci sie nie nudziło przy myciu garów :D Myjesz je sobie spokojnie i obserwujesz podjazd własnego domu, zerkniesz mimochodem co tam na ulicy, kto nowa furą jedzie, w jakim futrze Kowalska idzie na spacerek z pudlem 8) Jak myjesz w dzień, to światlo wpadajace przez okno pozwoli Ci dojrzeć wszelkie grudki zaschnietego żarcia. :wink:

Ja nie mam zlewu pod oknem.

Tak jak wyżej ... to sama przyjemność – obserwowania świata przy prozaicznym zajęciu i kontakt wzrokowy z czymś więcej niż ściana , czy nudna szafka .

A światło – oszczędność oraz lepiej dla oczu : to też ważne argumenty ...

Pozdrawiam szorując gary w zlewozmywaku z widokiem na pola i łąki

8)

I tego się właśnie obawiałam! Obawiałam się, że taka odpowiedź padnie (że mogę sobie popatrzeć...).

Ale coś chyba nie do końca jest tak, bo skoro macie (zazwyczaj) zmywarki to chyba nie będziecie "non stop" spędzać przy zlewie!?

Już chyba raczej częściej spędzacie czas przy przygotowywaniu posiłków, na krojeniu itp.

Jeśli wziąć powyższe pod uwagę, to pod oknem powinien być po prostu blat! A nie zlew!

No tak, czy nie???

Aha i jeszcze jedno: czy zlew powinien być przy kuchence???

Pozdr

cubus2 - weż pod uwagę jeszcze jedno uwarunkowanie.

Dla wysokiej osoby może nie być najszczęśliwszym rozwiązaniem zmywanie garnków i patelni (wszystko pozostałe rzeczywiście przewaznie zmywa się w zmywarce) mając tuprzed czołem zawieszoną szafkę.

Jeśli nad zlewem nie przewidujesz powieszenia żadnych szafek to oczywiście ten problem odpada.

Zlewozmywak mam oddzielony od kuchenki blatem roboczym /80cm/. Pod nim własnie mieści się zmywarka. Nad zlewem nie mam szafki /w ogóle nie mam górnych szafek :D /.

Ale wiem, że często nad zlewozmywakiem wiesza się specjalną szafkę z ociekaczem - własnie na te umyte gary :wink:

Obecnie za zlewem mam kafelki na ścianie, które dość często muszę przcierać bo są po prostu zachlapane, zabryzgane, zaciapane i nie wiem co jeszcze. Nie wyobrażam sobie w tym miejscu okna z firankami itp. A tak wogóle mam zmywarkę więc myję tam tylko niektóre części mojej zasatawy a oprócz tego warzywa, mięso itp a i tak to jest zawwsze zabryzgane. A może to tylko ja jestem taka chlapaczka :roll: :oops: :wink:

bardzo podoba mi sie taki zlew pod oknem ,zawsze taki chcialam miec , myjac gary potrzec z zalem jak inni spaceruja :wink:

bardzo czesto widze takie rozwiazanie ......ale .... nie dalam sobie zlewu pod oknem ino pod sciana ,a nad nim bedzie polka z ociekaczaem ...moda -modą , wygoda -wygodą :lol:

Ewuś ... a czy uważasz , że ociekacz umiejscowiony na blacie lub zlewozmywaku nie jest wygodny ? Nie zamieniłabym się za nic w świecie i szczerze , dziwię Ci się ...

ale ociekacz w zamykanej szafce ..skarbie :lol: :lol: :lol:

No rybciu ... bleee - że Ci się chce chować do jakieś szafki :roll: :roll: . ..

I tak obstaje przy swoim - za nic się nie zamienię :wink: . Wydaje mi się , że jednak zlewozmywak : to miejsce gdzie stosunkowo dużo czasu się pracuje i to nie tylko przy myciu , ale również przy szykowaniu potraw - obmywaniu warzyw , mięsa itd...

Tak się zastanawiam dlaczego zwykle zlew montuje się pod oknem?

Matka ma rację: "bo tak mają w Hameryce". Ja też tak mam, bo tak było w pojekcie. Nie przemyślałem i to był niestety błąd.

Wady:

1. Nie tylko Ty oglądasz ludzi na ulicy, ale i oni gapią się na ciebie - ja za tym nie przepadam, a jest to dla mnei tym badziej dotkliwe, że przed domem mam przystanek i ludzi czekających na autobus.

2. Nie da się zawiesić suszarki nad zlewem, musi być obok - jak odkładam naczynia, woda kapie na blat stojącej obok zlewu szafki.

Zalety:

1. ?...

przy zlewie mozna tez obierać warzywa i je myć

może troche i szkoda tego miejsca pod oknem, ale ja sie decyduję na zlew opd oknem

najlepiej to by było mieć 2 okna w kuchi albo i trzy:

stół najlepiej pod oknem

blat pod oknem

zlew pod oknem

i puste miejsce pod oknem, zeby był swobodny dostęp :)

Ewuś ... a czy uważasz , że ociekacz umiejscowiony na blacie lub zlewozmywaku nie jest wygodny ? Nie zamieniłabym się za nic w świecie i szczerze , dziwię Ci się ...

Osowa, ja planuję tak jak Ty na blacie

tylko, że te plastikowe ociekacze z podstawką z reguły są paskundne

masz moze jakiś znosny?

jeśli tak, to gdzie go nabyłaś?

tak naprawdę to cała kuchnia jest dostosowana do tego ociekacza i nawet 2 okna przesunięte :D ( w tym 1 z pokoju pietro wyżej)

a na forum jest wątek o tym, że niektórzy posiadacze zmywarek w ogóle nie mają ociekaczy! :roll: