RadziejS 31.07.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Lipiec 2011 był, przynajmniej u mnie, deszczowy i pochmurny. Praktycznie nie było dnia, żeby nie padało lub się na deszcz nie zanosiło. Bardzo mi to utkwiło w pamięci, bo 4 lipca zacząłem robić tynki i nadal nie skończyłem, bo ściany mokre, a jak już podeschały to zapowiadali deszcze... I tak stoją rusztowania od 3 tygodni a robota czeka. Jak w taką pogodę sprawdziły się kolektory? Nie mam kompletnie żadnych doświadczeń z kolektorami, stąd moje pytanie. Wydaje się, że non stop niebo zachmurzone, słońce przedziera się przez chmury bardzo rzadko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.07.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 kolektory w takich warunkach więcej udaja niż grzeją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka111 05.08.2011 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Witam!!! U mnie cztery razy musiałam w piecu napalic, czyli cztery dni dogrzewałam wodę pozostałe 27dni woda ciepła z kolektorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 05.08.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 U nas w firmie większą część miesiąca dogrzewały wodę niż zapewniały. Teraz od 4 dni wróciła pełna funkcjonalność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 05.08.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 (edytowane) kolektory w takich warunkach więcej udaja niż grzeją... Witam. Jak się ma chińskie heat pipe (bo heat pipe są tylko chińskie) to ma się atrapę kolektorów i masz rację więcej udają niż grzeją. Moje, dobrze zrobione cały czas grzały. pozdrawiam. Witold Edytowane 5 Sierpnia 2011 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 06.08.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Witam. Jak się ma chińskie heat pipe (bo heat pipe są tylko chińskie) to ma się atrapę kolektorów i masz rację więcej udają niż grzeją. Moje, dobrze zrobione cały czas grzały. pozdrawiam. Witold Panie Witoldzie a co Pan powie o Vitosol 200-T jest wysokosprawnym kolektorem próżniowym, przystosowanym do montowania w dowolnym położeniu. Dzięki nowej konstrukcji rurki cieplnej "Heat pipe" - jednorodnej pod względem średnicy wewnętrznej, można go nawet położyć bezpośrednio na dachu płaskim lub zamontować pionowo na elewacji budynku. bo takowe mam i w dni pochmurne miałem max 35 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 06.08.2011 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Panie Witoldzie a co Pan powie o Vitosol 200-T jest wysokosprawnym kolektorem próżniowym, przystosowanym do montowania w dowolnym położeniu. Dzięki nowej konstrukcji rurki cieplnej "Heat pipe" - jednorodnej pod względem średnicy wewnętrznej, można go nawet położyć bezpośrednio na dachu płaskim lub zamontować pionowo na elewacji budynku. bo takowe mam i w dni pochmurne miałem max 35 stopni. Witam. Ten cytat pisała osoba nie mająca zielonego pojęcia o kolektorach. To, że się rozgrzewa skraplacz to wcale nie znaczy, że poprawnie działa (przed chwilą sprawdziłem osobiście). Vitosol 200-T nie jest heat pipe a o bezpośrednim przepływie opartym o współśrodkową rurkę. Można powiedzieć, że jest to płaski kolektor zamknięty w próżni. Dla tego można go montować nawet płasko. Żaden heat pipe nie będzie pracował płasko (zasada działania). Ale faktyczne jest również Vitosol 200-T heat pipe, nie wiem czemu jest bałagan w nazewnictwie. Wygląda na to, że pod jedną taką samą nazwą istnieją dwa urządzenia o różnej zasadzie dzialania. Polecam ten pierwszy, jeżeli cena jest adekwatna do uzysków. pozdrawiam. Witold. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wutang 09.08.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Piec wyłączyłem juz w połowie kwietnia cały lipiec ciepła woda temp. od 40 ( moze 3-4 dni w miesiacu było ) do 70 . Płaskie kolektory CosmoSun zbiornik 300L nawet jak nie słonca to w bance woda stygła w czasie 3-5 stopni na dobe, też sie bałem ze bedzie słabo ale jakos dało rade ciekawe jak sierpien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek24 10.08.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 W lipcu musiałem z 5 razy przepalić w piecu. Zestaw mam Hevalex płaskie kolektory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 11.08.2011 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 No to jestem zaskoczony pozytywnie, myślałem, że będzie gorzej. A robiliście z ciekawości jakieś wyliczenia - ile razy na sezon "ciepły" musicie pomagać solarom paląc w kotle?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka111 11.08.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Ja mam kolektory od listopada, więc jeszcze całego sezonu nie grzeją Ale tak gdzieś od połowy marca korzystamy na dobre i od tego czasu to więcej niż 10 razy nie musieliśmy dogrzewac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 19.08.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Na przełomie lipca i sierpnia (13.07.2011-19.08.2011) pole kolektorów o powierzchni czynnej 6m^2 dostarczyło 572kWh przy użyciu pompy przez 118h i 10h w stanie przekroczonej temperatury pracy. Odchylenie od południa na wschód: ~30-35st. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 21.08.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Jeszcze jedna instalacja.Od 14.07.2011 do 20.08.2011 kolektor próżniowo rurowy CPC o powierzchni czynnej 4m^2 dostarczył 362kWh przy 108h pracy pompy i 18h stanie przekroczonej temperatury pracy.Kolektor skierowany wprost na południe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 28.08.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Pytanie - jakie temperatury osiągają Wasze zasobniki w te upalne i słoneczne dni?Z tego co zauważyłem moje próżniowe viessmanny w postaci 2 sztuk czyli 4m2 dały maksymalnie 70 stopni na 220 litrów.Byłem bardzo ciekaw co one potrafią co prawda jeszcze nie mieszkam ale wynik 70 stopni mozna chyba uznac za zadowalający jak na prozniowy ???pozdrawiam radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.08.2011 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Jeszcze jedna instalacja. Od 14.07.2011 do 20.08.2011 kolektor próżniowo rurowy CPC o powierzchni czynnej 4m^2 dostarczył 362kWh przy 108h pracy pompy i 18h stanie przekroczonej temperatury pracy. Kolektor skierowany wprost na południe. ciekawi mnie ile realnie jest do wykorzystania z tej energii po odjęciu strat dobowych i wszelkich sterowników, pompek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 29.08.2011 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 W typowej instalacji solarnej pompka jest zazwyczaj jedna. Sterownik pobiera prądu tyle co typowa elektronika. Suma sumarum jak solar pracuje to pobiera ok 45W, chyba że ustawisz pompkę na najwyższy bieg to będzie ok 60W. Jak solar nie pracuje to sterownik bierze ok 5W.Straty dobowe są jak na każdym innym zbiorniku CWU. Im większy zbiornik i im większa temperatura to straty zbiornikowe są większe.Realne zyski są wbrew pozorom uczciwie trudne do oszacowania tak jak COP pompy ciepła, gdzie userzy nie biorą pod uwagę np 5 pompek cyrkulacyjnych do podłogówki ino liczą ile zyskuje sama pompa i mówią, że zwykłe grzejniki są fe, a tam jest tylko jedna pompka cyrkulacyjna, w dzień mają droższy prąd itp...Podobnie jest w solarach. To zazwyczaj określają użytkownicy ile w roku muszą palić w piecu z solarami a ile bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.08.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Pięciu pompek do podłogówki? Przy pompie ciepła śrenia za CO i CWU wychodzi mi 0,40zł za kWh, a dla pozostałej części domu 0,44. Wychodzi na to, że dzięki PC mam tańszy prąd na pozostałe cele. To co piszesz nijak się ma do rzeczywistych rachunków. Zastrzegam, wszystko mam na prąd i za wszystko zapłaciłem 3800zł za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 29.08.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Nie można tak też do końca postrzegać jak to ty widzisz kolego. 220m2 podłogówki jakoś trudno mi sobie wyobrazić na jednej pompce ale nie o to mi chodzi.Każdy przypadek jest inny, inna liczebność rodziny. Jeżeli mało przebywasz w domu, mało grzejesz mało cwu zużywasz to też jest inaczej. W moim przypadku na prądzie 2 taryfowym gdybym zamiast kuchenki gazowej miał indukcje to gdybym praktycznie pompę ciepła miał za darmo i tak bym na prądzie popłynął. Trochę nie rozumiem 0,44 dla pozostałych urządzeń - pierzesz i gotujesz w nocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.08.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Mam taryfę weekendową to już jest 8 dni z miesiąca taniej taryfy kiedy najwięcej się u nas dzieje. W tygodniu gotujemy niewiele i nie zwracamy uwagi na taryfy. Za to zmywarka i pralka programowane są na drugą taryfę. Zajmuje to 5 sekund. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.08.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Coś mi się zdaje, że indukcja jest najekonomiczniejsza. Wychodzi taniej niż gazem. Ktoś już kiedyś to policzył na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts