Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sprawdziły się kolektory w deszczowym lipcu 2011?

RadziejS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze jedna instalacja:

3,5m^2 pow. czynnej kolektora próżniowo rurowego CPC,

zbiornik poj. 318l.

Od 14.07.2011 do 31.08.2011 (14:00) uzysk energii wyniósł 480kWh, pompa pracowała przez 98h.

To jeszcze nic nie oznacza. Równie dobrze mogły mocno grzać wodę przez połowę okresu, a w pozostałym czasie trzeba było tę wodę dogrzewać. Autorowi tematu chyba właśnie o to chodziło.

• 1 month później...
  • 1 month później...
Jak ogólnie oceniacie ten rok pod kątem sprawdzalności się solarów? Dostałem teraz rachunek za gaz i wychodzi, że dziennie podgrzanie wody CWU kosztuje mnie ok. 1,5 zł. Jak to się ma do opłacalności solarów?

Nie ma szans by ci się to opłacało. By zmniejszyć zużycie gazu by wskoczyć w W-2 lepszym rozwiązaniem będzie albo tania PC do CWU za 3tyś, albo...

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?47476-Solar-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony./page39

Jak ogólnie oceniacie ten rok pod kątem sprawdzalności się solarów? Dostałem teraz rachunek za gaz i wychodzi, że dziennie podgrzanie wody CWU kosztuje mnie ok. 1,5 zł. Jak to się ma do opłacalności solarów?

Przy tak mały zużyciu wody / energii potrzebnej na jej podgrzanie wybij z głowy sobie kolektory słoneczne, nawet tania pompa ciepła będzie się stosunkowo długo zwracała. Na twoim miejscu przy takich kosztach za CWU zostałbym przy tym co masz.

Przy tak mały zużyciu wody / energii potrzebnej na jej podgrzanie wybij z głowy sobie kolektory słoneczne, nawet tania pompa ciepła będzie się stosunkowo długo zwracała. Na twoim miejscu przy takich kosztach za CWU zostałbym przy tym co masz.

Mu niewiele brakuje by przejść na W-2, więc warto coś wymyśleć by zmniejszyć zużycie gazu.

Mu niewiele brakuje by przejść na W-2, więc warto coś wymyśleć by zmniejszyć zużycie gazu.

Właśnie - brakuje mi dokładnie tyle (+-) ile zabiera rocznie podgrzanie wody użytkowej. Ale mam plan - mam stary piec camino, brzydki jak noc, ale szczelny. Mam wolny komin, zasobnik na cwu mam z dwiema wężownicami i planuję wstawić sobie ten piec - kartonów zawsze u mnie jakoś dużo, jakbym palił je zamiast wyrzucać, to myślę, że mógłbym podwójnie oszczędzić - na śmieciach i na ogrzewaniu. Poza tym jakieś drewno też zawsze się znajduje do spalenia u mnie na wsi. Potrzebuję dokupić tylko naczynie wzbiorcze i może wymiennik.

Wbrew pozorom taryfa W3 najbardziej boli latem - rachunek za 2 miesiące 210-230 zł, a gaz zużyty za 70-90 zł, ech...

Mój drugi pomysł to solar ekonimik :-) z grzejnika panelowego - zobaczymy, może chęci będą to się zrobi :)

Że jeszcze zapytam - ogrzewasz dom gazem? Jaki typ ogrzewania (grzejniki, podłogówka) i jaki masz kocioł. Tak z ciekawości pytam.

tylko gazem, ok. 220 m2 po podłogach, 100% podłogówki, kocioł Junkers Cerapur Smart 14kW, za ostatnie 2 m-ce od 24-09 do 16-11 - wyszło mi średnio 4m3 gazu / 24h łącznie z grzaniem wody użytkowej (z miesięcy letnich wiem, że jest to niecały m3 na dobę)

• 7 months później...
Panie Witoldzie a co Pan powie o

Vitosol 200-T jest wysokosprawnym kolektorem próżniowym, przystosowanym do montowania w dowolnym położeniu. Dzięki nowej konstrukcji rurki cieplnej "Heat pipe" - jednorodnej pod względem średnicy wewnętrznej, można go nawet położyć bezpośrednio na dachu płaskim lub zamontować pionowo na elewacji budynku.

bo takowe mam i w dni pochmurne miałem max 35 stopni.

No tak. To jest heat-pipe od 2009 roku, jak Viessmann przestał brać dobrej klasy rury Kingspan z Anglii i zaczął produkować w Chinach rury... Wówczas to nastąpiła zmiana konstrukcji na heat-pipe. Niestety sprawność w porównaniu do wersji badanych w 2004 i 2006, spadła drastycznie. Na dzisiaj to bardzo drogi kolektor o przeciętnej sprawności. Na wykresie widać jak wg certyfikatów z badań (solarkeymark.org) zmieniła sie sprawność "tego samego kolektora"... takie są fakty niestety

prozniowe.jpg

Zadałem to pytanie w watku: kolektory sloneczne-ktora firme wybrac?

Może wy mi dacie jakąś bardziej pocieszającą odpowiedź?

Ile teraz kosztuje kolektor słoneczny + zaintalowanie?

Pytam bo przez poprzednie lato (tnz. resztę roku poza sezonem grzewczym) grzałem ciepłą wodę prądem (bojler elektryczny). W tym roku mam piec ustawiony w trybie lato i on grzeje ciepłą wodę.

Gdy grzałem prądem miałem rachunki za prąd o jakieś 150 zł/miesiąc większe niż teraz. Teraz płacę ok 100 zł/miesiac za pelety (piec jest w trybie podtrzymania żaru).

Licząc na okrągło 6 miesięcy razy 100 lub 150 zł = 600 lub 900 zł. za rok grzania ciepłej wody.

PYTANIE:

Jak długo muszę czekać aż mi się zwróci koszt solaru i jego instalacji?

ODPOWIEDŹ:

Za długo!:bash:

- z moich obliczeń wynika że jakieś 15-20 lat - świetna inwestycja!

A do tego mam w domu kolejne urządzenie które trzeba doglądać i które może się popsuć. No i jeśli te pieniądze włożę na lokatę (zamiast wydać na kolektor) to wyjdzie jeszcze dłużej

(Dom zamieszkują 3-4 osoby)

Czy o czymś zapomniałem?

Pytam bo przez poprzednie lato (tnz. resztę roku poza sezonem grzewczym) grzałem ciepłą wodę prądem (bojler elektryczny). W tym roku mam piec ustawiony w trybie lato i on grzeje ciepłą wodę.

Gdy grzałem prądem miałem rachunki za prąd o jakieś 150 zł/miesiąc większe niż teraz. Teraz płacę ok 100 zł/miesiac za pelety (piec jest w trybie podtrzymania żaru).

Licząc na okrągło 6 miesięcy razy 100 lub 150 zł = 600 lub 900 zł. za rok grzania ciepłej wody.

PYTANIE:

ODPOWIEDŹ:

A do tego mam w domu kolejne urządzenie które trzeba doglądać i które może się popsuć. No i jeśli te pieniądze włożę na lokatę (zamiast wydać na kolektor) to wyjdzie jeszcze dłużej

Czy o czymś zapomniałem?

Jeżeli jesteś na nie odnośnie kolektorów słonecznych. Grzałka wychodzi drogo to może pomyśl o pompie ciepła. Jak zasobnik masz to kup sobie samą pompę i wepnij do układu. Na allegro Hewalexa kosztuje coś ok 3400zł. Z montażem jeżeli sam nie umiesz myślę, że zmieścisz się w 4000zł. A rachunki spadną ze 150zł na 50zł.

PYTANIE:

ODPOWIEDŹ:

Czy o czymś zapomniałem?

A najlepiej to pal latem śmieci w piecu. Korzyść podwójna - mniejsze opłaty za ich wywóz i ciepła woda. Zawsze parę zł można przyoszczędzić.

Samochodu pewnie też nie masz, bo przecież rower jest bardziej opłacalny. A już chodzenie pieszo jest opłacalne najbardziej, a przy okazji służy zdrowiu.

:rolleyes:

A najlepiej to pal latem śmieci w piecu. Korzyść podwójna - mniejsze opłaty za ich wywóz i ciepła woda. Zawsze parę zł można przyoszczędzić.

Samochodu pewnie też nie masz, bo przecież rower jest bardziej opłacalny. A już chodzenie pieszo jest opłacalne najbardziej, a przy okazji służy zdrowiu.

Za palenie śmieci w piecu dostaje się mandaty (nawet do 5000zł), choć moi sąsiedzi o tym nie wiedzą!

Mam dwa stare samochody, oba na gaz więc mniej zatruwają środowisko niż jeden nowy diesel (ale myślę o tym żeby do pracy jeździć rowerem)

W piecu palę pelletami (prasowanymi trocinami), bo u mnie na wsi na gaz z rury to jeszcze trzeba poczekać kilka (naście) latek.

Śmieci segreguję na plastiki, bio (mam kompostownik), papiery i pozostałe.

Mam przydomową oczyszczalnię ścieków, zamiast jak sąsiedzi opróżniać szambo wieczorkiem.

Myślałem o plantacji wierzby energetycznej ale za duży koszt uruchomienia.

Ogólnie rzecz biorąc to myślę że sąsiedzi mają mnie za dziwaka ;)

... jak bym założył kolektory to by już w ogóle przestali mi mówić "dzień dobry"

Edytowane przez panfotograf