f.5 23.07.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Dobra odpowiedz Ja ze swej strony dodam ze od marca - kwietnia licznik gazu stoi z uwagi na kolektory. Niestety to droga zabawka ale moze kryzys (jest czy go nie ma nieistotne) spowoduje ze ceny materiału jak i robocizna troszke spadną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 23.07.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Z tego co widzę na podstawie Hewalexów to lekko tanieją. Może 100zł na zestawie to nie jest szał, ale przynajmniej nie drożeją. Uwzględniając inflację to tak jakby taniały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 24.07.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 ... bio (mam kompostownik)... Wykorzystaj ciepło z kompostownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin00 24.07.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Lipiec 2011 był, przynajmniej u mnie, deszczowy i pochmurny. Praktycznie nie było dnia, żeby nie padało lub się na deszcz nie zanosiło. Bardzo mi to utkwiło w pamięci, bo 4 lipca zacząłem robić tynki i nadal nie skończyłem, bo ściany mokre, a jak już podeschały to zapowiadali deszcze... I tak stoją rusztowania od 3 tygodni a robota czeka. Jak w taką pogodę sprawdziły się kolektory? Nie mam kompletnie żadnych doświadczeń z kolektorami, stąd moje pytanie. Wydaje się, że non stop niebo zachmurzone, słońce przedziera się przez chmury bardzo rzadko... W dni pochmurne niestety uzyskanie energii z kolektorów słonecznych znacznie spada. Tym bardziej jeżeli chodzi ktoś ma kolektory płaskie. Co do kolektorów próżniowych dzięki dobrej izolacji kolektor jest w stanie odebrać cześć promieniowania rozproszonego. Nie wydaje mi się, że należy oczeekiwać znacznych uzysków - jest możliwa temperatura wody rzędu 30° Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 24.07.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 (edytowane) W dni pochmurne niestety uzyskanie energii z kolektorów słonecznych znacznie spada. Tym bardziej jeżeli chodzi ktoś ma kolektory płaskie. Co do kolektorów próżniowych dzięki dobrej izolacji kolektor jest w stanie odebrać cześć promieniowania rozproszonego. Nie wydaje mi się, że należy oczeekiwać znacznych uzysków - jest możliwa temperatura wody rzędu 30° Dobre kolektory próżniowo rurowe CPC osiągają temperatury docelowe/pracy 60 do 160stC również przy niskim poziomie napromieniowania, rzędu 400 W/m^2. Temperatura stagnacji oczywiście znacznie ponad 300stC. Edytowane 27 Lipca 2012 przez RAPczyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin00 26.07.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Dobre kolektory próżniowo rurowe CPC osiągają temperatury docelowe 60 do 160stC są również przy niskim poziomie napromieniowania, rzędu 400 W/m^2. Taka temperatura c.w.u. przy naslonecznieniu 400 W/m^2 jest nie raczej realna. Zalozymy ze przy naslonecznieniu 1000 W/m^2 kolektory zagrzeja zbiornik 300 litrow do 70°C. To przy 2,5 razy nizszym naslonecznieniu temperatura w takim samym zbiorniku na 100 % nie będzie wynosila 60 do 160 °C. Totala głupota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 26.07.2012 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Z tego co widzę na podstawie Hewalexów to lekko tanieją. Może 100zł na zestawie to nie jest szał, ale przynajmniej nie drożeją. Uwzględniając inflację to tak jakby taniały Nie wiem skąd te dane bo ja widzę co innego. Ceny kolektorów poszły o ok. 50 zł w górę za sztukę, zestawy też zdrożały. Dodatkowo zmienił się lekko skład zestawów - zamiast pompki ręcznej i przyłącza do przejścia przez dach jest teraz sama otulina zewnętrzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 26.07.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Z tego co widzę na podstawie Hewalexów to lekko tanieją. Może 100zł na zestawie to nie jest szał, ale przynajmniej nie drożeją. Uwzględniając inflację to tak jakby taniały Raczej podejrzewam, że gdzieś tą stówę urwali na czymś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 27.07.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 Taka temperatura c.w.u. przy naslonecznieniu 400 W/m^2 jest nie raczej realna. Zalozymy ze przy naslonecznieniu 1000 W/m^2 kolektory zagrzeja zbiornik 300 litrow do 70°C. To przy 2,5 razy nizszym naslonecznieniu temperatura w takim samym zbiorniku na 100 % nie będzie wynosila 60 do 160 °C. Totala głupota! Może napisałem niezrozumiale (edytowałem post). 60 - 160stC to temperatury pracy pola kolektorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 31.07.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Dobre kolektory próżniowo rurowe CPC osiągają temperatury docelowe/pracy 60 do 160stC również przy niskim poziomie napromieniowania, rzędu 400 W/m^2. Temperatura stagnacji oczywiście znacznie ponad 300stC. Oj RAPczyn trochę cyganisz! Opisałeś próżniówki jakby one odzyskiwały więcej ciepła z promieniowania rozproszonego a tak nie jest. Płaskie, czy próżniowe nie ma znaczenia odzyskują proporcjonalnie do promieniowania. Czyli jeżeli "pada" 1000W/m2 to kolektor próżniowy załóżmy odzyskuje 650W. Jeżeli "pada" na niego 500W/m2 to próżniowy odzyskuje 325W, jeżeli "pada" 200W/m2 to odzyskuje 130W. To samo tyczy płaskich. Poniżej tabelki badań próżniówki. W czerwonej ramce jest to o czym piszę, można sobie na jej podstawie wykreślić wykresy i będą one liniowe a więc proporcjonalne. http://obrazki.elektroda.pl/5542858300_1343747536_thumb.jpg To o czym piszesz, " dobre kolektory" charakterystykę pracy mają bardziej płaską a te bardziej kiepskie bardziej nachyloną w dół ale nie ma to nic wspólnego z promieniowaniem rozproszonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 31.07.2012 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Dobre kolektory próżniowo rurowe CPC osiągają temperatury docelowe/pracy 60 do 160stC również przy niskim poziomie napromieniowania, rzędu 400 W/m^2. Temperatura stagnacji oczywiście znacznie ponad 300stC. Oj RAPczyn trochę cyganisz! Opisałeś próżniówki jakby one odzyskiwały więcej ciepła z promieniowania rozproszonego a tak nie jest. Płaskie, czy próżniowe nie ma znaczenia odzyskują proporcjonalnie do promieniowania. Czyli jeżeli "pada" 1000W/m2 to kolektor próżniowy załóżmy odzyskuje 650W. Jeżeli "pada" na niego 500W/m2 to próżniowy odzyskuje 325W, jeżeli "pada" 200W/m2 to odzyskuje 130W przy stałej różnicy temperatur. To samo tyczy płaskich. Poniżej tabelki badań próżniówki. W czerwonej ramce jest to o czym piszę, można sobie na jej podstawie wykreślić wykresy i będą one liniowe a więc proporcjonalne. http://obrazki.elektroda.pl/5542858300_1343747536_thumb.jpg To o czym piszesz, " dobre kolektory" charakterystykę pracy mają bardziej płaską a te bardziej kiepskie bardziej nachyloną w dół ale nie ma to nic wspólnego z promieniowaniem rozproszonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 31.07.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2012 Dokładnie tak jak mówisz. Z pustego i Salomon nie nasika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 03.08.2012 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 To może tak (de): http://www.paradigma.de/Paradigma-Produkte/Solaranlagen/Vergleich-Roehrenkollektor-Flachkollektor.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 03.08.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 To może tak (de): http://www.paradigma.de/Paradigma-Produkte/Solaranlagen/Vergleich-Roehrenkollektor-Flachkollektor.html To ja proponuję inne rozwiązanie. Ty RAPczyn znajdź taką tabelkę ( jak ja zaznaczyłem czerwoną ramką) dla kolektora CPC a ja znajdę dla kolektora płaskiego i porównamy. W ten sposób temat będzie można zakończyć. pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts