Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pęknięcia i pusty odgłos pod tynkiem - wykonawca mów: nic się nie dzieje. prawda ?

Recommended Posts

proszę o poradę bo się nie znam

zatrudniłem firmę do zrobienia tynków i wszystko było ok ale zauważyłem małe pęknięcia na świeżo zaschniętym tynku. miejscami jest też głuchy odgłos przy opukiwaniu. wykonawca twierdzi że wystarczy te pęknięcie zatrzeć i nic się nie będzie działo. tak może zostać. czy to prawda ? co mam robić ?

Edytowane przez Lygi

proszę o poradę bo się nie znam

zatrudniłem firmę do zrobienia tynków i wszystko było ok ale zauważyłem małe pęknięcia na świeżo zaschniętym tynku. miejscami jest też głuchy odgłos przy opukiwaniu. wykonawca twierdzi że wystarczy te pęknięcie zatrzeć i nic się nie będzie działo. tak może zostać. czy to prawda ? co mam robić ?

Jezeli masz umowę na piśmie to masz zapisany czas gwarancji , jezli nie to poproś o nią.

głuchy tynk oznacza, że nie związał z podłożem. Przyczyn może być milion i jedna:

1. Nieprzygotowanie podłoża [brudne, zakurzone, tłuste - cokolwiek]

2. Zbyt mało lub zbyt kiepski cement

3. Zbyt mała ilość wody w zaprawie którą tynkowano

4. Zbyt gorąco w czasie tynkowanie

5. Nie zlanie podłoża wodą, jeśli było za gorąco...

Zatarcie nie da nic. Przyjdzie deszcz i mróz i odleci.

Trzeba skuć [tzn. sprawdź gdzie co i jak] i tam gdzie głucho trzeba odkuć i jeszcze raz zatynkować i uzupełnić.

Zobaczysz że tam gdzie głucho tynk odejdzie jak pęcherz rdzy na na blasze.