Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wystające kable elektryczne spod tynku cementowego

Recommended Posts

Witam

Mam pytanko

Aktualnie jestem na etapie tynkowania scian tynkiem cementowym oczywiscie wykonuje to firma

Wytynkowali juz piętro i spod tynków wystają miejscami kable elektryczne

Czy jest to dopuszczalne bo nie chciałbym sie zdziwic przy gipsowaniu i malowaniu

Jak było u was i jak wygladała struktura na scianach czy były gładziutkie czy miejscami były ziarna piasku?

No i czy odebrac taką robote czy pogonic ich z budowy bo nie podoba mi sie to za bardzo.

Jeśli tynk cementowo-wapienny to ziarnka piasku są chyba oczywiste...natomiast wystające kable już nie.Sprawdź czy kable rzeczywiście wystają z tynku bo często jest to złudzenie ponieważ w miejscach gdzie idą przewody tynk wysycha szybciej i wygląda to jakby kable wystawały.Jakiego materiału używa twoja ekipa i czym zacierają te tynki?

W temacie tych kabli: to są kable kable - czy takie inne odcienie od szybszego wysychania gdzie idą kable? Jak idą kable lub tynk tam minimalnie pęka - to fuszera ekipy. Jeżeli było to wcześniej, tuż po nalożeniu i tynk wyschnie zlej to wodą - kabli nie powinno być widać, jeśli będzie - fuszerka.

olo-tych instalacja w bruzdach rozwiązałaby Twoje problemy, teraz to musztarda po obiedzie.

Kluczowe jest, czy kable wystają bo miałeś niechlujnego elektryka, czy tynkarze przyoszczędzają na materiale i robocie.

Rolą tynkarza nie jest nadrzucanie 2-3cm tynku tylko dlatego że kable na ścianie przypominają fale dunaju.

olo-tych (...)

Kluczowe jest, czy kable wystają bo miałeś niechlujnego elektryka, czy tynkarze przyoszczędzają na materiale i robocie.

Rolą tynkarza nie jest nadrzucanie 2-3cm tynku tylko dlatego że kable na ścianie przypominają fale dunaju.

Jak mnie wkur...czają wykonawcy, którzy biorą robote byle tylko wykonać swoje.

Uważam, że należy poinformować inwestora o spodziewanych skutkach działalności poprzednich wykonawców, tych "niechlujnych". Poza tym tynkarz odpowiada za wygląd ściany po tynkowaniu, za obsadzenie gniazdek, drzwiczek rewizyjnych, wyczystkowych, kratek wentylacyjnych...

Ja bym nie płaciła, gdyby mi kable z tynku wyłaziły.

Tynkarz powinien był zwrócić na to wyraźnie uwagę zanim wziął się za tynkowanie.

Do niego przecież należy przygotowanie podłoża do tynkowania (wyczyszczenie, gruntowanie, wzmocnienie siatką gdzie trzeba itp.)