marco5811 31.07.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 WItam PanowieNabyłem mieszkanie w starym budownictwie.Stosunkowo stara kamienica . Mieszkanie na 3 piętrze. Całość w chwili obecnej ma 135 m2. Wcześniej były to dwa mieszkaania. poniewaz na podłodze były różne cuda , wszystko pozrywałem i doszedlem do desek na całej powierzchni. Jednak różnica poziomów jest dość znaczna ( 8 cm ) . W jednym z pokoi stały dwa kredensy , które w 6 dośc masywnych facetów mieliśmy problem ruszyć . I właśnie w tych miejscach jest największy spad. Dechy są zdrowe. I teraz chciałem zapytac . Jak najlepiej wszystko wyrównac i doprowadzić razem z łazienką do jednego poziomu. Ponieważ chciałbym na całej powierzchni położyć płytki myslałem o "lekkiej" wylewce. Czy to ma szanse realizacji? Jaki sposób uważacie za najefektywniejszy i czy plan z płytkami jest wogóle realny?Pozdrawiam PS. A może ktoś z rejonu Katowic oceniłby to i ewentualnie wykonał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 31.07.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 (edytowane) rwij dalej /na małym kawałku/ co tam jest pod spodem ? skoro "stara kamienica" (starsza niż lata po I wojnie światowej? to prawdopodobnie stropy są drewniane, z drewnianymi stropami słabo się komponują płytki kamienne /ceramika to sztuczny kamień/ , naprawdę/pomijając już sprawę obciążenia/ w łazience raczej powinno być coś niedrewnianego, zazwyczaj w takich miejscachrobi się płytę żelbetową wykorzystując stary strop jako szalunek, ale jak to dokładnie zrobić nikt nie zaryzykuje zaprojektować tego przez internet... co do różnicy poziomów, trudno się mówi, w jakichś drzwiach pomiędzy pomieszczeniami będzie mały próg, nic na to się nie poradzi raczej..... Edytowane 31 Lipca 2011 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marco5811 31.07.2011 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Strop jest drewniany. Między legarami piasek lub coś podobnego . W łazience , która teraz jest jedna po połączeniu dwóch pomieszczeń jest wylewka. Jak troche ją skułem to pod spodem okazało się że są poukładane cegły a na to wylewka. Co pod cegłami nie sprawdzałem. Problem w tym że nie mam w planie jakichkolwiek drzwi ( oprócz łazienki ) więc z tym progiem jest problem.W niektórych pokojach były dwie warstwy płyt,na to jakieś dykty a na to po 1 lub dwie warstwy linoleum lub innych wykładzin. Więc lekka wylewka chyba nie jest cięższa niż to wszystko co dotychczas leżało na podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 31.07.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 masa właściwa drewna typu sosna jakieś 0,5 tony/metr sześc/a i konstrukcja może być "ażurowa", co przy betonie raczej nieszczególnie wychodzi/ masa właściwa betonu 2 tony/metr sześc tak że radziłbym się zastanowić nad waleniem na to betonu.... jak w łazience cegły to pewnie strop typu "Kleina" , OK, nie ma się co przejmować... można walić betonu do woli i płytki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marco5811 31.07.2011 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Dzięki za odpowiedzi.Myślałem aby na wszystko wywalić Styrobeton czy inna formą lekkiej wylewki np. POLYTECH gdzie ciężar to jakies 300kg na m3 . Przy stosunkowo cienkiej wylewce 5-8 cm , ciezar powinien nie przekraczać tego całego bałaganu jaki tam był wcześniej? No i na to płytki.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 31.07.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 może pękać /z powodu ruchów podłoża - uginanie się, poskacz po tej drewnianej podłodze na drewnianym stropie/. płytki będą też pękać /lub "odchodzić" naprawdę - na drewno nie pasują kamienne /ceramiczne/ płytki. naprawdę. nawet przy najdroższych "elestycznych super hifi" klejach oczywiście zatrudniony fachowiec położy Ci cokolwiek na cokolwiek - jemu nie zależyza co inwestor płaci on robi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marco5811 31.07.2011 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 dzięki ogromne za rady i odpowiedzi. Więc pozostają tylko niestety panele. W takim razie jaki jest najprostszy i najtańszy sposób na przygotowanie tego pod panele. 135m2 to jednak trochę powierzchni i każde kilka PLN na metrze "robi różnicę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 01.08.2011 03:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 jak nie wytrzymasz z tymi 8 cm to zrywaj dechy, nadbijaj legary do których są przybite dechy poziomując dokładnie na wysokość starannie przemyślaną , przybijaj dechy lepszy byłby parkiet niż panele, ale przyznaję nieco droższy.... ale byłby już "na zawsze".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts