sewer29 31.07.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Panowie czym w dzisiejszych czasach najlepiej zabezpieczyć przed wilgocią sciany piwnicy??Odkopalem okolo 120cm.nie było żadnej izolacji pionowej jest tylko pozioma.A rady które czytam sa lekko sprzeczne np.zeby nie uzywac foli kubelkowej bo ona zbiera wodę i jest jeszcze gorzej itp.sciany sa wilgotne po odkopaniu ,natomiast od strony piwnicy tylko u góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redon 01.08.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Te rady z folią kubełkową piszą ludzie z doświadczenia. Sam jej nie zastosowałem. Tylko 2 x smarowanie Botament Botazit BM 92 i na to Styrodur XPS! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewer29 01.08.2011 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 (edytowane) Ok,przykleję to pianka ,i tylko zasypać czy na te płyty jeszcze coś??Piwnica ma 2,5m głębokosci a ja wykopałem ledwo 120 cm.dalej nie dam rady czy to nie przeszkadza,mogę dać te płyty??Wilgoć mam nad sufitem piwnicy. Edytowane 1 Sierpnia 2011 przez sewer29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redon 02.08.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Styrodur można kleić pianką TYTAN EOS XPS. Musisz dokopać się do ław i połączyć (postarać się) z izolacją pionową którą piszesz że masz. Inaczej cały wydatek nie ma sensu. A najlepiej to zamów sobie specjalistę (przedstawiciela) firmy której izolację wybierzesz i to on Ci pomoże w podjęciu decyzji co robić np: Izolex, Botament, Schomburg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 29.08.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Podnoszę temat i proszę o radę.Mamy piwnicę no i nadszedł czas na wykonanie izolacji.Piwnica pod całym domem. Na ławach była izolacja pozioma z dysperbitu i papy termozgrzewalnej.Co dać na pionową izolację ścian?Ściany są z bloczków szalunkowych, w środku beton B20 i pręty zbrojeniowe.Budowlańcy zaproponowali (i już robią) wygładzenie ścian i zaklajstrowanie mikroszczelin zaprawą klejową więc ściany są gładziutkie, na to proponują:- 2 x dysperbit- styrodur- folia kubełkowa Czy powinni także zrobić izolację papą czy już za dużo tego? Ale jak w takim razie ma się połączenie izolacji pionowej z poziomą?A może folię kubełkową sobie darować?Ale wówczas co na wierzch na styrodur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 30.08.2011 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Czyżby nikt z Was nie robił izolacji pionowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 30.08.2011 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Czyżby nikt z Was nie robił izolacji pionowej? Ja mam zrobione tak jak piszesz....jest w porzadku, sciany suche. Mam dodatkowo drenaz opaskowy, sciany tez z pustakow szalunkowych, zbrojone pionowo i poziomo, na koniec z zewnatrz zatarte na rowno rapowka czy jakos tak, nie pamietam nazwy. Niemniej u mnie jednak mam problem z poceniem sie chudziaka piwnicy, po bardziej obfitych opadach, wychodza mokre plamy w niektorych miejscach takjakby od spodu. Zaznaczam, ze nie mam zrobionego porzadku wokolo domu, woda sie leje gdzie chce, na dniach bede sie zabieral za zrobienie spadkow od domu i uporzadkowania. Pozniej sprawdze czy jest jakis efekt i od tego bedzie zalezalo, jak bardzo zaizoluje chudziak. Wg badan geologicznych nie mam wody gruntowej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 30.08.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Masz tak jak piszę czyli bez papy? dysperbit x 2 + styrodur + folia kubełkowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 30.08.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Masz tak jak piszę czyli bez papy? dysperbit x 2 + styrodur + folia kubełkowa? Tak. Papę termozgrzewalną 2x mam jako izolację poziomą ułożoną na powierzchni ław. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts