Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pionowa piwnicy.

sewer29

Recommended Posts

Panowie czym w dzisiejszych czasach najlepiej zabezpieczyć przed wilgocią sciany piwnicy??Odkopalem okolo 120cm.nie było żadnej izolacji pionowej jest tylko pozioma.A rady które czytam sa lekko sprzeczne np.zeby nie uzywac foli kubelkowej bo ona zbiera wodę i jest jeszcze gorzej itp.sciany sa wilgotne po odkopaniu ,natomiast od strony piwnicy tylko u góry.

Styrodur można kleić pianką TYTAN EOS XPS. Musisz dokopać się do ław i połączyć (postarać się) z izolacją pionową którą piszesz że masz. Inaczej cały wydatek nie ma sensu. A najlepiej to zamów sobie specjalistę (przedstawiciela) firmy której izolację wybierzesz i to on Ci pomoże w podjęciu decyzji co robić np: Izolex, Botament, Schomburg.

• 4 weeks później...

Podnoszę temat i proszę o radę.

Mamy piwnicę no i nadszedł czas na wykonanie izolacji.

Piwnica pod całym domem. Na ławach była izolacja pozioma z dysperbitu i papy termozgrzewalnej.

Co dać na pionową izolację ścian?

Ściany są z bloczków szalunkowych, w środku beton B20 i pręty zbrojeniowe.

Budowlańcy zaproponowali (i już robią) wygładzenie ścian i zaklajstrowanie mikroszczelin zaprawą klejową więc ściany są gładziutkie, na to proponują:

- 2 x dysperbit

- styrodur

- folia kubełkowa

Czy powinni także zrobić izolację papą czy już za dużo tego? Ale jak w takim razie ma się połączenie izolacji pionowej z poziomą?

A może folię kubełkową sobie darować?

Ale wówczas co na wierzch na styrodur?

Czyżby nikt z Was nie robił izolacji pionowej?

Ja mam zrobione tak jak piszesz....jest w porzadku, sciany suche. Mam dodatkowo drenaz opaskowy, sciany tez z pustakow szalunkowych, zbrojone pionowo i poziomo, na koniec z zewnatrz zatarte na rowno rapowka czy jakos tak, nie pamietam nazwy.

Niemniej u mnie jednak mam problem z poceniem sie chudziaka piwnicy, po bardziej obfitych opadach, wychodza mokre plamy w niektorych miejscach takjakby od spodu. Zaznaczam, ze nie mam zrobionego porzadku wokolo domu, woda sie leje gdzie chce, na dniach bede sie zabieral za zrobienie spadkow od domu i uporzadkowania. Pozniej sprawdze czy jest jakis efekt i od tego bedzie zalezalo, jak bardzo zaizoluje chudziak. Wg badan geologicznych nie mam wody gruntowej.

Pozdrawiam