Kominki Piotr Batura 04.09.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 kW nie jest jednostką ciepła, jest nią J, kcal, lub kWh niewyuczalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 04.09.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 (edytowane) Piotrze uważasz, że Margod jest "niewyuczalny"?Ja myślę, że podał prawidłowe jednostki energi ogólnie.Tym bardziej, że ciepło to forma zmiany energi, a nie forma energi. Jednostką ciepła w układzie SI jest dżul, właściwa jednostka również dla energi i pracy. Edytowane 4 Września 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.09.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Piotrze uważasz, że Margod jest "niewyuczalny"? Ja myślę, że podał prawidłowe jednostki energi ogólnie. Tym bardziej, że ciepło to forma zmiany energi, a nie forma energi. Jednostką ciepła w układzie SI jest dżul, właściwa jednostka również dla energi i pracy. Niewyuczalny jest ten ,którego Margod uczyć próbuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 04.09.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Teraz zaskoczyłem o co biega, już czuję blusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 04.09.2011 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 3 kW ciepła nie pokryje strat 100 metrów domu w Polsce , wyjątkiem są tu nieliczne domy pasywne ale to w naszych warunkach bardzo mały margines. Już dom o maksymalnym zapotrzebowaniu 6-8 kw jest czymś rzadko spotykanym . O Boże ! Czego to w tych szkołach uczą? Założenia : Dom - 100m2 ( wysokość standard) Roczne zapotrzebowanie na opał 7mp drewna Drewno dębowe o wilgotności15% Podstawowe i jedyne ogrzewanie - kominek Czas ogrzewania - 260 dni w roku. I jazda , przeliczamy ; 7mp x 0.65 = 4,55m3 x 650kg (średnia waga 1m3 suchego drewna dębowego ) = 2957,5 kg x 4,5 kW ( bo natura lepszego drewna nie stworzyła by Forest ) = 13308,75 kW x 83% ( sprawność wkładu , a ponoć jeszcze lepsze sprzedajesz ) = 11046,2625kW : 260 ( dni grzewczych w roku ) = 42.485625 kW : 24 ( bo tyle ponoć ma doba ) = 1,770234375kWh Do wyniku możesz jeszcze dorzucić margines błędu , a co mi tam - 30% = 2,3kWh dodaj jeszcze do średniej zapotrzebowania 50% ( niech stracę ) na czas największego zapotrzebowania z uwagi na siarczyste mrozy = 3,45 kWh W celu uniknięcia pyskówki, prosiłbym o pamięć o ilości drewna , wystarczającej do ogrzania domu super-hiper wkładami wiadomej firmy, o czym pisałeś- wynik byłby bardziej pogrążający pzdr. ps. nie skończyłem i nie zamierzam skończyć wiadomej szkoły z wiadomego powodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 05.09.2011 04:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Ludzie! Juz mnie oczy bola od tych rewelacji.Zapamietajcie:kW - to jednostka mocy,kWh - to jednostka energii (cieplo to tez energia).kW/h - nie ma takiej jednostki. To znaczy moglaby byc gdyby mierzyla cokolwiek uzytecznego;-).Dobrze byloby gdybyscie wyedytowali swoje odkrywcze posty.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 05.09.2011 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Bader : Jeśli z góry zakładasz że spalisz 7 metrów drewna w sezonie .....i to jeszcze .metrów przestrzennych..... to fajnie , realnie są już takie domy dla których wystarczy tyle opału na cały okres grzewczy .Ile jest takich domów w Polsce to już zupełnie inna sprawa Czy nie uważasz że poprawnym byłoby zaczęcie obliczeń od realnej straty cieplnej danego domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 05.09.2011 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Witam.Czemu Forest? Toż to nie do mnie chyba ...Ja bym napisał realniej 4 kW w miejsce 4,5.A z resztą się zgadzam jak najbardziej.I z tym co napisał ja14.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 05.09.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Nie chodziło o Forest = Ziemowit lecz w całym zdaniu " natura.... by Forest ".. chodziło o angielskie forest - las Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 05.09.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Witam. Czemu Forest? Toż to nie do mnie chyba ... Ja bym napisał realniej 4 kW w miejsce 4,5. A z resztą się zgadzam jak najbardziej. I z tym co napisał ja14. Pozdrawiam. Drewno nie moze miec 4,5 kW ani nawet 4kW. Jak drzewo jeszcze rosnie to jakas tam moc moze miec - moze np plot przewrocic. Ale po scieciu to juz na pewno nie. Za to z kg drewna mozemy uzyskac energie - cieplo. Energie wyrazamy najczesciej w dzulach ale mozna tez w kWh. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 05.09.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Drewno nie moze miec 4,5 kW ani nawet 4kW. Jak drzewo jeszcze rosnie to jakas tam moc moze miec - moze np plot przewrocic. Ale po scieciu to juz na pewno nie. Za to z kg drewna mozemy uzyskac energie - cieplo. Energie wyrazamy najczesciej w dzulach ale mozna tez w kWh. Pozdrawiam. Skoro przy drewnie jesteśmy: (Wokół drewna też pewnie troche mitów jest.) Ile energii uzyskuje się ze spalenia 1 kg drewna. Czy ta wartość, to właśnie jego (drewna) wartość opałowa? Mam taka tabelę, z której wynika, że najniższą wartość opałową ma wierzba, a najwyższą śliwa. Ale jednostka to GJ/mpu i nie umiem tego przeliczyć, tak, żeby wiedzieć ile energii wyciągnie się z kilograma. A w ogóle jak porównywać gęstości drewna; wpływa przecież ona (wiem, że nie tylko ona) na wartość opałową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.09.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Skoro przy drewnie jesteśmy: (Wokół drewna też pewnie troche mitów jest.) Ile energii uzyskuje się ze spalenia 1 kg drewna. Czy ta wartość, to właśnie jego (drewna) wartość opałowa? Mam taka tabelę, z której wynika, że najniższą wartość opałową ma wierzba, a najwyższą śliwa. Ale jednostka to GJ/mpu i nie umiem tego przeliczyć, tak, żeby wiedzieć ile energii wyciągnie się z kilograma. A w ogóle jak porównywać gęstości drewna; wpływa przecież ona (wiem, że nie tylko ona) na wartość opałową. do Brunnera zaglądałaś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 05.09.2011 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 1 GJ = 278kWh A więc z Twojej tabelki wynika, że 1 mpu (metr przestrzenny) drewna tj. ok 600kg x 4kWh = 2400kWh : 278= 8,63 GJ. Zgadza się ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 05.09.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 bajana może takowe tabelki Cię troszkę chociaż zadowolą i może nawet uspokoją?http://agroenergetyka.pl/?a=article&id=146 http://www.stihl.pl/isapi/default.asp?contenturl=/knowhow/holz-garten/brennholz/holzarten/default.htm http://www.paliwadrzewne.pl/index.php?dzid=35&did=53 Zapomniałem, że miałem tylko brać z tego forum. Ale co mi tam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 05.09.2011 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 he,he...No i już: 1250 kg drewna = 3,5 kubika = 5000kWh, to z 1 kg wychodzi 4kWh(było o świerku) PS. u brunnera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 05.09.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Dzięki Bohusz.Super tabelki. No i to co miałam od kogoś na kartce (tabelka) w "paliwadrzewne" znalazłam. Wreszcie mi się rozjaśniło co to jest mpu. Margod, no więc jak się okazuje (ta tabelka), to 1mpu to nie jest wcale 600 kg. Tylko od 238 do 576 w zależności od gatunku drewna. Przyjmijmy, że mam akację w.25%, to zgodnie z "twoja zasadą" będzie: (530 x 4) : 278 = 7, 63GJ, ze świerka np. wychodzi wg. tej tabeli 4,46GJ.(tylko jak tak sobie porównuje te obliczenia z danymi w jednej z tabelek od bohusza, to mi nie gra, bo tam dla świerka podają 7,28GJ, a u stihla 4,4kWh z kilograma )Muszę sobie przerwę zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 05.09.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Waga drewna zależy od jego gęstości. 238 kg/mpu to najlżejsze gatunki sosna, świerk, topola. 576kg to pewnie buk, dąb, grab. A więc 1 polano bukowe ważyć będzi ok 2kg, a 1 polano sosny - ok 1kg. Rożnica w cenie pomiędzy drewnem lekkim i ciężkim nie jest aż tak wielka, dlatego bardziej opłacalne jest spalanie w piecach drewna twardego (o dużej gęstości), bo z tej samej objętości (a kupujemy drewno na metry przestrzenne a nie na wagę) uzyskamy więcej ciepła. Wartości kaloryczne różnych gatunków nie odbiegają drastycznie od siebie. O ile dobrze pamiętam to drewno iglaste ma nawet trochę większą kaloryczność od liściastego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 05.09.2011 23:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Trochę wyjaśnień Użyłem celowo potocznych i błędnych jednostek - było to skierowane do interlokutora Do swoich wyliczeń stosuje raczej kalorie, ot zboczenie wynikające z bazy naukowej , z której korzystam ( 1 cal = 4,1855 J) Niektóre wartości celowo zawyżyłem, aby nie można było przyczepić się do wyników. Ale jak widzę nikt się nie czepia Wiele lat temu pewien młody doktorant zwrócił mi uwagę na nierozsądne podejście Polaków , którzy masowo przewymiarowują piece co gaz , tkwiąc wciąż w epoce pieców węglowych( piece kominkowe, jako że też na paliwo stałe działają podobnie ). On miał olbrzymie problemy, aby kupić piec gazowy o mocy 6kW do domu o pow. 180m2 ( jak wyliczył z zapasem ok. 2,5 kW ) Wyjaśniał, że największe straty generowane są w fazie rozpalania a najbardziej ekonomiczna jest praca ciągła . Po latach dochodzę do wniosku ,że także w kominku jest podobnie - tylko bez linczu poproszę Tak samo mógłbym czepić się sztucznego tworu jakim jes mpu- podobno poza Polską nie występuje. Cały świat stosuje m3 i tylko polski monopol drzewny znalazł sposób na cichą podwyżkę ceny ( for YOU Baja ) Kiedyś kupowałem w lesie albo w m3 albo w tzw. przeliczniku stosowym , też przeliczanym na m3. Potem zmieniła się miara ale nie cena Poza tym w starych i nowszych opracowaniach bez kłopotu można znaleźć przeliczniki odnoszące się do wagi m3 danego gat. drewna a przy mpu każdy pisze co chce. Forest , wybacz gierki słowne - M. też miał trochę racji;) A gdy pisałeś o naturze , która nie stworzyła .. zawsze pękając ze śmiechu wspominam bojler , który mi pękł( tymczasowo założyłem zaw. bez. 6 bar ) po napaleniu w kominku limbali - zapewniam ten gatunek stworzyla natura Obecnie ostrożniej palę drewnem egzotycznym i nie dziwię się ,że coraz wiecej producentów zakazuje stosowania w/w drewna . pzdr. ps. Mistrzu w założeniach zabrakło oczywistości , że mówimy o przynajmniej średnio izolowanym domku 100m a nie o psiej budzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 05.09.2011 23:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Dzięki Bohusz. Super tabelki. No i to co miałam od kogoś na kartce (tabelka) w "paliwadrzewne" znalazłam. Wreszcie mi się rozjaśniło co to jest mpu. Margod, no więc jak się okazuje (ta tabelka), to 1mpu to nie jest wcale 600 kg. Tylko od 238 do 576 w zależności od gatunku drewna. Przyjmijmy, że mam akację w.25%, to zgodnie z "twoja zasadą" będzie: (530 x 4) : 278 = 7, 63GJ, ze świerka np. wychodzi wg. tej tabeli 4,46GJ. (tylko jak tak sobie porównuje te obliczenia z danymi w jednej z tabelek od bohusza, to mi nie gra, bo tam dla świerka podają 7,28GJ, a u stihla 4,4kWh z kilograma ) Muszę sobie przerwę zrobić. Baja tabelka z paliwodrzewne podaje bzdury - dąb przy wilgotności ok. 15% to ok. 610-700kg/m3- by stary podręcznik stolarski 1937r chyba ,że się zaciążył Sprawdzaj raczej na stronach lasów państwowych lub branży stolarskiej , a kaloryczność na ITC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.09.2011 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Czyli z kominkami wszystko jasne , skoro na pierdołki zeszło. Nie wiem w jakim lesie kupujesz Bader, bo LP sprzedawały i sprzedają w m3. Posiłkują się mp (nie mpu) - czyli metrem przestrzennym , w wypadku drewna stosowego, bo inaczej się nie da, a raczej byłoby bardzo pracochłonne . Asortyment cenniejszy (drewno na deski) przelicza się od razu w lesie z okrągłego na m3. Przelicznik dla opału to 0,62 m3 = 1 mp. Mp to nic innego jak zawartość drewna i powietrza między wałkami w stosie o wymiarach 1m x 1m x 1m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts