Gość Konto usunięte_12* 31.07.2011 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 (edytowane) Witam,Dlaczego internetowe oferty dobrych firm oferujących wkłady kominkowe są tak ubogie w szczegóły?Poszukując odpowiedniego wkładu kominkowego w Internecie dochodzę do wniosku, że im lepsze wkłady kominkowe oferuje dana firma, tym są słabiej opisane i podaje się b. mało szczegółów technicznych. PODSTAWOWYM "felerem" ofert jest brak rysunku gabarytowego a i często brak ważnych danych technicznych.Brakuje też fotek szczegółów zastosowanych rozwiązań np. doprowadzenia powietrza z zewnątrz, sposobów uzyskania efektu "czystej szyby" i t.p.Czy te dane są objęte jakąś zawodową tajemnicą? Czy producenci obawiają się, że na podstawie rysunku gabarytowego konkurencja skopiuje ich rozwiązania? Jak zatem te firmy zamierzają sprzedawać takiego "kota w worku" w dobie internetowych klientów-leniuchów (takich, jak np. ja)?Postawię pewnie kontrowersyjną tezę, że np. tak pogardzana przez tutejszych fachowców firma "Kratki" swoje sukcesy zawdzięcza nie tyle niskim cenom, co świetnie opisanym, sfotografowanym i narysowanym produktom.Czy inni (zapewne lepsi) nie mogliby również pochwalić się szczegółami swoich wyrobów? Edytowane 31 Lipca 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 31.07.2011 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Częściowo masz rację . Pokazać łatwo a skopiować jeszcze łatwiej;). Jednakże jeszcze łatwiej napisać "krawaty wiąże , usówa ciąże"... Pamiętaj ,że jeszcze rok albo dwa temu miejscowy 'Guru" twierdził ,że podwójna szyba służy do zmniejszenia emisji ciepła do pomieszczenia z kominkiem a patent pojawił się ok. 25 lat temu. Ciekawe jakie jest jego zdanie dzisiaj??? Wiedza to skarb:) pzdr. ps. kup kratki i tak będziesz zadowolony bez skali porównawczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 01.08.2011 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Nie wszystkie firmy produkujące wkłady nastawiają się na sprzedaż przez internet . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 01.08.2011 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Witam. Dlaczego internetowe oferty dobrych firm oferujących wkłady kominkowe są tak ubogie w szczegóły? Może masz po prostu nieco "wypaczone" przez reklamowy bełkot zdanie o tym, które firmy są dobre, a które nie ... Ci bardzo serio podchodzący do naszego rynku producenci mają bardzo bogate materiały techniczne i reklamowe. Ale też z drugiej strony widać tu clou specyfiki sprzedawania produktów - nazwijmy to "odbiegających od średniej". Za droższym i rozwiniętym bardziej technicznie produktem, stoją zawsze ludzie. To nie jest ewenementem tylko tej branży. Masz z tym do czynienia na co dzień. Filozofia ta polega na kontakcie z profesjonalnym (przynajmniej w teorii) sprzedawcą, dobrze przygotowanym do kontaktu z klientem, który powinien być "kopalnią wiedzy technicznej" zarówno o samym produkcie, jak i całokształtu rynku. O tyle jest to trudne przy tym, że sprzedaż takiego paleniska wiąże się najczęściej nie z samą sprzedażą a równocześnie z jego montażem, który jest osobną "bajką" - bo tyle ile jest osób chętnych do posiadania własnego kawałka ognia w domu, tyle może być rodzajów kominków, pieców, wykończeń, technik budowy, różnych materiałów, systemów grzewczych, itp. itd Bardzo wielce się mylisz, mówiąc że firma Kratki.pl jest pogardzana przez tutejszych fachowców - najzwyczajniej w świecie brakuje im produktów na dobrym poziomie (pojedyncze sztuki w przypadku palenisk) i ich odbiorcą jest najczęściej "łykający" marketingowy, tani chłam, detalista, który może ten wyrób samemu, na własną odpowiedzialność i wedle własnego "widzimisie" zamontować u siebie w domu. Wracając do tematu - większość "poważnych" producentów zachodnich i krajowych ma bardzo dobrze opracowane materiały dotyczące swoich wyrobów - może po prostu źle szukasz i nie potrafisz tego znaleźć ... Pozdrawiam. PS. Bader - a Ty nie widzisz różnicy w konstrukcji i zastosowaniu podwójnego przeszklenia we "francuzach" sprzed dwudziestu laty i w paleniskach współczesnych (np. tych do akumulacji) ? Sam kiedyś wrzuciłeś tu schemat ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 01.08.2011 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Nie wszystkie firmy produkujące wkłady nastawiają się na sprzedaż przez internet . Mnie nie chodzi o SPRZEDAŻ przez Internet, tylko o dobrą informację. Dobrze opisany i obfotografowany produkt w Internecie pozwala mi przyjrzeć się mu "z bliska" (na początek bez pośrednictwa sprzedawcy) po to, aby mi się chciało pofatygować do konkretnego salonu już osobiście i dopiero wtedy dopytać o interesujące mnie szczegóły i pogadać o cenie. Gdy nie mam "na starcie" żadnych informacji, to mi się tam jechać po prostu nie chce. Podobnie jałowe mogą być rozmowy przez telefon lub pocztą internetową, bo nie zastąpią mi rysunku gabarytowego i fotek z różnych stron (a także i wnętrza) wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 01.08.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 tyle ile jest osób chętnych do posiadania własnego kawałka ognia w domu, tyle może być rodzajów kominków, pieców, wykończeń, technik budowy, różnych materiałów, systemów grzewczych, itp. itd może po prostu źle szukasz i nie potrafisz tego znaleźć ... Widzę, że oczekujesz klienta, któremu trzeba osobiście tłumaczyć "jak krowie na granicy", który lubi być sterowanym przez sprzedawcę, w pełni mu ufa i całkowicie zdaje się na jego wiedzę. Trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że jest już wielu takich, którzy coś niecoś wiedzą, mają jakieś swoje zachcianki i zanim wdadzą się w szczegóły i rozwiązania nietypowe chcieliby na początek zrobić "przymiarkę" do swojego projektu i posiadanego miejsca znajdując coś samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 01.08.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 ps. kup kratki i tak będziesz zadowolony bez skali porównawczej. Właśnie o tym pisałem: Kratki na tyle dokładnie pokazują swoją produkcję w Internecie, że bez konieczności rozmowy z firmą dowiedziałem się tam tyle szczegółów, że zacząłem poszukiwać czegoś innego (nawet droższego) ale bardziej dopasowanego do moich oczekiwań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 01.08.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Właśnie o tym pisałem: Kratki na tyle dokładnie pokazują swoją produkcję w Internecie, że bez konieczności rozmowy z firmą dowiedziałem się tam tyle szczegółów, że zacząłem poszukiwać czegoś innego (nawet droższego) ale bardziej dopasowanego do moich oczekiwań. No to masz odpowiedź na swoje pytanie mądralo. Pokazali za dużo i zwiałeś ... Czyli nie ma co za dużo pokazywać ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 01.08.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Czyli nie ma co za dużo pokazywać ! ... i dawać przed weselem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 01.08.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Porównywanie czasami bywa trudne ponieważ różni producenci podają odmienne/ wybrane /informacje o produkcie . Czasami jest to także o tyle trudne że ten sam wkład , np Romotop Dynamic kv 025 F , zależnie od tego jak zostanie obudowany/ zastosowany jako zwykły kominek dmuchający powietrzem tzw DGP lub jak palenisko piecowe do hypokaustum , będzie miał np różne temperatury na wylocie spalin .... itp itd . Tu już na samym opisie katalogowym niemożna poprzestać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 01.08.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 No to masz odpowiedź na swoje pytanie mądralo. Pokazali za dużo i zwiałeś ... Czyli nie ma co za dużo pokazywać ! Ja też na ich miejscu bym tak robił, aby mi po zakupie nikt nie marudził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 01.08.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 (edytowane) Porównywanie czasami bywa trudne ponieważ różni producenci podają odmienne/ wybrane /informacje o produkcie . .. Najlepiej więc podać tak dużo, jak podają te przykładowe "KRATKI" (nawet filmy z montażu ) Klient wtedy sam sobie wybierze to, co go interesuje. A do salonu na rozmowę (i zakup) nie przyjdzie całkiem zielony lecz dość szczegółowo poinformowany Edytowane 1 Sierpnia 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 02.08.2011 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Prawie masz racje .. w przypadku zastosowania wkładów z akumulacją nawet firmy wykonawcze, niestety nawet bardzo często , dostają lekkiego pomiesznia z poplątaniem . Sobieradek: Ciekawe jak oceniasz opisy na naszej stronie http://www.wklady-kominkowe.com.pl ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 02.08.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Pewien producent ma taką oto informację dla potencjalnych użytkowników jego wkładów: sprzedaż tylko w autoryzowanych salonach ("oficjalnymi kanałami sprzedaży") a gwarancja obejmuje realizacje wykonane tylko przez autoryzowanych instalatorów.No. I nie ma problema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 02.08.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Pewien producent ma taką oto informację dla potencjalnych użytkowników jego wkładów: sprzedaż tylko w autoryzowanych salonach ("oficjalnymi kanałami sprzedaży") a gwarancja obejmuje realizacje wykonane tylko przez autoryzowanych instalatorów. No. I nie ma problema. Tak powinno być . A czy jest ? Śmiem wątpić . Tania socjotechnika marketingowa.... No chyba ,że to informacja z Austrii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 02.08.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Informacja od producenta z kraju, gdzie stówkę na godzine ci płacili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 02.08.2011 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Informacja od producenta z kraju, gdzie stówkę na godzine ci płacili. No a co na to Twój Gadulec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 02.08.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 (edytowane) Ciekawe jak oceniasz opisy na naszej stronie http://www.wklady-kominkowe.com.pl ?? Opisy - "palce lizać". Niestety (jak dla mnie) - BRAK RYSUNKÓW GABARYTOWYCH, co uniemożliwia wstępny dobór wkładu (mam mało miejsca i trójnik komina dość nisko ). Poza tym fotki tylko od "frontu". A ja lubię wszędzie zajrzeć! Edytowane 2 Sierpnia 2011 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 02.08.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Pewien producent ma taką oto informację dla potencjalnych użytkowników jego wkładów: sprzedaż tylko w autoryzowanych salonach ("oficjalnymi kanałami sprzedaży") a gwarancja obejmuje realizacje wykonane tylko przez autoryzowanych instalatorów. No. I nie ma problema. Jest problem, bo taka sprzedaż, to dla mnie jednak typowy "kot w worku" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 03.08.2011 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Opisy - "palce lizać". Niestety (jak dla mnie) - BRAK RYSUNKÓW GABARYTOWYCH, co uniemożliwia wstępny dobór wkładu (mam mało miejsca i trójnik komina dość nisko ). Poza tym fotki tylko od "frontu". A ja lubię wszędzie zajrzeć! Czy to co jest w zakładkach "RYSUNEK TECHNICZNY " to za mało ?? Sugestia z dodatkowymi fotkami detali ..przyjęta do realizacji:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts