Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego oferty dobrych firm ...

Gość Konto usunięte_12*

Recommended Posts

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Konto usunięte_12*
Czy to co jest w zakładkach "RYSUNEK TECHNICZNY " to za mało ??

A gdzie to jest ukryte?

Próbowałem znaleźć, lecz - bez efektu.

Może mało spostrzegawczy jestem ?? :rolleyes:

Sobieradek,

nie ma w tej branży "kotów w workach", są tylko "zaczarowani", perspektywą posiadania ognia w domu, kupujący.

Po prostu nie dać się "zaczarować".

Są dostępne powszechnie informacje o danym produkcie.

Poza tym, nawet jak trafisz do uznanego zduna, autoryzowanego przez producenta instalatora, to i tak może być żle, jeśli zrobi "lepiej" niż producent zaleca., przed doborem urządzenia pominie analizy, obliczenia, nie zainteresuje się parametrami komina, budową i nośnością posadzki...

Najlepiej kupić dobry produkt, dobrze dobrany! do konkretnego zastosowania, i wymagać, żeby zgodnie z instrukcją producenta był zainstalowany.

Najpierw czytać warunki gwarancji.

Ale teraz jestem mondra...

Sam wkład nic nie znaczy.

Chcę powiedzieć, że kominek ze świetnym wkładem, też można spartolić niewłaściwym montażem. Dlatego szanujący się producenci szkolą instalatorów swoich wkładów. Pewne tajniki zduństwa - zresztą jak w każdej profesji - pozostają poza poznaniem użytkownika. Jednak jak coś nie zadziała, lub wydaży się nieszczęście - jest odpowiedzialność, gwarancja, odszkodowanie.

Dobrać odpowiedni wkład, to nie tylko kwestia jedo wysokosci, szerokości, i głębokości.

Gość Konto usunięte_12*
Dobrać odpowiedni wkład, to nie tylko kwestia jedo wysokosci, szerokości, i głębokości.

Dobierając wkład od czegoś trzeba zacząć :D

Bo co mi po świetnym norweskim czy czeskim kominku, gdy mi się nie zmieści w moim małym domku(?) :lol2:

Gość Konto usunięte_12*
Na stronie http://www.wklady-kominkowe.com.pl pod opisami poszczególnych modeli są zakładki , jedna z nich to rysunek techniczny

Rzeczywiście! Chyba przez te "wyblakłe" napisy zakładek nie zwróciłem na nie uwagi.

Jednak ta "zakładka" wkładu, który mnie zainteresował (KV 6.6.2) nie jest aktywna (nie mogę jej otworzyć!)

Poza tym:

- gdzie są ceny samych wkładów?

- co z dystrybutorem gorącego powietrza? Są gotowe, czy trzeba zamawiać?

- gdzie jest usytuowany i jak zbudowany wlot powietrza ( z zewnątrz)?

- ...i t.d.; i t.p.

Jak widać, bez wizyty w firmie (albo ożywionej korespondencji) - ani rusz!

Edytowane przez Konto usunięte_12*

1. Płaszcz konwekcyjny do tego modelu kv6.6.2 jest integralną częścią która jest zawsze fabrycznie montowana , po prostu ten model nie występuje bez płaszcza . 2. Fakt akurat ten rysunek ..jest nieaktywny , dzięki za podpowiedź naprawimy problem . 3. Rysunek "spodu " jest także w zakładce od KV 6.6.2 TV , spody tych wkładów są takie same . Dolot powietrza jest z przodu po lewej stronie patrząc od frontu wkładu , w stojaku/podstawie jest odpowiedni otwór na to przyłącze ,średnica dolotu powietrza fi 120 .

PS. Bader - a Ty nie widzisz różnicy w konstrukcji i zastosowaniu podwójnego przeszklenia we "francuzach" sprzed dwudziestu laty i w paleniskach współczesnych (np. tych do akumulacji) ? Sam kiedyś wrzuciłeś tu schemat ...

Hospady pomyłuj, weź zdemontuj kiedyś wewnętrzną szybę , zobacz różnicę i sam oceń wtedy do czego jest ona przeznaczona. A teraz bawi mnie to ,że zaczynają próbować nieudolnie wentylować przestrzeń międzyszybową mimo ,że przez parę lat cechy drugorzędowe stawiali przed pierwszorzędowymi-oj bardzo często to robią ;)

Hospady pomyłuj, weź zdemontuj kiedyś wewnętrzną szybę , zobacz różnicę i sam oceń wtedy do czego jest ona przeznaczona. A teraz bawi mnie to ,że zaczynają próbować nieudolnie wentylować przestrzeń międzyszybową mimo ,że przez parę lat cechy drugorzędowe stawiali przed pierwszorzędowymi-oj bardzo często to robią ;)

A jaka jest różnica miedzy udolnym a nieudolnym wentylowaniem szyby ...?

A jaka jest różnica miedzy udolnym a nieudolnym wentylowaniem szyby ...?

Podwójna szyba została opracowana jako remedium na "czarną szybę " i to dosyć skuteczne. Przy okazji zwentylowano ją aby dodatkowo odepchnąć spaliny od szyby( rodzaj gorącej kurtyny) bez efektu schłodzenia.Zmniejszenie emisji ciepła przez to ustrojstwo miało znaczenie drugorzędowe- sam odpowiedz sobie dlaczego ;) I tak , przez przypadek autor pomysłu na czarną szybę doprowadził do ruch płomienia i spalin wznosząco -opadających, co nieźle poprawia sprawność wkładu. Co lepsze , rozwiązawszy problem szyby tego drugiego chyba nawet nie zauważył :D . A żeby to działało niestety potrzebna jest odpowiednia konstrukcja komory spalania z dobrze dopasowanym układem deflekcyjnym, który prawie nie występuje w kominkach- chyba że na siłę nazwiemy tak " półkę dymową " :D - pomysł rodem z palenisk otwartych .

pzdr.

Witam.

Bader ... czarna szyba robi się czarna w momencie jak jej powierzchnia ma temperaturę mniejszą niż ta potrzebna do tego żeby spaliła się sadza. Wymuszanie wentylowania takiej konstrukcji (vide - "francuzy" i Kratki.pl) i traktowanie jej jako jeszcze jeden sposób dostarczania powietrza do spalania, tylko jeszcze chłodzi wewnętrzną szybę - z jednej strony dostarcza co prawda pięknie podgrzanego powietrza w górną część paleniska, ale z drugiej, przeczy samej idei obecnie wykonywanych podwójnych przeszkleń. O wiele lepiej "czyści" szybę wyłożenie paleniska materiałem ceramicznym lub izolatorem plus podwójna szyba (szczelna lub ze szczeliną na całym obwodzie szyby zewnętrznej ale ze szczelną szybą wewnętrzną).

Taki ekran zwiększa temp. w palenisku "jedynie" o jakieś 100-150 stopni (moje osobiste pomiary), co de facto jest stosunkowo mało odczuwalne na jej zewnętrznej powierzchni, a przynosi "zbawienny" efekt od wewnątrz ...

Jakieś teorie o "odpychaniu" spalin od szyby to są bujdy, sprawdzające się na pierwszych dziesięciu centymetrach górnej powierzchni drzwiczek a powodujące jej olbrzymie brudzenie się w części dolnej ...

Zrobisz takie coś jak w załączniku we "francuzie" (nawet z podwójna, wentylowaną szybą), po czterdziestu minutach od rozpalenia?

Pozdrawiam.

IMG_3337 - Kopia.jpg

Witam.

Bader ... czarna szyba robi się czarna w momencie jak jej powierzchnia ma temperaturę mniejszą niż ta potrzebna do tego żeby spaliła się sadza. Wymuszanie wentylowania takiej konstrukcji (vide - "francuzy" i Kratki.pl) i traktowanie jej jako jeszcze jeden sposób dostarczania powietrza do spalania, tylko jeszcze chłodzi wewnętrzną szybę - z jednej strony dostarcza co prawda pięknie podgrzanego powietrza w górną część paleniska, ale z drugiej, przeczy samej idei obecnie wykonywanych podwójnych przeszkleń. O wiele lepiej "czyści" szybę wyłożenie paleniska materiałem ceramicznym lub izolatorem plus podwójna szyba (szczelna lub ze szczeliną na całym obwodzie szyby zewnętrznej ale ze szczelną szybą wewnętrzną).

Taki ekran zwiększa temp. w palenisku "jedynie" o jakieś 100-150 stopni (moje osobiste pomiary), co de facto jest stosunkowo mało odczuwalne na jej zewnętrznej powierzchni, a przynosi "zbawienny" efekt od wewnątrz ...

Jakieś teorie o "odpychaniu" spalin od szyby to są bujdy, sprawdzające się na pierwszych dziesięciu centymetrach górnej powierzchni drzwiczek a powodujące jej olbrzymie brudzenie się w części dolnej ...

Zrobisz takie coś jak w załączniku we "francuzie" (nawet z podwójna, wentylowaną szybą), po czterdziestu minutach od rozpalenia?

Pozdrawiam.

A proszę Cię bardzo :D Tylko że po dziesięciu minutach w moim wiecznie niedokończonym kominku. Widzisz,że to początek palenia , nota bene niezbyt suchą sosną :D Na Twoje specjalne życzenie mogę powtórzyć to samo bez szamotu i nawet nagrać filmik. A wykładanie izolatorem ( szczególnie wermikulitem) być może podnosi temp. w palenisku ale również ogranicza w drastyczny sposób odbiór ciepła z ok. 3/5 powierzchni grzewczej wkładu(jeżeli nie więcej ) Ja mogę usunąć szamot a Ty ??? I zobaczymy jak bez izolatora zachowują się nasze wkłady i który pierwszy padnie :D.

pzdr.

ps. porównywanie Kratek do "francuzów" ( choć i używanie określenia " francuzy " ) uważam za duże nadużycie . Ja w stosunku do produktów niemieckich sobie na to nie pozwalam- w końcu musiałbym do tego samego wora wrzucić Schmida , któremu kilka razy coś wyszło;)

20110515252.jpg