Magarac 01.08.2011 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Witam, Na mojej działce, nad którą przez cały lipiec padało w sumie 24 dni. Stoi woda. Stoi też praca. Nigdy wcześniej w tym miejscu nie było takiego problemu. Wiem, że pola, które teraz są działkami były drenowane. Myślę, że mój sąsiad mógł uszkodzić drenaż w trakcie wykopu przy samej granicy, jednak on twierdzi, że to nie możliwe i nie ma zamiaru sprawdzać. Mam pytanie natury techniczno-prawnej. Da się go jakoś zmusić do tego, ewentualnie sprawić, żeby pokrył koszty ponownego położenia/naprawy dren? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 01.08.2011 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Jaki grunt na działce? Jeśli słaboprzepuszczalny a melioracja nie działa jak powinna, to woda będzie stała. Mam podobnie. Melioracja za pomocą drenów? Nie ma rowów melioracyjnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magarac 01.08.2011 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Około 200 m od działki jest rów. Ziemia jest "ciężka", ale przez całe lata było tam sucho, a przecież deszcz padał - może nie tak obficie, ale jednak. Mam gorący okres w pracy, pół biura na urlopie i szukanie kogoś "mądrego" i dyspozycyjnego mnie strasznie wpienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.08.2011 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Magarac "Te sprawy" leżą w gestii jakowejś lokalnej "spółki wodnej" lub zarządu melioracji...ONI mają pełną wiedzę gdzie i jakie dreny leżą i po co....MAPY mają (no, cholera! POWINNI mieć!).Da się tam do nich zajrzeć - BO MASZ INTERES PRAWNY!Dodatkowo - podejrzewasz (po objawach) dewastację systemu (melioracyjnego) co jest karane! (z urzędu!). Nie piszesz gdzie ta działka....A zabory były aż trzy!W jednych był ordnung a w innych bajzel w dokumentacji...PRL też sporo meliorowała...Mało danych aby co sensownego doradzić... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_los 06.08.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Co do tych map i planów to ja bym tak na nich nie polegał. U mnie na działce podobno są dreny, nawet mi je wyrysowali na mapce, ale pan od razu powiedział, że mogę ich nie spotkać w tych miejscach. Wiadomo jak to się za PRLu kładło. A co do urządzeń melioracyjnych, to właściciel działki ma obowiązek dbać o ich stan. Tak to jest od strony prawnej. Rzeczywistość jednakowoż pokazuje, że to też jest chyba martwy przepis. No chyba, że ostatnie mokre lata kogoś przypilą i gminy się wezmą za temat. Pozdrawiam btw. mam ten sam problem, co prawda woda nie stoi, ale ziemia jest mokra jak gąbka, niby działka na spadku, a mokro, ale tak to jest jak pod spodem glina, a niby też są dreny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 06.08.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 U nas też jest dren, ale na mapce go nie mieli.Nagle w zeszłym roku pojawiła się woda, nie wiadomo skąd. Przekopaliśmy działkę w poszukiwaniu i znaleźliśmy, już od naszej granicy z sąsiadem się zaczyna. Rozszedł się i woda z pól wylewała się u nas na działce, aż mieliśmy mały stawik.Teraz po naprawie jest sucho, nawet po tych ostatnich opadach- w końcu cały lipiec padało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts