Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oczyszczalnia - prośba o informację

kamcia461

Recommended Posts

• Odpowiedzi 208
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pompę już mam wrzuconą. Nie wiem jak teraz ale ja już wcześniej wiedziałem że grawitacujnie nie da rady i oni w procesie produkcji przygotowali mi komorę pod pompę.

Więc tak naprawdę to w oczyszczalni mam 4 komory.

Chyba na stronie mają dokładne wymiary więc zobacz na jakiej wysokości masz wlot do oczyszczalni i wylot z domu dolicz spadek i zobacz na jakiej wysokości będziesz miał wylot z oczyszczalni. Z grawitacją jest tak że musisz mieć 100% pewności że całość będzie powyżej najwyższego poziomu wody, jak nie to grawitacyjnie wody będą ci wciekały do oczyszczalni zamiast na odwrót :D.

u mnie jest pompa, zawór zwrotny więc woda może stać sobie nawet w studni (czasami tak jest) nic mi nie wcieka do oczyszczalni.

Edytowane przez WOJSKI

Pompę już mam wrzuconą. Nie wiem jak teraz ale ja już wcześniej wiedziałem że grawitacujnie nie da rady i oni w procesie produkcji przygotowali mi komorę pod pompę.

Więc tak naprawdę to w oczyszczalni mam 4 komory.

A jak oni to zrealizowali? Bo chyba nie doklejali kawałka, tylko w tej trzeciej komorze wygrodzili trochę miejsca, tak?

jakich bakteri używasz?

mi magik od oczyszczalni powiedział cobym raz w miesiącu wrzucał

Bio7 Choc używam.

Raz w miesiącu wrzuca się przy oczyszczali ekologicznej a przy biologicznej nie ma sensu po to jest napowietrzanie + złoże biologiczne.

Jak będziesz wrzucał co miesiąc bakterie to one tak ci się rozmnożą, że zabraknie im pożywienia i same będą obumierać. Na tej samej zasadzie uruchamiasz oczyszczalnie użytkujesz oczyszczalnie tydzień dwa a następnie dodajesz bakterie. Przez te 2 tygodnie nagromadzi ci się na tyle dużo ścieków, że bakterię które dorzucisz nie zginą od razu z głodu.

Również mam w trzeciej komorze (oczyszczalnia EKOPOLu) wydzieloną przepompownie. Trzecia komora jest zwyczajnie przedzielona przegrodą do niej włożyłem pompę a za nią zawór zwrotny. I właśnie istotny jest ten zawór gdyż na początku nie miałem go i przy roztopach woda potrafiła mi się cofać. Ogólnie polecam wszystkim zastosowanie pompy gdyż ma się większą kontrolę nad oczyszczalnią praktycznie nie ma co się zepsuć a w razie awarii pompę można kupić np w castoramie gdyż jest to zwykła pompa do wody brudnej. Sąsiad miał grawitacyjnie i miał ciągle problem bo woda mu się cofała do oczyszczalni.

Bio7 Choc używam.

Raz w miesiącu wrzuca się przy oczyszczali ekologicznej a przy biologicznej nie ma sensu po to jest napowietrzanie + złoże biologiczne.

Jak będziesz wrzucał co miesiąc bakterie to one tak ci się rozmnożą, że zabraknie im pożywienia i same będą obumierać. Na tej samej zasadzie uruchamiasz oczyszczalnie użytkujesz oczyszczalnie tydzień dwa a następnie dodajesz bakterie. Przez te 2 tygodnie nagromadzi ci się na tyle dużo ścieków, że bakterię które dorzucisz nie zginą od razu z głodu.

No tak, tylko na razie tylko ja karmię bakterie no i 4-letnia córka jak na weekendy przyjeżdża :D

Po zamieszkaniu miałem zmniejszyć częstotliwość

OK!

A jeśli wszystko dobrze działa, to w tym, a jeszcze bardziej w 3. zbiorniku powinno się czuć zapach tzw. "humusowy".

W dokumentacji techniczno-ruchowej producent podaje "Poprawnie działająca oczyszczalnia typu BIO-HYBRYDA unoszącym się zapachem powinna

przypominad mokrą trawę na wiosennym rozlewisku." :D

Przy okazji dziękuję Wojskiemu i Alien01 za zawrócenie uwagi na tą oczyszczalnię (BIO-HYBRYDA 2500 z Ekopolu). Jestem już praktycznie zdecydowany na nią, we wtorek montaż - firma TOMI-BUD - autoryzowany montażysta.

Oświećcie mnie: są dwie firmy pod podobną nazwą: Ekopol (http://www.ekopol.pl/ EKOPOL Bronno 32 99-100 Łęczyca) i Eko-Pol http://www.oczyszczalnia.net/ EKO-POL Sp.j. Łódź, ul. Bronisin 19).

Alen01 ma oczyszczalnię z EKO-POLu, a Firma Tomi-Bud jest autoryzowanym montażystą Ekopolu.

Wolski ma chyba też EKO-POL???

Jak się mają produkty EKO-POLu do produktów Ekopolu?

Głupieję normalnie od tych oczyszczalni!

W pierwszej wersji miał być Sotralentz Bio-Duo, ale doszła konieczność przepompowni i nasypu. Za drogo.

Szukamy dalej

Frelka,

wydaje mi się, że jest to ta sama firma i oczyszczalnia.

Rozmawiałem dzisiaj z 3 użytkownikami tej oczyszczalni w Bielsku i najbliższej okolicy. Wszyscy pozytywnie się wyrażali zarówno o samej oczyszczalni jak i firmie, która ją montowała. Mam nadzieję, że będę następnym zadowolonym inwestorem :)

W dokumentacji techniczno-ruchowej producent podaje "Poprawnie działająca oczyszczalnia typu BIO-HYBRYDA unoszącym się zapachem powinna

przypominad mokrą trawę na wiosennym rozlewisku." :D

Przy okazji dziękuję Wojskiemu i Alien01 za zawrócenie uwagi na tą oczyszczalnię (BIO-HYBRYDA 2500 z Ekopolu). Jestem już praktycznie zdecydowany na nią, we wtorek montaż - firma TOMI-BUD - autoryzowany montażysta.

z lekkim dodatkiem fiołków :D

kurcze chyba powinienem być na prowizji w ekopolu :D

Edytowane przez WOJSKI