photos 01.09.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 ja też zamierzam zrobić studnie, ale mam nadzieję że uda mi się grawitacyjnie. No jeśli nie to pewnie będę musiał pompę wsadzić. To mówisz że nie robisz oddzielnej przepompowni z jakiegoś zbiornika szczelnego tylko w ostatnią komorę wrzucisz pompę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 01.09.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 (edytowane) Pompę już mam wrzuconą. Nie wiem jak teraz ale ja już wcześniej wiedziałem że grawitacujnie nie da rady i oni w procesie produkcji przygotowali mi komorę pod pompę. Więc tak naprawdę to w oczyszczalni mam 4 komory. Chyba na stronie mają dokładne wymiary więc zobacz na jakiej wysokości masz wlot do oczyszczalni i wylot z domu dolicz spadek i zobacz na jakiej wysokości będziesz miał wylot z oczyszczalni. Z grawitacją jest tak że musisz mieć 100% pewności że całość będzie powyżej najwyższego poziomu wody, jak nie to grawitacyjnie wody będą ci wciekały do oczyszczalni zamiast na odwrót . u mnie jest pompa, zawór zwrotny więc woda może stać sobie nawet w studni (czasami tak jest) nic mi nie wcieka do oczyszczalni. Edytowane 1 Września 2011 przez WOJSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 01.09.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Zawory zwrotne to ja zrobię dwa. Jeden na wyjściu od razu z domu a drugi na wyjściu z oczyszczalni. Jak się nie da grawitacyjnie to zrobię jakiś drugi zbiornik i tam wrzucę pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 01.09.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Ano chyba że tak, ale mi modyfikację zrobili w cenie, a tak będziesz miał koszt dodatkowy. Modyfikacja nie wpływa na działanie więc powiedz że chcesz przygotowanie pod pompę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 01.09.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Ale ja zamawiam przez pośrednika. Nie będę mącił bo przez głuchy telefon mogą wyjść niezłe cuda. Może uda się grawitacyjnie, jeżeli nie to będę kombinował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 01.09.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Pompę już mam wrzuconą. Nie wiem jak teraz ale ja już wcześniej wiedziałem że grawitacujnie nie da rady i oni w procesie produkcji przygotowali mi komorę pod pompę. Więc tak naprawdę to w oczyszczalni mam 4 komory. A jak oni to zrealizowali? Bo chyba nie doklejali kawałka, tylko w tej trzeciej komorze wygrodzili trochę miejsca, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 01.09.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 jak korzystałem z miejscowego przedstawiciela przyjechał zobaczył co i jak i zamówił. Montowałem sam powiedział co i jak ma być zrobione no i przyjeżdżał do mnie tyle razy ile było trzeba. Potem zrobił wpis w gwarancję i tyle.Dokładnie w ostatniej komorze jest przegroda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 01.09.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 jakich bakteri używasz? mi magik od oczyszczalni powiedział cobym raz w miesiącu wrzucał Bio7 Choc używam. Raz w miesiącu wrzuca się przy oczyszczali ekologicznej a przy biologicznej nie ma sensu po to jest napowietrzanie + złoże biologiczne. Jak będziesz wrzucał co miesiąc bakterie to one tak ci się rozmnożą, że zabraknie im pożywienia i same będą obumierać. Na tej samej zasadzie uruchamiasz oczyszczalnie użytkujesz oczyszczalnie tydzień dwa a następnie dodajesz bakterie. Przez te 2 tygodnie nagromadzi ci się na tyle dużo ścieków, że bakterię które dorzucisz nie zginą od razu z głodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 01.09.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Również mam w trzeciej komorze (oczyszczalnia EKOPOLu) wydzieloną przepompownie. Trzecia komora jest zwyczajnie przedzielona przegrodą do niej włożyłem pompę a za nią zawór zwrotny. I właśnie istotny jest ten zawór gdyż na początku nie miałem go i przy roztopach woda potrafiła mi się cofać. Ogólnie polecam wszystkim zastosowanie pompy gdyż ma się większą kontrolę nad oczyszczalnią praktycznie nie ma co się zepsuć a w razie awarii pompę można kupić np w castoramie gdyż jest to zwykła pompa do wody brudnej. Sąsiad miał grawitacyjnie i miał ciągle problem bo woda mu się cofała do oczyszczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 01.09.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 grawitacyjnie to ryzyko, nawet jak lustro wody jest poniżej to ta z dużych opadów deszczu się dostanie, dlatego wersja z pompą pewniejsza a koszt żaden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 01.09.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Zawory zwrotne to ja zrobię dwa. Jeden na wyjściu od razu z domu a drugi na wyjściu z oczyszczalni. Jak się nie da grawitacyjnie to zrobię jakiś drugi zbiornik i tam wrzucę pompę. A po co ten na wyjściu z domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 01.09.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Bio7 Choc używam. Raz w miesiącu wrzuca się przy oczyszczali ekologicznej a przy biologicznej nie ma sensu po to jest napowietrzanie + złoże biologiczne. Jak będziesz wrzucał co miesiąc bakterie to one tak ci się rozmnożą, że zabraknie im pożywienia i same będą obumierać. Na tej samej zasadzie uruchamiasz oczyszczalnie użytkujesz oczyszczalnie tydzień dwa a następnie dodajesz bakterie. Przez te 2 tygodnie nagromadzi ci się na tyle dużo ścieków, że bakterię które dorzucisz nie zginą od razu z głodu. No tak, tylko na razie tylko ja karmię bakterie no i 4-letnia córka jak na weekendy przyjeżdża Po zamieszkaniu miałem zmniejszyć częstotliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 01.09.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Baja test przeprowadzony, zdjęcia z telefonu więc nie wiem czy będzie dobrze widać. Zawartość pobrana ze środkowego zbiornika. Zapach cieczy? szczerze mówiąc nie śmierdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 02.09.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 OK! Tak trzymać. A jeśli wszystko dobrze działa, to w tym, a jeszcze bardziej w 3. zbiorniku powinno się czuć zapach tzw. "humusowy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 02.09.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 no właśnie ten zapach nie był "przykry", wręcz pokusiłbym się o stwierdzenie że to wcale nie miało zapachu . za jakieś 2 miesiące sprawdzę znowu. Sam jestem ciekawy jak to się będzie zachowywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 02.09.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 OK! A jeśli wszystko dobrze działa, to w tym, a jeszcze bardziej w 3. zbiorniku powinno się czuć zapach tzw. "humusowy". W dokumentacji techniczno-ruchowej producent podaje "Poprawnie działająca oczyszczalnia typu BIO-HYBRYDA unoszącym się zapachem powinna przypominad mokrą trawę na wiosennym rozlewisku." Przy okazji dziękuję Wojskiemu i Alien01 za zawrócenie uwagi na tą oczyszczalnię (BIO-HYBRYDA 2500 z Ekopolu). Jestem już praktycznie zdecydowany na nią, we wtorek montaż - firma TOMI-BUD - autoryzowany montażysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 02.09.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Oświećcie mnie: są dwie firmy pod podobną nazwą: Ekopol (http://www.ekopol.pl/ EKOPOL Bronno 32 99-100 Łęczyca) i Eko-Pol http://www.oczyszczalnia.net/ EKO-POL Sp.j. Łódź, ul. Bronisin 19).Alen01 ma oczyszczalnię z EKO-POLu, a Firma Tomi-Bud jest autoryzowanym montażystą Ekopolu. Wolski ma chyba też EKO-POL??? Jak się mają produkty EKO-POLu do produktów Ekopolu? Głupieję normalnie od tych oczyszczalni!W pierwszej wersji miał być Sotralentz Bio-Duo, ale doszła konieczność przepompowni i nasypu. Za drogo. Szukamy dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 02.09.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Frelka, wydaje mi się, że jest to ta sama firma i oczyszczalnia. Rozmawiałem dzisiaj z 3 użytkownikami tej oczyszczalni w Bielsku i najbliższej okolicy. Wszyscy pozytywnie się wyrażali zarówno o samej oczyszczalni jak i firmie, która ją montowała. Mam nadzieję, że będę następnym zadowolonym inwestorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 02.09.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 frelka, oba adresy to jedna firma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 02.09.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 (edytowane) W dokumentacji techniczno-ruchowej producent podaje "Poprawnie działająca oczyszczalnia typu BIO-HYBRYDA unoszącym się zapachem powinna przypominad mokrą trawę na wiosennym rozlewisku." Przy okazji dziękuję Wojskiemu i Alien01 za zawrócenie uwagi na tą oczyszczalnię (BIO-HYBRYDA 2500 z Ekopolu). Jestem już praktycznie zdecydowany na nią, we wtorek montaż - firma TOMI-BUD - autoryzowany montażysta. z lekkim dodatkiem fiołków kurcze chyba powinienem być na prowizji w ekopolu Edytowane 2 Września 2011 przez WOJSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts