Dareckyy 02.09.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Masz u mnie beczkę piwa, jak będę z niej zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 02.09.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Masz u mnie beczkę piwa, jak będę z niej zadowolony trzymam cię za słowo i mam sporo bezstronnych świadków więc się nie wyłgasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 02.09.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Będziesz musiał się pofatygować z pod Wawki na południe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 02.09.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 oj czego się nie robi dla dobrego zimnego piwa w upalny dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 03.09.2011 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 A ta oczyszczalnia z podanego wcześniej linka to jest bio-hybryda ? Bo taniej mają niż u producenta, no chyba że inna firma je produkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 03.09.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 A ta oczyszczalnia z podanego wcześniej linka to jest bio-hybryda ? Bo taniej mają niż u producenta, no chyba że inna firma je produkuje. Tak. Taniej bo kupujesz od pośrednika. A pośrednik chcąc konkurować daje niższe ceny. Choć nie zawsze. Producent zazwyczaj sprzedaje w cenach detalicznych. O ile w ogóle chce się zajmować sprzedażą detaliczną. Ja miałem podobną sytuację z pustakami na dom. W składzie budowlanym sprzedali mi pustaki tej samej marki dużo taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 07.09.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Oczyszczalnia z Ekopolu zamontowana http://forum.muratordom.pl/entry.php?116734-Oczyszczalnia-biologiczna-EKOPOL-BIO-HYBRYDA-2500-monta%C5%BC-Tomasz-Mizera-TOMI-BUD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 07.09.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Oczyszczalnia z Ekopolu zamontowana http://forum.muratordom.pl/entry.php?116734-Oczyszczalnia-biologiczna-EKOPOL-BIO-HYBRYDA-2500-monta%C5%BC-Tomasz-Mizera-TOMI-BUD. Ukształtowanie terenu pod grawitację super, mam nadzieję że będzie działać. No i szykuj beczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 07.09.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Oczyszczalnia z Ekopolu zamontowana http://forum.muratordom.pl/entry.php?116734-Oczyszczalnia-biologiczna-EKOPOL-BIO-HYBRYDA-2500-monta%C5%BC-Tomasz-Mizera-TOMI-BUD. ta karbowana rura to bedzie Twoja studnia chłonna?? znaczy jest ? jaka jest jej średnica i głębokość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 07.09.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Tak, średnica 60 cm, głębokość ok. 2 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 08.09.2011 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 A po co ten na wyjściu z domu? Też mnie ciekawi po co na wyjściu z domu. Ja chyba bym nie ryzykował. Będziesz miał rewizję do tego zaworu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 09.09.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 A dlaczego byś nie ryzykował? Ja hydraulikiem nie jestem i wytłumaczyłem to sobie tak. Na wyjściu z oczyszczalni do studzienki na wypadek przepełnienia studzienki i cofki w stronę oczyszczalni to raczej logiczne i możliwy scenariusz, zwłaszcza że ciągle w tym roku pada. Natomiast ten przed oczyszczalnią w razie jakiejś awarii i nieodprowadzania ścieków do studzienki nie cofało się w kierunku budynku. Choć tak sobie teraz myślę że to raczej byłoby nieuchronne. Bo ścieki może nie cofałyby się z oczyszczalni ale pod napływem nowych i tak byłoby podobnie. Czyli może rzeczywiście wystarczy za oczyszczalnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 09.09.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Też mnie ciekawi po co na wyjściu z domu. Ja chyba bym nie ryzykował. Będziesz miał rewizję do tego zaworu?? Tego typu zawory, a właściwie zasuwy burzowe, nie są zaprojektowane do pracy w surowych ściekach. O ile jeszcze za oczyszczalnią (na jej wylocie) mamy do czynienia z klarowną cieczą, to na wlocie do niej płyną różne "grube" ehmmm... elementy. Po pierwsze taka zasuwa będzie miejscem zawieszania się tego wszystkiego, po drugie w razie cofki i tak się szczelnie nie domknie i puści wszystko z powrotem. Odradzam - wyrzucone pieniądze i potencjalne problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 09.09.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 A dlaczego byś nie ryzykował? Ja hydraulikiem nie jestem i wytłumaczyłem to sobie tak. Na wyjściu z oczyszczalni do studzienki na wypadek przepełnienia studzienki i cofki w stronę oczyszczalni to raczej logiczne i możliwy scenariusz, zwłaszcza że ciągle w tym roku pada. Natomiast ten przed oczyszczalnią w razie jakiejś awarii i nieodprowadzania ścieków do studzienki nie cofało się w kierunku budynku. Choć tak sobie teraz myślę że to raczej byłoby nieuchronne. Bo ścieki może nie cofałyby się z oczyszczalni ale pod napływem nowych i tak byłoby podobnie. Czyli może rzeczywiście wystarczy za oczyszczalnią Ja mam zabezpieczenie a w zasadzie sygnalizator dźwiękowy informujący mnie o przepełnieniu. generalnie lepiej jak ścieki w razie przepełnienia wypłyną górą oczyszczalni jak górą sedesu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 13.09.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Wczoraj zakopałem oczyszczalnie Jeszcze muszę zrobić odpływ do studzienki i samą studzienkę. Napełniłem oczyszczalnię w 1/3 wodą jak nakazuje instrukcja i tak przysypałem. Wojski jak ty to robiłeś? Mam już przysypana żwirem prawie całą, bo zostało kawałek abym mógł odpływ podłączyć. Zastanawiam się czy nie napełnić wszystkich 3 komór wodą. Nie ściśnie zbiornika bez wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 13.09.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 ja w trakcie zasypywania lałem wodę, niespecjalnie kontrolowałem poziom , ale spokojnie możesz do 3/4 napełnić tak by ci się woda nie wylewała odpływem. Komory są ze sobą połączone więc wodę powinieneś mieć we wszystkich, jak nie to wlej do pozostałych, żeby ci nie wysadziło jednej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 13.09.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Są połączone ale dopiero od pewnego poziomu. Jak napełniłem pierwszą komorę do 1/3 to nic nie przechodziło do następnych. 2 i 3 są już od dołu połączone bo napełniały się równo. No to dziś napełnię tak aby właśnie odpływem nie uciekało. A powiedz mi jeszcze czy można tak napełnioną do 3/4 zostawić na zimę?? orientujesz się? Bo raczej tej zimy nie będę jeszcze mieszkał. Na oczyszczalni mam ok 0,5 m gruntu, także te 5-7 cm dekle wystają. Chyba nic nie powinno się z tym stać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 13.09.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Photos, i tak musisz chyba nalać do pełna, zanim puścisz pierwsze ścieki. A zgnieść nie powinno, bo zdaje się, że ten zbiornik masz z laminatu, prawda? Napełnienie wodą pomaga ustabilizować taki zbiornik przy montażu, żeby się nie przekrzywiał przy zasypywaniu. Ale jak już masz zasypane, to wszystko jedno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 13.09.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Ale ja napełniłem podczas zasypywania. Właśnie był bardzo stabilny podczas zasypywania. Zbiornik jest chyba z włókna szklanego i jakiejś żywicy.Źle sie wyraziłem. Ja zastanawiam się czy nie napełnić właśnie do końca, bo do 1/3 napełniłem wszystkie 3 przed zasypaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 13.09.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 A powiedz mi jeszcze czy można tak napełnioną do 3/4 zostawić na zimę?? Nie powinno się nic stać. NIE POWINNO! Ale... Normalnie oczyszczalnia jest ciepła, ponieważ dopływają ciepłe ścieki i same robaczki wytwarzają trochę ciepła, ciężko pracując. Poza tym oczyszczalnia sięga blisko 2 m poniżej poziomu ziemi, gdzie na pewno nic nie zamarznie, a to co wystygnie przy powierzchni zbiornika spłynie na dno, gdzie jest zawsze cieplej. Ale jeżeli chcesz być pewny na 120%, to puść na powierzchnię zbiornika kilka kawałków styropianu. Tylko przywiąż do nich jakiś sznurek, żeby na wiosnę nie trzeba było ich szukać po całym zbiorniku. A gdzie jest kompresor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts