Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oczyszczalnia - prośba o informację

kamcia461

Recommended Posts

Zazwyczaj studnia chłonna utrzymuje stały poziom bo ciśnienie jest spore, ale robi to czasem zbyt powoli. Czy dobrze zrozumiałem, że masz pompę, która pompuje ścieki z eko do studni? U mnie odbywa sie to grawitacyjnie. Zawór zwrotny do super pomysł, nie pomyślałem o tym. Nasuwa mi się teraz następny, aby wykonac next studnię, ale już mniejszą, połączoną z tą pierwszą właśnie zaworem zwrotnym. Tutaj w razie godziny W załatwi to problem.

• Odpowiedzi 208
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pojawił się problem ze sterownikiem (analogowy programator czasowy) do pompki (dmuchawy). Będę miał już drugi raz wymieniany, bo się zacina. Od kilku dni zaglądałem do oczyszczalni i nie mogłem trafić na moment pracy pompki. Wczoraj regularnie co 5 minut zaglądałem do niej przez godzinę i nic (pompka powinna pracować w cyklu 15 minut pracy, 15 minut przerwy). Zgłosiłem problem do instalatora i dowiedziałem się, że wyszła jakaś wadliwa seria i że dzisiaj przyjedzie i wymieni. Pierwszy raz miałem ją wymienianą chyba na drugi dzień po montażu, bo też nie działał. Edytowane przez Dareckyy
doprecyzowanie opisu

No właśnie! No właśnie! A jak przestrzegam, że wkładanie komputera w g.... źle się skończy, to mnie nazywają marudą!

Ale to przeca nie komputer tylko zwykły obrotowy, mechaniczny co się kręci gdy napięcie jest. Pójdę zobaczyć mój, może już nie pracuje od kilku dni, hehee.

NIe wiem jak wygląda ten z Ekopolu ale podejrzewam że ten 'sterowniczek' można zastąpić zwykłą elektroniczną czasówka (przekaźnik czasowy).

Ten programator to takie g***o Novoterm TN 13 mini http://www.novoterm.pl/mierniki_programatory/TN13MINI.html

Instalator przywiózł taki sam na wymianę, ale nie mam już do niego zaufania ... Na razie zainstalowałem go w garażu, skąd mam podłączoną kablem oczyszczalnię.

Co byście polecili w zamian?

Czy taki byłby lepszy/ wystarczający? BRENNENSTUHL DT IP44

http://allegro.pl/programator-czasowy-dt-ip44-brennenstuhl-i1836262568.html

Edytowane przez Dareckyy

No i skończyłem. oczyszczalnia zakopana, studzienka wykonana i obsypana gruntem. Pokrywa studzienki jest około 0,5 m od powierzchni gruntu, a z niej idzie wywiewka fi 50. Myślę ze nie zamarznie w zimę. Tak dla własnej pewności dno studni wysypałem kamieniem. Znaczy nie tylko dno bo wykop pod studnie miał około 2x2 m. I całość na wysokość około 0,5 m wysypałem kamieniem, na to krąg betonowy , rura doprowadzająca i pokrywa, również z betonu. Zrobiłem test tzn wlałem kilka wiader wody na raz...od razu po wlaniu woda rozeszła się po kamieniach. czyli powinno działać :)

Wojski,

no właśnie ten mechaniczny się zacina. Po wymianie zamontowałem go w garażu, więc warunki pracy ma dobre. Niestety, nadal się zacina np. wczoraj wieczorem ustawiłem go o 19:30, a dzisiaj rano jak sprawdzałem, to był na 24:00. Straszny szajs. Zgłosiłem problem ponownie do instalatora ...

Tak wygląda:

http://img845.imageshack.us/img845/2093/tn13mini.th.jpg

Edytowane przez Dareckyy