Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oczyszczalnia - prośba o informację

kamcia461

Recommended Posts

Pytałem się o powyższe w aspekcie wysokich wód gruntowych i Wojski ładnie wszystko wyjaśnił. W uproszczeniu ma wlot studni chłonnej wyżej niż wylot oczyszczalni i przepompowuje oczyszczone ścieki rurą z zaworem zwrotnym do tejże studni chłonnej. Tak to zrozumiałem i podejrzewam, że nie potrzebuje do tego szlamówy. Ja mam podobny kłopot, ale już w samej studni chłonnej, gdzie lustro oczyszczonej wody wraz z wodą gruntową potrafi niebezpiecznie zbliżyć się do poziomu rury wlotowej z oczyszczalni. Wtedy u mnie działa pompa z czujnikiem i nadmiar wyrzuca dalej. Docelowo wykonam być może drugą studnię chłonną, aby system działał również zimą. Mróz nie pozwoli na działanie takiej prowizorki jaką mam obecnie.

• Odpowiedzi 208
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Daruj sobie. Mialem raz czy dwa doczynienia z tym uzytkownikiem. Gdzie sie nie pojawi tam chaos, wlasnie pisanie nie na temat i w sposob totalnie niezrozumialy, placzac tematy itd. Do tego nie dowiesz sie o co mu chodzi, bo zaraz zmieni temat i znowu bedzie pisal cos bez ladu i skladu. I zawsze ma racje i jego na wierzchu. Taki typ.

marcin

Święta racja

Jeśli dla ciebie ścieki to to samo co woda do przepompowywania z oczyszczalni do studni przepraszam.Nie pisał o wodzie pisal o ściekach dlatego przechodzę z nim już gehennę.

Może błąd compi w nazewnictwie , do studni chłonnej odprowadza się wodę a nie ścieki, co tu jest do rozumienia! Koniec tematu. Jeżeli nie rozróżniasz tych dwóch rzeczy nie moj problem.

Moja nie jest bezobsługowa.Nigdzie tak nie napisałem.

| |

\/

Ja w moje przydomowej oczyszczalni nie muszę robić nic ....
Edytowane przez fenix2

Może błąd compi w nazewnictwie , do studni chłonnej odprowadza się wodę a nie ścieki, co tu jest do rozumienia! Koniec tematu. Jeżeli nie rozróżniasz tych dwóch rzeczy nie moj problem.

| |

\/

Spoko majonez wszystko rozumiem .Nie kapuje dlaczego żaden z Was nie chce powiedzieć ile ,jaką oczyszczalnie ma i jak ją eksploatuje.Firmę znam.To mnie dziwi.:(:(:( Jeżeli za dodawanie do wc,wanien zlewów itp. biopreparatów uważasz za ciężka obsługę i piekielnie skomplikowana prace to ja też dziękuję za poświęcony czas. :D ale może Beja,ty fenix2 ,compi ,WOJSKI, Jastrząb odpowiedzą na to moje ostatnie pytanie??? :D:D:):)

Ja swoja odpaliłem na 100% dwa miesiące temu. Są na forum użytkownicy ze stażem i doświadczeniami o wiele dłuższymi. Ale nawet oni nie odpowiedza na twoje pytanie z pierwszego twojego postu:"Jeśli ci to nie sprawi kłopotu wrzuć linka z tą instrukcja oczyszczalni eko która w swoim zestawie ma wkomponowaną pracę pompy szlamowej, która to rozprowadzi medium gdzieś i w wiadomym celu. Tylko nie karz mi długo czekać bo ciekawość mnie rozpiera" Przyznaj, że cos ci się pomieszało i była to próba zaczepki, a nie wniesienia czegoś pożytecznego do dyskusji. Słyszałem, że drenażówki na zachodzie mają być już zabronione, więc może stąd wynika twoja ciekawość w tym temacie.

A jeżeli ty za ciężką prace uważasz raz na rok zamówienie beczkowozu to również dziękuje i pozdrawiam. Zdrowia życzę przede wszystkim bo to najważniejsze.

A ty powiedz po jakim czasie zapcha ci się ten "drenaż"?

Odpowiem pytaniem na pytanie bo wypada.Czym ma się zapchać?Wodą?Przecież tam nie idą ścieki z osadnika gnilnego.:(:(

Ja swoja odpaliłem na 100% dwa miesiące temu. Są na forum użytkownicy ze stażem i doświadczeniami o wiele dłuższymi. Ale nawet oni nie odpowiedza na twoje pytanie z pierwszego twojego postu:"Jeśli ci to nie sprawi kłopotu wrzuć linka z tą instrukcja oczyszczalni eko która w swoim zestawie ma wkomponowaną pracę pompy szlamowej, która to rozprowadzi medium gdzieś i w wiadomym celu. Tylko nie karz mi długo czekać bo ciekawość mnie rozpiera" Przyznaj, że cos ci się pomieszało i była to próba zaczepki, a nie wniesienia czegoś pożytecznego do dyskusji. Słyszałem, że drenażówki na zachodzie mają być już zabronione, więc może stąd wynika twoja ciekawość w tym temacie.

Czepiłeś się tej szlamówki jak rzep.Wyjaśniłem nazewnictwo i do czego mi było potrzebne.Skoro tak to.......... jest jeszcze taki zapis.

Nawet o niej już nie myślę zbytnio, niedawno pierwszy raz opróżniałem 1 komorę tak jak zalecają i spodziewałem się więcej "szlamu" na dnie ale było może tego z 15cm. Oczyszczalnia praktycznie bezobsługowa, bakterie rzucam tylko na start.

Już nawet nie potrzeba cytować compi .To mi wystarczy wie już w razie czego czym wypompować szlam ze swojej oczyszczalni :D:D:D :).Ma bardzo krotki staż w jej użytkowani więc nie będę polemizował.Bo i o czym.Po roku nabierze doświadczenia to mi wtedy dokopie.:D .Moja ekologiczna ma przeszło 3 lata i ma się dobrze.

pzdr.

Ok, mogą być przepompowane, np do oddalonego o kilkadziesią metrów rowu?

Tak być może będzie u mnie przy wysokim stanie wód gruntowych.

Zrób tak żeby mieć bufor ponad poziom najwyższego stanu wody, dołóż pompę z zaworem zwrotnym. jak będziesz miał wysoko wodę, pompa spowoduje podniesienie słupa cieczy zawór nie pozwoli na cofnięcie się ścieków do oczyszczalni a w studni zadziałają prawa fizyki.

jak coś to daj znać na PW podam ci mój numer telefonu i powiem dokładnie co i jak

Odpowiem pytaniem na pytanie bo wypada.Czym ma się zapchać?Wodą?Przecież tam nie idą ścieki z osadnika gnilnego.:(:(

gwoli uściślenia, to co wypływa z oczyszczalni biologicznej nie można nazwać wodą ani też ściekami. Efektem pracy oczyszczalni są oczyszczone ścieki niegroźne dla środowiska i dlatego można je odprowadzić do gleby, rowu melioracyjnego rzeki etc. pomijam fakt uzyskania wszelakich pozwoleń co gmina to obyczaj i inna interpretacja przepisów.

a teraz odnośnie drenażu, w oczyszczalni biologicznej drenaż spełnia rolę urządzenia do pozbycia się oczyszczonych ścieków, zamiast drenażu można zastosować studnię chłonną, rów melioracyjny, staw, rzeka. Ani w drenażu ani w studni chłonnej nie zachodzą już dalsze procesy mające oczyścić/doczyścić ścieki.

Natomiast u ciebie w drenażu zachodzą dalsze procesy mające na celu doczyszczenie ścieków.

O tym możesz sobie poczytać TUUUUTAJ lub w materiałach które otrzymałeś od sprzedawcy/instalatora.

O terminie uruchomienia mojej oczyszczalni oraz modelu pisałem już nie raz więc nie będę powielał wpisów.

co do stwierdzenia "bezobsługowy" to wiele jest rzeczy określanych mianem "bezobsługowy" i pytanie jaka jest częstotliwość zaglądania do jakiegokolwiek akumulatora bezobsługowego, odpowiedź no do akumulatora nie trzeba zaglądać ale benzynę trzeba do baku wlać, pasek wymienić, olej też od czasu do czasu wymienić. a teraz porównanie szamba i oczyszczalni biologicznej:

eeeee nie będę porównywał każdy wie i niech sobie porówna.

wszystkie moje posty raczej przeznaczone dla nowych czytaczy tego topika, jeżeli oczywiście wylane tu szambo nie zniechęci ich do czytania.

Ja już zniesmaczony jestem dlatego koniec, przestaję tu pisać. szkoda mojego czasu dla awanturników, a pisanie postów dla rankingu....

pozdrawiam

A gdzie idą ścieki z osadnika gnilnego w twojej oczyszczalni?

"Oczyszczanie ścieków bytowo-gospodarczych w przydomowej oczyszczalni ścieków zachodzi w dwóch następujących po sobie etapach:

-podczyszczanie

-doczyszczanie

W osadniku gnilnym ścieki zostają wstępnie oczyszczone. Cząstki unoszące się w ściekach opadają na dno i tworzą osad. Osad ten ulega powolnemu procesowi fermentacji, w czasie, której cząstki zanieczyszczeń są rozkładane na substancje rozpuszczalne w wodzie oraz nierozpuszczalne substancje mineralne, które odkładają się na dnie osadnika. Na powierzchni ścieków w osadniku gnilnym tworzy się, tzw. kożuch (utworzony z zanieczyszczeń lżejszych od wody - najczęściej tłuszczów), czyli piana przy procesie fermentacji (w warunkach beztlenowych) różnych substancji zawartych w ściekach. Aby proces ten był skuteczny musi trwać co najmniej 3 dni - stąd wymaganie właściwej pojemności zbiornika w zależności od ilości podczyszczonych ścieków. Dobrze zaprojektowany i wykonany osadnik gnilny usuwa zawiesinę w około 60 - 75 %, BZT-5 w około 40-70 %. Ogólnie można przyjąć, iż ścieki na wylocie z osadnika są podczyszczone w około 65 %.

Ścieki podczyszczone przepływają przez filtr do dalszego oczyszczania biologicznego. Gazy fermentacyjne wydostają się przez otwór dekompresyjny. Wewnętrzny filtr FAMILY ma za zadanie poprzez zatrzymywanie zawiesin, ochronę dalszej części instalacji przed zamuleniem.

Ja ciebie dalej nie rozumieć, ale wszystko być w porządku za trzy lata i się pochwalić.

Bo ty kolego mało roziumieć bo mało praktyka mieć:D:D:D .Zroziumieć jak nabyć wiedza na temacik :D:D:D a z rad kolegi wojski korzystaj bardzo ostrożnie.Co u nie go to nie u ciebie.Ja pomyliłem topiki a on biologię z ekologią.

........akumulatora bezobsługowego, odpowiedź no do akumulatora nie trzeba zaglądać ale benzynę trzeba do baku wlać, pasek wymienić, olej też od czasu do czasu wymienić. a teraz porównanie szamba i oczyszczalni biologicznej:

eeeee nie będę porównywał każdy wie i niech sobie porówna.

nie zrozumiale pisze bo nie o takie porównanie chodzi w tym topiku jesli już.Na dodatek powiela coś co już miało miejsce .Mój post #125 jest tego dowodem.Ja użytkuje przydomową oczyszczalnie już ponad 3 lata o czym wojski zapomniał w tym swoim zniesmaczeniu.

"W niektórych oczyszczalniach musi być wykorzystywane natlenianie aby utrzymać przy życiu kultury bakterii a odbywa się to poprzez pompę elektryczną powodując znaczny wzrost kosztów za energię - w oczyszczalni naszej konstrukcji używanie takich urządzeń nie jest wymagane. Nie bez znaczenia jest też fakt że eksploatacja przydomowej-ekologicznej oczyszczalni ścieków nie stwarza konieczności ciągłej kontroli poziomu ścieków oraz troski o organizację wywozu taborem asenizacyjnym.

Powyższe obliczenia i uwagi na pewno zwrócą uwagę Państwa odnośnie sensu i celowości stosowania przydomowych oczyszczalni ścieków. Należy więc z większą uwagą zapoznać się z ofertą cenową na przydomowe ekologiczne oczyszczalnie ścieków.

Edytowane przez niktspecjalny

"Dobrze zaprojektowany i wykonany osadnik gnilny usuwa zawiesinę w około 60 - 75 %, BZT-5 w około 40-70 %. Ogólnie można przyjąć, iż ścieki na wylocie z osadnika są podczyszczone w około 65 %.

Ścieki podczyszczone przepływają przez filtr do dalszego oczyszczania biologicznego. Gazy fermentacyjne wydostają się przez otwór dekompresyjny. Wewnętrzny filtr FAMILY ma za zadanie poprzez zatrzymywanie zawiesin, ochronę dalszej części instalacji przed zamuleniem.

Czyli musisz jeszcze czyścic ten wspaniały filtr.

......a z rad kolegi wojski korzystaj bardzo ostrożnie.Co u nie go to nie u ciebie.Ja pomyliłem topiki a on biologię z ekologią.

nie zrozumiale pisze bo nie o takie porównanie chodzi w tym topiku jesli już.Na dodatek powiela coś co już miało miejsce .Mój post #125 jest tego dowodem.Ja użytkuje przydomową oczyszczalnie już ponad 3 lata o czym wojski zapomniał w tym swoim zniesmaczeniu.

nie kolego, nie mylę biologii z ekologią a raczej oczyszczalni biologicznej z "drenażową", nazywając rzeczy po imieniu. Z których rad kolega Compi, który zresztą ma oczyszczalnię biologiczną, ma nie korzystać wymień mu bo skorzysta i będzie klops.

Twój post #125 jest dowodem na to by mieć pełną oczyszczalnię, z czym się oczywiście zgadzam, prawa fizyki są nieubłagane.

Ja użytkuje przydomową oczyszczalnie już ponad 3 lata o czym wojski zapomniał w tym swoim zniesmaczeniu.

chylę czoło o OLIMPIE FORUM, pełen szacun normalnie. Ja ze swoim rocznym użytkowaniem (wliczając od daty zakopania 2 lata) normalnie się nie znam

Pamiętam, i będę pamiętał, może w tym zniesmaczeniu zapomniałem, ale na szczęście czuwasz nad nami maluczkimi i nam przypominasz. :D

nie kolego, nie mylę biologii z ekologią a raczej oczyszczalni biologicznej z "drenażową", nazywając rzeczy po imieniu. Z których rad kolega Compi, który zresztą ma oczyszczalnię biologiczną, ma nie korzystać wymień mu bo skorzysta i będzie klops.

Twój post #125 jest dowodem na to by mieć pełną oczyszczalnię, z czym się oczywiście zgadzam, prawa fizyki są nieubłagane.

chylę czoło o OLIMPIE FORUM, pełen szacun normalnie. Ja ze swoim rocznym użytkowaniem (wliczając od daty zakopania 2 lata) normalnie się nie znam

Pamiętam, i będę pamiętał, może w tym zniesmaczeniu zapomniałem, ale na szczęście czuwasz nad nami maluczkimi i nam przypominasz. :D

Ja nadal staram się być miły a ty z lekuchna zniesmaczony wulgaryzujesz.Niepotrzebnie się irytujesz :D.FM to przecież kopalnia wiedzy, wymiana poglądów na stawiane problemy.Post #125 powielony przez ciebie jest dowodem ,że nie czytamy się ze zrozumieniem.Jest w nim link do strony do której w późniejszym poście mnie odwołałeś.Jeśli chodzi o "szacuny":D:D;) .Jestem pełen uznania dla tych którzy przeszli przez ten etap by mieć u siebie oczyszczalnie biologiczną 1-2-3 etapową.Mnie ta sztuka się nie udała po pierwsze z trudnym terenem a po drugie z trudnym sąsiadem , którego tu nie wspominałem.

a z rad kolegi wojski korzystaj bardzo ostrożnie
widzisz i to jest typowe wprowadzanie w błąd.Nigdzie nie piszę ,żeby nie korzystał piszę ,żeby oczywiście korzystał ale ostrożnie.:):):D .Wkurza mnie czasami jak rad udziela mi osoba która dane urządzonko ma bardzo krotko, a mierzi już ta która nie ma go w ogóle,a najbardziej ta co nawet nie ma wybudowanego domu.

pozwolisz ,że cie przeproszę jak byłem niemiły i nadal będę czytał twoje bardzo rzeczowo tłumaczone problemy.Pozdrawiam NS.