Jastrząb 17.10.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Witaj, Bardzo mnie ciekawi to Twoje 3-letnie mega doswiadczenie. Chcialbym z niego skorzystac, zebys nam malutkim cos podpowiedzial, doradzil. Wszak my Ci do piet z naszym doswaidczeniem nie dorastami. Jedno pytanie. W poscie nr. 133 napisales. " Tak.Ja w moje przydomowej oczyszczalni nie muszę robić nic tylko wlewać preparaty straty albo inne biopreparaty by porozpuszczać co nieco" A teraz piszesz, ze: osadniku gnilnym ścieki zostają wstępnie oczyszczone. Cząstki unoszące się w ściekach opadają na dno i tworzą osad. Osad ten ulega powolnemu procesowi fermentacji, w czasie, której cząstki zanieczyszczeń są rozkładane na substancje rozpuszczalne w wodzie oraz nierozpuszczalne substancje mineralne, które odkładają się na dnie osadnika. To jak to w koncu jest, Piszesz raz ze nic nie musisz robic, a potem piszesz ze na dnie zbiornika odkladaja sie nierozpuszczalne czastki. Skoro sie odkladaja i sa nierozpuiszczalne, to czasem je trzeba chyba jednak stamtad wyciagnac?? A i jeszcze jedno. Sprawdzasz "tak dla siebie", czy scieki wychodzace z osadnika maja BZT-5 faktycznie zredukowane w 40-70%, czy slepo wierzysz w folder producenta. Ja nie ma 3-letniego doswiadczenia w temacie, wiec nie moge slepo wierzyc w zapewnienia producenta i chcialbym sie dowiedziec jak guru (co widac po Twoi postach) w temacie oczyszczania sciekow sprawdza u siebie stopien oczyszczenia. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.10.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Jestem pełen uznania dla tych którzy przeszli przez ten etap by mieć u siebie oczyszczalnie biologiczną 1-2-3 etapową.Mnie ta sztuka się nie udała po pierwsze z trudnym terenem a po drugie z trudnym sąsiadem , którego tu nie wspominałem. Wez napisz, na czym ta trudnosc ma polegac. Przeciez oczyszczonych sciekow z oczyszczalnie 1-stopniowej i 2-stopniowej wychodzi tyle samo. Wiec rozprowadzenie ich na dzialce w obu przypadkach jest tak samo problematyczne. Jedyna roznica jest taka, ze stopien oczyszczenia jest wiekszy w przypadku 2-stopniowej, wiec do gleby oddajesz bardziej czysta wode. Oczywiscie koszt zakupu jak i eksploatacja bilogicznej jest wiekszy. Cos za cos. Ale nadal nie rozumiem, co to ma do trudnego terenu. Wez mnie durnego oswiec. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.10.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Daruj sobie. Mialem raz czy dwa doczynienia z tym uzytkownikiem. Gdzie sie nie pojawi tam chaos, wlasnie pisanie nie na temat i w sposob totalnie niezrozumialy, placzac tematy itd. Do tego nie dowiesz sie o co mu chodzi, bo zaraz zmieni temat i znowu bedzie pisal cos bez ladu i skladu. I zawsze ma racje i jego na wierzchu. Taki typ. marcin Po tym wpisie mam ci odpowiadać???Ty byś wszedł w polemikę???:( Wybacz ja sobie to odpuszczę.Na polemikę trzeba sobie zasłużyć.Wiem to z autopsji.:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.10.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Po tym wpisie mam ci odpowiadać???Ty byś wszedł w polemikę???:( Wybacz ja sobie to odpuszczę.Na polemikę trzeba sobie zasłużyć.Wiem to z autopsji.:D:D Ja nie chce polemizowac Ja bym bardzo chcial, zebys korzystajac ze swojego doswiadczenia, odpowiedzial na 2 konkretne pytania (czym mi i innym pomogl), a jednoczesnie udowodnil mi, ze sie mylilem co do Twojej osoby w kwestii wprowadzania chaosu. 2 konkretne pytania. 2 konkretne odpowiedzi. Zadnej polemiki z mojej strony. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.10.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Zrobiłeś mi nieprzyjemne wejście w postawione w topiku zagadnienia.Trzeba było pomyśleć o tym wcześniej.Na koniec żeby nie robić chaosu. W mojej przydomowej procesy trwają nadal.Jak to w oczyszczalniach:D.Stosuję i będę stosował biopreparaty-bioaktywatory by wychodząc w przyszłość dzięki nim skuteczność fermentacji była na dobrym poziomie.Wierzę ,że przyspieszą one procesy rozkładu mojego medium i w znacznym stopniu poprawią jakość moich ścieków co w znaczącym stopniu doprowadzi do powstawania mniejszej ilości osadu,którego nie chcę co np.kilka lat wywozić.Jak na razie wszystko jest ok.Martwi mnie trochę sytuacja z drenażem ,gdzie ścieki moje muszą ulec w nim, tlenowemu rozkładowi.Zawsze mogę to sprawdzić.Tak jak ścieki w osadniku itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.10.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Zrobiłeś mi nieprzyjemne wejście w postawione w topiku zagadnienia.Trzeba było pomyśleć o tym wcześniej.Na koniec żeby nie robić chaosu.Dluzny nie pozostales. W mojej przydomowej procesy trwają nadal.Jak to w oczyszczalniach:D.Stosuję i będę stosował biopreparaty-bioaktywatory by wychodząc w przyszłość dzięki nim skuteczność fermentacji była na dobrym poziomie.Wierzę ,że przyspieszą one procesy rozkładu mojego medium i w znacznym stopniu poprawią jakość moich ścieków co w znaczącym stopniu doprowadzi do powstawania mniejszej ilości osadu,którego nie chcę co np.kilka lat wywozić.Jak na razie wszystko jest ok.Martwi mnie trochę sytuacja z drenażem ,gdzie ścieki moje muszą ulec w nim, tlenowemu rozkładowi.Zawsze mogę to sprawdzić.Tak jak ścieki w osadniku itp.OK, dzieki za odpowiedz. Wszystko jasne. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.10.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Dluzny nie pozostales. OK, dzieki za odpowiedz. Wszystko jasne. marcin Nawet gdyby była to drwina z twojej strony,to i tak jakiś konsensus osiągnęliśmy. Na dworze świeci słoneczko,delikatnie wieje chłodem,podniosłem filtr do góry by zobaczyć co się tam z nim dziej ............fenix2 kamienie są ciemno brązowe i nic na nich nie zalega.;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.10.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Nawet gdyby była to drwina z twojej strony,to i tak jakiś konsensus osiągnęliśmy. Nie wiem czemu upierasz sie ze trzeba w takim przypadku "polemizowac" czy osiagac konsensus. Obie te rzeczy zakladaja brak zgodnosci w jakims temacie, czyli, hmm, kłotnie, starcie. A raz jeszcze przypomne - ja zadalem pytanie i dostalem odpowiedz. To tak jakbym sie Ciebie zapytal jak sie nazywasz, Ty odpowiedzial a ja zaczal z tym polemizowac. Napisz jesli jeszcze mozesz czemu uwazasz, ze Twoje warunki gruntowe (tudziez wredny sasiad) wykluczaja badz utrudniaja montaz oczyszczalni biologicznej i zostala Ci tylko oczyszczalnia drenazowa. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.10.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Konsensus,polemika....... nie wyobrażam sobie by FM funkcjonowało bez folkloru:D Piotr ekstra wypowiedź. bez " Głupich żartów ,docinków,przechwałek i tym podobnych ? Mogłoby . Na sto procent ! Ale ja bym tu niezaglądał , bo to byłaby nuda . Taka jak na innych forach" Ja też.........jeśli chcesz to zrozumiesz .ja zrozumiałem i jest mi z tym dobrze.Ty nadal błądzisz:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.10.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Konsensus,polemika....... nie wyobrażam sobie by FM funkcjonowało bez folkloru:D Piotr ekstra wypowiedź. bez " Głupich żartów ,docinków, przechwałek i tym podobnych ? Mogłoby . Na sto procent ! Ale ja bym tu nie zaglądał , bo to byłaby nuda . Taka jak na innych forach" Ja też.........jeśli chcesz to zrozumiesz .ja zrozumiałem i jest mi z tym dobrze.Ty nadal błądzisz:D:D:D Zaraz, zaraz. Moze ja nadinterpetuje Twoja wypowiedz. Ale czy Ty przypadkiem nie mowisz, ze Tobie bardziej chodzi o "zadyme" niz o wymiane informacji, pomaganie innym i nauczenie sie samemu czegos? I Ty sie obruszasz jak ja Ci zarzucam wprowadzanie chaosu do dyskusji? macin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.10.2011 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 No nareszcie.Cytować już chyba cie nie muszę.Nie rozmawiasz ze mną lata.Wchodzę na watek a ty mi doła.............wybacz stary ale cie poniosło.Tłumaczę ,że mam takie a takie rozwiązania a ty ............Mialem raz czy dwa doczynienia z tym uzytkownikiem. Gdzie sie nie pojawi tam chaos, wybacz ale też cie nosi.Teraz odpowiadam ci co mam w domu a ty mi ............Ale czy Ty przypadkiem nie mowisz, ze Tobie bardziej chodzi o "zadyme" niz o wymiane informacji, Popatrz na to z drugiej strony.....już mnie "zniesmaczyłeś" EOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 17.10.2011 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Na koniec dodam, że chyba mamy z Wojskim taką samą i tego samego producenta oczyszczalnię biologiczną, a nie drenażową. Nie wiem więc, w którym momencie nie miałbym korzystać z jego rad? Na 100% porady i informacje o drenażowej nie będą mi pomocne. Niktspecjalny nic specjalnego na temat użytkowania bilogicznych urządzeń nie napisał. Wprowadził zamieszanie i w sumie nie wiem co osiągnął? Chciał wykazać wyższość jednego systemu nad drugim? Mi z obliczeń i ostrzeżeń o drenażówce wyszło, że nie będzie drożej od zwykłego szamba, pomimo opłat za energię zużytą podczas pracy pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.10.2011 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 już mnie "zniesmaczyłeś" EOT No przykro mi bardzo. Dodam tylko ze ciagle nie odpowiedziales mi na proste pytanie w temacie (nie chcesz, nie umiesz), tylko ciagniesz ten swoj "folkor" i udawadniasz kto tu kogo bardziej obrazil. Jak tes sie moge czuc zniesmaczony za "mądrego inaczej" ale to zlewam. Niczego o oczyszczalniach sie od Ciebie nie dowiedzialem, mimo prosb. Zdania o Twoich wypowiedziach i dzialanosci na FM nie zmienilem, a jako ze mnie nie rajcuje folkor w Twoim wydaniu, proponuje rozejsc sie w pokoju. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 17.10.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 witam przeczytałem ten watek i w zasadzie nic więcej niz to co wiedziałem wcześniej nie wiem !nie wiem czym realnie się kierować przy wyborze oczyszczalni .... po za tym by była tania w zakupie , ewentualnie możliwa do samodzielnego montażu i tania w eksplaatacji nie mam dużych oczekiwań i wymogów, nie mam studni , działkę mam ze sporym spadkiem terenu, wzdłuż działki jest rowek w którym spływa woda z mojej działki i terenów wyżej położonych do rowu melioracyjnego/ przydrożnego będę wdzięczny za jakąś podpowiedz, rady w tym zakresie PozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 17.10.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Widzę ,że coś chcesz osiągnąć.Gdzie napisano ,że trzeba go czyścić???Wskaż to miejsce??? Nie napisałeś, ale widzę że wybiórczo cytujesz jakąś instrukcje obsługi. Rozmawiajmy poważnie. Ten filtr skoro tam jest to do czegoś ma służyć. Czyli filtrować! A skoro filtruje to powoduje że osadzają się na nim te cząstki stałe. A skoro się osiadają to trzeba ten filtr czyścić albo wymieniać. Więc nie próbuj tu robić z ludzi idiotów. Tak chce osiągnąć coś. Czyli prawdę o tej oczyszczalni. Bo piszesz, że nic poza dodawaniem preparatów nie musisz robić. A widać że nie jest to prawdą. tu link do instrukcji oczyszczalni: http://www.fww.org.pl/polski/dokumenty/pos/pkon.pdf "Filtr doczyszczający – dobre wykonanie i systematyczne płukanie filtra zapewni, że do dalszego oczyszczania nie przedostaną się cząstki stałe ścieków. Elementy, których wyżej wspominamy stanowią o jakości projektu i firmy wykonawczej realizującej dla nas przydomową oczyszczalnię. Warto więc zainteresować się nimi już na etapie przygotowania dokumentacji. " "W OSADNIKU ŚCIEKI ZOSTAJĄ WSTĘPNIE OCZYSZCZONE. CZĄSTKI UNOSZĄCE SIĘ W ŚCIEKACH OPADAJĄ NA DNO I TWORZĄ OSAD. OSAD TEN ULEGA POWOLNEMU PROCESOWI FERMENTACJI, W CZASIE KTÓREJ CZĄSTKI ZANIECZYSZCZEŃ SĄ ROZKŁADANE NA SUBSTANCJE ROZPUSZCZALNE W WODZIE ORAZ NIEROZPUSZCZALNE SUBSTANCJE MINERALNE, KTÓRE ODKŁADAJĄ SIĘ NA DNIE OSADNIKA. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 17.10.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 witam przeczytałem ten watek i w zasadzie nic więcej niz to co wiedziałem wcześniej nie wiem ! nie wiem czym realnie się kierować przy wyborze oczyszczalni .... po za tym by była tania w zakupie , ewentualnie możliwa do samodzielnego montażu i tania w eksplaatacji nie mam dużych oczekiwań i wymogów, nie mam studni , działkę mam ze sporym spadkiem terenu, wzdłuż działki jest rowek w którym spływa woda z mojej działki i terenów wyżej położonych do rowu melioracyjnego/ przydrożnego będę wdzięczny za jakąś podpowiedz, rady w tym zakresie Pozdrawiam Konrad Wcale ci się nie dziwię, poczytaj w innych wątkach gdzie piszę ja lub beja. generalne polecam ci biologiczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 17.10.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 (edytowane) nikt specjalny pozwolę sobie zacytować: Matko córko czyli nie jest bezobsługowa???Tak.Ja w moje przydomowej oczyszczalni nie muszę robić nic tylko wlewać preparaty straty albo inne biopreparaty by porozpuszczać co nieco .Napisze tak.Nie do końca jestem przekonany w czyste biologicznie medium bezoobsługowo siedzące sobie w zbiorniku.Ot i wsio. Twierdzisz, że twoja oczyszczalnia jest bezobsługowa. Twierdzisz, że nie musisz nic przy niej robić a tymczasem trzeba do niej biopreparaty sypać, opróżniać "gęste". Hołubisz się 3 letnim doświadczeniem w używaniu oczyszczalni a nawet nie znasz instrukcji obsługi i zaleceń co do swojej. Widzę ,że coś chcesz osiągnąć.Gdzie napisano ,że trzeba go czyścić???Wskaż to miejsce??? już raz polecałem ci lekturę instrukcji obsługi własnej podkreślam Twojej oczyszczalni, dla ułatwienia skieruję cię na STRONĘ PRODUCENTA jest tam wiele o bezobsługowości Twojej oczyszczalni, o której raczyłeś wspominać. W szczególności polecam "wytłuszczenie" dotyczące wskaźnika zamulenia, który powinieneś już czyścić przynajmniej 6 razy. Do tej pory byłem lekko zdegustowany, natomiast teraz jestem zażenowany, bo twoja bytność w tym topiku wprowadza tylko zamęt i nerwową atmosferę oraz utwierdza mnie w przekonaniu że idziesz niestety na ilość nie na jakość. Podobnie jak koledzy butyński czy jastrząb widziałem cię na forum kominkowym, bez komentarza. Kolega dom pasywny zamiast poczytać o oczyszczalniach to wpadł w szambo które tu wylałeś, a nie przepraszam w twoje ścieki oczyszczone do 65% czy tam iluś procent. Przestań się przechwalać, dokształć się a jak nie wiesz to grzecznie pytaj. To żadna ujma na honorze a poza tym kto pyta nie błądzi. Jak kogoś uraziłem to niechcący, dopiero z pracy wróciłem, browar wypiłem więc okoliczność łagodząca jest. Kurde miałem nie pisać tu, łamię zasady. Edytowane 18 Października 2011 przez WOJSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.10.2011 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 (edytowane) W odróżnieniu od ciebie jestem w stałym kontakcie z serwisem, który to sukcesywnie przyjeżdża do mnie.To serwis przywozi mi biopreparaty i to serwis je dawkuje w domu.Jeśli upływa czas dzwonią do mnie i mówią ile preparatu mam wlać.Przecież to żadna praca. To serwis drogi znawco sprawdza drożność drenaży stan zabrudzenia filtra itp.W każdej chwili dzwonie do nich i melduje w czym problem.Przecież oczyszczalnia jest moja czy sam nie mogę dokonywać jej oględzin?Pewnie ,że mogę wtedy wszelkie badania robię sam a potem ewentualnie kontaktuje się z serwisem.Po twojemu winien jestem pewien wpis.Jak kończy ci się przegląd w samochodzie dokonujesz go sobie sam.Przykład jakim się posiłkowałeś by mi coś udowadniać.Do serwisu należy także rutynowe badanie ścieków których jestem producentem:D.Gdy stwierdzę ,że serwis ma minie w głębokim poważaniu dam ci znać. Jeśli chodzi o pytania kierowane do ciebie(proponujesz pytać itp) i nie tylko do ciebie.Po twojemu powiem ,że "żenada".Przecież kuźwa pytałem i skoro stwierdziłeś ,że się mylę trzeba było mnie wyprowadzić na prostą.Już podawałem przykład pewnej osoby ,ktory jest bardzo trafny.Powtórze ci jeszcze raz. bez " Głupich żartów ,docinków, przechwałek i tym podobnych ? Mogłoby . Na sto procent ! Ale ja bym tu nie zaglądał , bo to byłaby nuda . Taka jak na innych forach" Zakumkałeś???Totalna nuda. Edytowane 18 Października 2011 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 18.10.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Zakumkałeś???Totalna nuda. Ludzie. Dajcie sobie spokoj. Ten czlowiek kazdym swoim postem udawadania, ze z nim nie mozna normalnie porozmawiac, czy wymienic sie wiedza, doswiadczeniem, (nawet jesli jakies posiada) itp. Raptem okazuje sie ze jego mega 3-letnie doswiadczenie z oczyszczalnia, sprowadza sie do wpuszczenia serwisu na teren posesji. Smiechu warte. Po paru stronach naszych "protestow" sie okazalo. To tak jakbym przez 2 dni utrzymywal ze moje auto nie wymaga tankowania, nigdy, wogole, a jezdzi. A potem sie przyznal, ze zawsze zona tankuje ) i Was wszystkich wysmial z powodu Waszej naiwnosci. Toz to jakas dziecinada. Ten troll, nie ukrywa nawet ze chodzi mu glownie o robienie zadymy, "folkloru" i przepychanek z uzytkownikami. Poziom jego odpowiedzi siega, no, moze 3 klasy podstawowki. Jemu mozna bialo na czarnym wytknac blad w tym co pisze, a i tak Was "zjedzie", wysmieje, lub po prostu zignoruje na dzien, dwa, zeby znowu zaczac mieszac gdzie indziej. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 18.10.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Ja bym tu poprosił moda aby ten temat oczyścił z ostatnich kilku stron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts