Aleksandra Łangowska 01.08.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 (edytowane) Cześć! Słyszałam, że przed wojną Niemcy na terenach torfowych robili fundamenty w następujący sposób: najpierw kopali dziurę, potem sypali tam kamienie polne, wyrównywali i dopiero na tej "płycie" wznosili ściany. Czy ktoś z Was spotkał się z takim rozwiązaniem? Uprzedzając uwagi - wiem, że na torfach się nie buduje, co najwyżej pod nimi. Budynki wzniesione w taki sposób na Ziemiach Odzyskanych stoją jednak po 100 lat. Dla mnie to bardzo ciekawy temat. Coś nietypowego UWAGA! NIE BUDUJĘ NA TORFIE!!! Nie piszcie mi, że jestem głupia, nieodpowiedzialna, że na torfie się nie buduje itp., bo chodzi mi TYLKO o przedwojenne rozwiązanie techniczne. Edytowane 4 Sierpnia 2011 przez Aleksandra Łangowska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra Łangowska 02.08.2011 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Tego właśnie się obawiałam - uwag, że na torfie się nie buduje Akurat o tym dobrze wiem. Rzeczywiście, być może Niemcy dokopywali się do gruntu nośnego i dawali jeszcze pale. Znam co najmniej kilka domów, które stoją "wśród torfów". Albo ten torf usunęli, albo nasypali czegoś na wierzch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.08.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Na wierzch nie mozna nic nasypać. To co opisujesz to może własnie było dokopanie sie do gruntu nośnego zasypanie kaminiem (wymiana gruntu) i realizacja budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra Łangowska 02.08.2011 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Na wierzch nie mozna nic nasypać. To co opisujesz to może własnie było dokopanie sie do gruntu nośnego zasypanie kaminiem (wymiana gruntu) i realizacja budowy. No właśnie, tak raczej było. Widzę w tym sens Torf, zwłaszcza nawodniony, zasysa/wciąga piasek, którym jest wypełniony dół do wymiany gruntu. Może kamienie są na to mniej podatne. Mam też inny pomysł: dużo kamienia narzutowego ściąganego z pól = większa objętość = szybsze zasypanie dziury. Z opowieści rodzinnych. Dom po dziadku (z 1910 r.) stoi przy stawku. Tereny wokół - sam torf i łąki. Przy okazji kopania czegoś dziadek zauważył, że dom stoi na rumowisku kamieni (poniżej właściwego kamiennego fundamentu). Więcej szczegółów nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 02.08.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Ola (moja imienniczko ) Ty już nic nie wymyślaj z tym torfem, bo utopisz sie razem ze swoim domkiem przywalona stertą kamieni. W dzisiejszych czasach nikt na torfowiskach nie buduje, nie dostałabys nawet pnb (chyba że zaprojektowałabyś studnie albo pale.. Widziałaś budowę domu Rasi na studniach? Budowała w starym korycie Wisły. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?125193-rASI-domek-fotoretrodziennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra Łangowska 02.08.2011 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 No tak, studnie Rasi robią wrażenie. Bardzo ZŁY geolog Ja będę jednak dociekliwa Czy ktoś słyszał o wymianie gruntu z wykorzystaniem kamienia narzutowego? To już nawet nie chodzi o torf, ale np. grunty nasypowe. A tak na marginesie ciekawy cytat w przedwojennego podręcznika budownictwa: "Na gruntach słabych, zwłaszcza bagnistych, można osiągnąć niezłe wyniki, jeśli się wpierw zastosuje zagęszczenie żwirowe gruntu, a następnie wykona ruszt drewniany, składający się z podłużnych podwalin i poprzecznych progów, układanych na wrąb i wyrównanych ubitym żwirem. Na podwalinach belkowych lub brusowych układa się brusy grubości 8 cm, a na nich wykonuje ławę posadową murowaną lub betonowaną". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.08.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 No tak, studnie Rasi robią wrażenie. Bardzo ZŁY geolog Ja będę jednak dociekliwa Czy ktoś słyszał o wymianie gruntu z wykorzystaniem kamienia narzutowego? To już nawet nie chodzi o torf, ale np. grunty nasypowe. A tak na marginesie ciekawy cytat w przedwojennego podręcznika budownictwa: "Na gruntach słabych, zwłaszcza bagnistych, można osiągnąć niezłe wyniki, jeśli się wpierw zastosuje zagęszczenie żwirowe gruntu, a następnie wykona ruszt drewniany, składający się z podłużnych podwalin i poprzecznych progów, układanych na wrąb i wyrównanych ubitym żwirem. Na podwalinach belkowych lub brusowych układa się brusy grubości 8 cm, a na nich wykonuje ławę posadową murowaną lub betonowaną". Jeżeli nie zauważyłaś że mamy XXI wiek i nieco inne wymagania techniczene, inne materiały itp itd i chcesz budować na podstawie wiedzy sprzed 70 lat to tylko pozazdrościć poczucia humoru i braku odpowiedzialności ( tylko nie pisz że Malbork ciągle stoi bo to wiem ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra Łangowska 02.08.2011 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Surgi 22 - bardzo dziękuję za życzliwą uwagę! Czytaj może jednak staranniej! Mi chodzi o samą technikę. Po prostu jak to się kiedyś budowało i czy ktoś to powtórzył. I tyle A dla innych złośliwców forumowych, gdyby dokładnie nie doczytali, powtarzam: NIE BUDUJĘ DOMU NA TORFIE - CHODZI MI O PRZEDWOJENNĄ TECHNIKĘ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.08.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 akurat przedwojenna technika /rozumiem II wojna światowa/ to już się tak specjalnie nie różniła od XXI wiecznej - stal była już tania i dostępna np: http://www.budowle.pl/files/photos/building/empire-state-building-12.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra Łangowska 03.08.2011 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Cytat z książki po dziadku "Jeżeli ława ma być z kamienia łamanego, to na dno dołu układa się warstwę kamieni możliwie płaskich i wtłacza się je poprzez wbijanie w grunt. Powoduje to zespolenie kamieni z podłożem. Nierówności pomiędzy kamieniami zapełnia się od góry mniejszymi kamykami lub tłuczniem, a następnie całą warstwę zalewa się zaprawą, a dalej wykonuje mur w zwykły sposób, wyrównując starannie wierzch ławy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 03.08.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 akurat przedwojenna technika /rozumiem II wojna światowa/ to już się tak specjalnie nie różniła od XXI wiecznej - stal była już tania i dostępna np: http://www.budowle.pl/files/photos/building/empire-state-building-12.jpg Ładny domek beton44 to Twój? Ten tani do 200 tys. PLN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 03.08.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 nie ale zbudowany p r z e d w o j n ą przedwojenną techniką.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.08.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Budowano też na tratwach... Rozumiem problem. "chcesz budować na podstawie wiedzy sprzed 70 lat to tylko pozazdrościć poczucia humoru i braku odpowiedzialności ..." Chcesz budować na podstawie wiedzy z wczoraj, czerpanej z poradnika marketowego? - to tylko pozazdrościć poczucia humoru i braku odpowiedzialności ...A wielu tak robi... Dziś wapno i glina wiążą tak samo jak przed 70 laty. Cement jakby szybciej...Wymagania są identyczne - DOBRZE zbudować to, co potrzebne!Buduje się SZYBKO, WYMYŚLNIE, DROGO....Bardzo mało kto buduje DOBRZE. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 03.08.2011 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 obecnie mało kto może pozwolić sobie na taki luksus, żeby wybierać działki pod względem warunków geotechnicznych, i buduje się na wszystkim co jest tylko możliwe. Supermarket Leclerc w miescie Łodzi zbudowany jest na przedwojennym wysypisku gdzie były śmieci z całych Bałut, i jakoś od wielu lat nic mu się nie dzieje. Torfy nie są takim najgorszym podłożem, bo przeważnie są dość małej miąższości i po 3-4 m natrafia się na nośne grunty, w które można zagłębić pale czy studnie. Z kolei pale to koszt rzędu 60-80 tys jak na duży dom, tak że trzeba rozważyć czy lepiej szukać korzystniejszej działki, czy też budować na tej co się ma. Czasem jest to kwestia polityczna, np. banki chętnie dają kredyty na budowę nawet drogą, ale na działki nie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra Łangowska 04.08.2011 05:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Dziękujemy za cytat o fundamentach z kamieni łamanych. Teraz poszukaj jakiś cytatów o kamieniach POLNYCH o których wspominałaś i o TORFIE w tej książce "po dziadku"... bo to co zacytowałaś nie ma się nijak do twojego pytania o stawianiu domu na starym wyschniętym bagnie tj torfie. Zacytowałaś metodę (której już nikt nie używa) dotyczącą kamiennych ław fundamentowe wykonywanych na dobrym gruncie budowlanym np piasku. ps. Ma ta książka "po dziadku" jakiś tytuł? autora? rok wydania? Komentarz bezwartościowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra Łangowska 04.08.2011 05:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Wszyscy piszą, nikt nie czyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra Łangowska 04.08.2011 05:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 obecnie mało kto może pozwolić sobie na taki luksus, żeby wybierać działki pod względem warunków geotechnicznych, i buduje się na wszystkim co jest tylko możliwe. Supermarket Leclerc w miescie Łodzi zbudowany jest na przedwojennym wysypisku gdzie były śmieci z całych Bałut, i jakoś od wielu lat nic mu się nie dzieje. Torfy nie są takim najgorszym podłożem, bo przeważnie są dość małej miąższości i po 3-4 m natrafia się na nośne grunty, w które można zagłębić pale czy studnie. Z kolei pale to koszt rzędu 60-80 tys jak na duży dom, tak że trzeba rozważyć czy lepiej szukać korzystniejszej działki, czy też budować na tej co się ma. Czasem jest to kwestia polityczna, np. banki chętnie dają kredyty na budowę nawet drogą, ale na działki nie bardzo. Jejku, już druga osoba, która pisze nie czyniąc mi "uwag". Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra Łangowska 04.08.2011 05:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 I żeby mi znowu jakiś troll nie krzyczał, że wydane po wojnie - niech na numer wydania popatrzy 1. Ustroje budowlane, inż arch. Stanisław Mielnicki, Podręcznik z przykładami konstrukcyj budowlanych w 190 tablicach rysunkowych z opisem, wydanie IV, Katowice 1949 2. Budownictwo ogólne, t. II, Konstrukcje i wznoszenie murów i sklepień, wydanie IV, Kraków 1954. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 04.08.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Aleksandra, nie zwracaj uwagi na trolla. On każdemu na tym forum próbuje dokopać, szczególnie tym, którzy chcą samodzielnie zdobyć wiedzę. On uważa, że rośnie mu konkurencja (sam pewnie jest jakimś inżynierem budowlanym, który w ten sposób zarabia na życie) i za wiedzę należy płacić grube pieniądze. Oczywiście sam żadnych merytorycznych rad nie udziela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 04.08.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Bezwartościowy ? Najwyraźniej nie jesteś w stanie zrozumieć tego co napisałem. Nie odpowiadam za twoją głupotę. To się teraz głupki zaczną budować na wysypiskach śmieci bo przecież Leclerc'a w Łodzi "postawiono na wysypisku" i stoi... Dam sobie uciąć obie ręce że przy budowie tegoż marketu wszystkie śmieci które tam zalegały zostały wybrane, wywiezione - podłoże zostało wzmocnione, przywieziono tony dobrego gruntu, powiercono pale jednym słowem wpakowano kilka MILIONÓW ZŁOTYCH w ziemię i na tym ten market postawiono... W przypadku obiektów handlowych tego rodzaju inwestycje idą w miliony złotych tylko że inwestorom zwyczajnie się to opłaca (płacą za dobrą lokalizację). Tak że nie pisz proszę że market stoi na wysypisku - on stoi w miejscu dawnego wysypiska a to 2 różne sprawy... I już byś ręki nie miał, we Wrocławiu też jeden z większych marketów stoi na wysypisku śmieci ( nie, nie wywoziliśmy śmieci). Każdy projekt poprawiasz, czy tylko posty na tym forum?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts