wa_wo 19.08.2011 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 A skąd masz taka terive? Stropy teriva są liczone na obciażenie 4 kn ) Teriva 4, 0/1 - 4 oznacza ilość KN ponad ciężar własny stropu, w te obciażenie wchodzą zastepcze od scianek, uzytkowe. Nie można stawiac pytania czy wytrzyma, tak nie mozna. Wytrzymac pewnie wytrzyma..ale jak nie? Kto za to beknie?. Wszelkie liczenia sa robione dla maksymalnych obciążeń stropów czyli tak jak ktos pisał "zalać cały pokój woda"..ustawienie biblioteczki czy wanna da mniejsze obciażenia niż obciążenie całego stropu. Czy teriva czy monolit zawsze dozbraja sie miejsca gdzie mają byc obciążenia skupione i nie piszcie czy wytrzyma, bo nawet technologia terivy narzuca takie rozwiązania (dodatowe belki np., dozbrajanie żebrami) . Nie ukrywam, ze nie rozumiem tej wypowiedzi. Byc moze wypowie sie ktos, kto jest konstruktorem czy sa to brednie (z tego co wiem przyjmuje sie zapas okolo 30 procent) czy jest tu cos na rzeczy w poszczegolnych zdaniach. Stropy o roznej konstrukcji maja rozna nosnosc. Swoja droga, sam watek zrobil sie nader zastanawiajacy. Problem rozwiazalem w ten sposob, ze konstruktor wspolpracujacy z architektem ma za dodatkowa oplata przeliczyc strop nad czescia pietra z przewidzianych 2kN (zbyt mocno przekroczonych przynajmniej na czesci stropu) do nosnosci 4-5kN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz131a 17.02.2016 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 WItam. Mam strop o grubości 15 cm z betonu B20, zazbrojony prętami fi 14 wzdłuż krótszego boku x fi 10 wzdłuż dłuższego co 20 cm (do osi pręta). Dodatkowo wzdłuż krawędzi dodatkowo fajki (zbrojenie górą) co 20 cm (pomiędzy prętami) na głębokość 20% rozpiętości. Moje pytanie brzmi: czy ścianka działowa z silikatów o wysokości 265 cm o grubości 8 cm nie obciąży stropu ponad normę. Przebieg ścian zaznaczono linią przerywaną. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Łukasz131aschemat.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts