Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FUndament lany

arekon

Recommended Posts

Witam

Chciałbym zrobić wykop w ziemi do wysokości gruntu, następnie wykop wyłożyć folią budowlaną. Do wykopu chciałbym włożyć styropian przytwierdzić go drutami do zewnętrznej ściany wykopu i zalać betonem - czy ktoś z Was wykonywał fundamenty w ten sposób??

Wykonawca mówi ze tak już robił ale mam wątpliwości czy ten styropian nie bedzie wypływał.

Co o tym myślicie?

Myslimy że jesteś kolejnym leniuszkiem któremu sie nie chce poszperać (było jakieś 1000 razy). Styropian będzie wyplywal lub będzie probowął wypłyniąc w efekcie prosto nie będzie. Od wewnątrz sciany nie zaizlojuesz ( o czym przekonasz się za miesiąc) betonu zużyjesz jakbys bunkier budował ( koszty) Reszte sobie doczytaj. Źle planujesz rozpocząć budowe. Zła technologia robót, złe zarządzanie - decyduje [1] projekt, [2] kierownik, [3] inwestor - wykonawca jest od wykonywania roboty.

Właśnie nie udało mi się tego znaleźć na forum. Fundamenty wylane w ziemi już widziałem u kuzyna w tamtym roku . Nie weszło aż tak wiele betonu jak piszesz. Ale to wszystko zalezy od gleby. U mnie jest glina. Kuzyn nie ocieplał tylko wylał beton w folię. bardzo mnie ciekawi takie rozwiązanie ze względu na koszty. Za wykonanie fundamentów w popularny teraz sposób wykonawca chce 13 tys za robotę - to trochę dużo

Jeżeli masz wycene za 13 tys za ławe w grunt plus bloczek to faktycznie drogo.

Ta cena obejmuje wykonanie ławy jak i ściany szalowanej, wylanie płyty izolacja p/wilgociowa i ocieplenie. Pytałem o metodę lania w grunt, bo podobno taniej. Ale powiem szczerze że średnio mi sie podoba. A kierownik budowy (projektant zarazem ) mówi - rób jak chcesz byle dobrze:)

Jutro rozmowy z kolejnymi wykonawcami. zobaczymy co powiedzą.

Witam

Chciałbym zrobić wykop w ziemi do wysokości gruntu, następnie wykop wyłożyć folią budowlaną. Do wykopu chciałbym włożyć styropian przytwierdzić go drutami do zewnętrznej ściany wykopu i zalać betonem - czy ktoś z Was wykonywał fundamenty w ten sposób??

Wykonawca mówi ze tak już robił ale mam wątpliwości czy ten styropian nie bedzie wypływał.

Co o tym myślicie?

Chcesz wylać zarówno ławy jak i ściany fundamentowe w gruncie? Ławy możesz wylać w gruncie albo w szalunku, jednak ściany fundamentowe należy wylać w szalunku (lub wymurować z bloczków). Ocieplenie styropianem lepiej wykonać po rozszalowaniu (oczywiście przed styropianem pójdzie izolacja pionowa przeciwwilgociowa).

• 8 months później...