arekon 01.08.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Witam Chciałbym zrobić wykop w ziemi do wysokości gruntu, następnie wykop wyłożyć folią budowlaną. Do wykopu chciałbym włożyć styropian przytwierdzić go drutami do zewnętrznej ściany wykopu i zalać betonem - czy ktoś z Was wykonywał fundamenty w ten sposób??Wykonawca mówi ze tak już robił ale mam wątpliwości czy ten styropian nie bedzie wypływał.Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 01.08.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Najlepiej niech wyleje w ten sam dzień chudziak na poziomie 0, a nazajutrz pomuruje ściany Tzn. on chce ławę razem ze ścianą fundamentu wylać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.08.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Myslimy że jesteś kolejnym leniuszkiem któremu sie nie chce poszperać (było jakieś 1000 razy). Styropian będzie wyplywal lub będzie probowął wypłyniąc w efekcie prosto nie będzie. Od wewnątrz sciany nie zaizlojuesz ( o czym przekonasz się za miesiąc) betonu zużyjesz jakbys bunkier budował ( koszty) Reszte sobie doczytaj. Źle planujesz rozpocząć budowe. Zła technologia robót, złe zarządzanie - decyduje [1] projekt, [2] kierownik, [3] inwestor - wykonawca jest od wykonywania roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arekon 01.08.2011 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.08.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 tak co tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arekon 01.08.2011 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Właśnie nie udało mi się tego znaleźć na forum. Fundamenty wylane w ziemi już widziałem u kuzyna w tamtym roku . Nie weszło aż tak wiele betonu jak piszesz. Ale to wszystko zalezy od gleby. U mnie jest glina. Kuzyn nie ocieplał tylko wylał beton w folię. bardzo mnie ciekawi takie rozwiązanie ze względu na koszty. Za wykonanie fundamentów w popularny teraz sposób wykonawca chce 13 tys za robotę - to trochę dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.08.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 w popularny teraz sposób Co to znaczy ? Sposob budowanie domu nie ma być popularny tylko zgodny ze sztuka budowlaną i solidny. Znajdź tańszego wykonawce jak ten jest za drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arekon 01.08.2011 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 (edytowane) Dziękuję za odpowiedz - wykonawców szukam cały czas Edytowane 1 Sierpnia 2011 przez arekon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.08.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Npiszę Ci dla porównanie wykonanie ław, ścian w szalunku "drobnowymiarowym" w moim regionie kosztuje 80-100zł za m3 wylanego betonu + koszty wykopu. Jeżeli masz wycene za 13 tys za ławe w grunt plus bloczek to faktycznie drogo. Przemyśl to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arekon 01.08.2011 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Jeżeli masz wycene za 13 tys za ławe w grunt plus bloczek to faktycznie drogo. Ta cena obejmuje wykonanie ławy jak i ściany szalowanej, wylanie płyty izolacja p/wilgociowa i ocieplenie. Pytałem o metodę lania w grunt, bo podobno taniej. Ale powiem szczerze że średnio mi sie podoba. A kierownik budowy (projektant zarazem ) mówi - rób jak chcesz byle dobrze:) Jutro rozmowy z kolejnymi wykonawcami. zobaczymy co powiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 01.08.2011 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 nie ma metody "lania w grunt"... to jest zwykła fuszera pseudo budowlańców niezgodna ze sztuką budowlaną.Ps... Kierownik Budowy z takim "podejściem" nadaje się tylko do zwolnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 02.08.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Witam Chciałbym zrobić wykop w ziemi do wysokości gruntu, następnie wykop wyłożyć folią budowlaną. Do wykopu chciałbym włożyć styropian przytwierdzić go drutami do zewnętrznej ściany wykopu i zalać betonem - czy ktoś z Was wykonywał fundamenty w ten sposób?? Wykonawca mówi ze tak już robił ale mam wątpliwości czy ten styropian nie bedzie wypływał. Co o tym myślicie? Chcesz wylać zarówno ławy jak i ściany fundamentowe w gruncie? Ławy możesz wylać w gruncie albo w szalunku, jednak ściany fundamentowe należy wylać w szalunku (lub wymurować z bloczków). Ocieplenie styropianem lepiej wykonać po rozszalowaniu (oczywiście przed styropianem pójdzie izolacja pionowa przeciwwilgociowa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opel1719507797 29.04.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Witam wszystkich mój fundament to 14x9 wykop na 120cm. o szer.38cm. zrobić szalunki na 50cm. i lać z gruchy co o tym powiecie jestem przekonany do tego i będzie tanie niż wylać ławy a następnie bloczkiem wyciągnąć proszę o sugestie Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 30.04.2012 03:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 tak z ciekawości jak w wykopie o szerokości 38 cm /gratuluję dokładności wykonania i pomiaru:bye: planujesz murować ("wyciągnąć") ściany z bloczków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opel1719507797 30.04.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 (38) to taki zamierzony wymiar a w praktyce wiadomo jak jest. Nie planuje morować tylko wszystko z betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts