Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LODÓWKA

Recommended Posts

Nie wiem ile się u Was w domu będzie gotować. Sama nie wyobrażam sobie chodzenia do pomieszczenia gospodarczego po zapomniany składnik do lodówki a gotuję tylko w weekendy.

Jeśli nie macie wyjścia i to pomieszczenie będzie blisko blatu roboczego - to może nie będzie to tak nieznośne.

Raczej nie polecam.

Dla mnie lodówka musi być pod ręką, reszta niech będzie w spiżarni (słoiki, mąka, czy nawet garnek z zupą)!

Trzymacie mąkę i artykuły sypkie w chłodnej spiżarce? Chyba, że nie macie chłodnej, bo w chłodnej się zbryli i spleśnieje.

Jak sięgnę pamięcią, moja Babcia miała taką spiżarnię i wszystko tam trzymała i nic się z produktami nie działo, a może wtedy po prostu były to innej jakości produkty?

Wprowadzam sie dopiero za miesiąc do domku i pewnie przekonam sie na własnej skórze jak to jest z dzisiejszą mąką!

Ja sobie tego zupełnie nie wyobrażam. Mam wielką lodówkę z zamrażarką (nie obudowaną) w ciągu kuchennym. W trakcie gotowania obiadu (gotuję codziennie) ciągle czegos potrzebuję, mimo, że na początku powyciągałam co potrzebniejsze rzeczy. Złoszczę sie, jak muszę sięgać dodatkowo do spiżarki: otworzyć drzwi, zapalic światło, wziąć co potrzebne, zgasic światło, zamknąć drzwi i zrobić kolejne kilometry. Ostatecznie w spiżarce trzymam rzadziej uzywane sprzety kuchenne i garnki z wczorajszym obiadem. Mąka - jak najbardziej. Co prawda ja trzymam tam większe ilości na zapas (prezent od tesciów), a w szafce pod ręką blaszana pucha tak ze 2 kg na bieżąco.

Ja sobie tego zupełnie nie wyobrażam. W trakcie gotowania obiadu (gotuję codziennie) ciągle czegos potrzebuję, mimo, że na początku powyciągałam co potrzebniejsze rzeczy
Ja też gotuję codziennie. Wszystko wyjmuję wcześniej, chociaż rzeczywiście czasem czegoś zapomnę. Ale tylko czasem. Ćwierć wieku doświadczeń w organizacji pracy. Domowej też :D

Powinno się wziąć jeszcze jedną rzecz pod uwagę.

Mianowicie w dobrze poukładanej kuchni (trójkąt kuchnia-lodówka-zlew oddalone o max 1,20 m) gospodyni "robi" statystycznie ok. 70 km rocznie.

Natomiast w źle zaprojektowanej może to być nawet 200 km i więcej.

Ważną rzeczą jest również rozróżnienie wysokości w zależności od wykonywanej pracy, inna przy kuchence, inna przy zlewie a jeszcze inna przy blacie do krojenia.

Staram się jak mogę, żeby dopracować miejsce pracy żoneczki, a i ja lubię sobie pokucharzyć czasami.

Pozdrawiam :D

A ja mam tak: w ciągu kuchennym normalna lodówko- żamrażarka ( nie jest duża, bo sprzęt do zabudowy jest wąski). Po wyprowadzce z miasta taka zamrażarka stała się zbyt mała i kupiliśmy dodatkową (używaną za 100zł), którą wstawiliśmy do...garażu. Wstawienie lodówki czy zamrażarki do spiżarni powoduje ocieplenie tego pomieszczenia, które z założenia ma być chłodne. Dlatego odradzam rozwiązanie sugerowane przez autora wątku.

Wstawienie lodówki czy zamrażarki do spiżarni powoduje ocieplenie tego pomieszczenia, które z założenia ma być chłodne
Jeśli spiżarka jest maleńka, to dobrze, jeśli upchnie sie tam troche półek i o żadnej dodatkowej lodówce nie może być mowy. Ja użytkowałam spiżarnię 3,80 x 1,30 i lodówka wcale mi tego pomieszczenia znacząco nie dogrzewała.

. Ja użytkowałam spiżarnię 3,80 x 1,30 i lodówka wcale mi tego pomieszczenia znacząco nie dogrzewała.

Bo to spora spiżarnia, ale w mniejszym pomieszczeniu to jednak agregat pogorszy jego użyteczność jako chłodnej spiżarni.