Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
warto spojrzeć... na ceny. Od nowego roku rosną ceny gazu i to będzie po prostu bankructwo grzanie zimą gazem, kupującym teraz kocioł radzę się zastanowić nad innym rozwiązaniem niż gaz i tutaj pelet wydaje się być rozsądnym rozwiązaniem. Kocioł futura np.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Kto może w podjęciu ostatecznej decyzji q pellet duo heiztechnik czy bio ling duo klimosz?

Przyłączam się do pytania, chociaż jestem nastawiony na q duo - jakieś minusy tego wyboru, czy może jest lub niedługo będzie lepsza opcja w tej półce cenowej?

Edytowane przez lion

• 1 month później...

Witam

Jestem użytkownikiem Heiztechnika Q Pellet Duo od lata ubiegłego roku . Mam dwoje znajomych korzystających także z tego kotła też o mocy 15 KW.

Ogrzewam po podłodze 154 m2 samą podłogówką, od rozpoczęcia sezonu grzewczego do dnia dzisiejszego na CWU i CO zużyłem 2,5 tony barlinka choć przepalałem także na dodatkowym palenisku drewnem.

Kociołek uważam za udany choć miałem na początku problem z automatyką nie widziała płomienia i zdarzało się, że kocioł nie chciał się rozpalić ale po przyjeździe serwisu i wymianie sterowania do dnia dzisiejszego spokój.

Jeżeli będą pytania odpowiem bo sam przechodziłem wybór kotła, szukałem informacji i wiem ile z tym związanych wątpliwości!

• 2 weeks później...

witam wszystkich - również poszukuję pieca na pellet

i miejscowy sklep poleca Heiztechnika Q Pellet Duo

większość opinii jakie o nim znalazłem były pozytywne - dodatkowo w moim regionie jest ponoć dobry, szybki serwis

buduję dom 180m2 - mam nadzieję dobrze docieplony - podłogówka na dole po całości - na górze tradycyjne ścienne grzejniki - dość dużo przeszkleń - otwarta przestrzeń nad salonem

aromurek - myślisz, że 15kW by wyrobił? czy warto dać 25kW?

ja na forum ht otrzymałem odp., że 15kW starczy do powierzchni całkowitej po podłodze 220m2, zresztą byłem też u jednego z dystrybutorów tych kotłów i tak samo mi polecał 15kW, a 25kW to przesada, zresztą te wszystkie tabelki w folderach dot. relacji moc/powierzchnia to można sobie głęboko wsadzić - to dla producenta tylko dupochron, żeby klient nie wrócił z płaczem, że ma kocioł za małej mocy, a jak wyjdzie za duży to nie istotne. Edytowane przez lion

Witam ponownie.

Mam pytanie odnośnie pieca Kielar :

http://www.kielar-eco.pl/produkty_eco2r.html

Czy ten piec z palnikiem ecofire :

http://www.ecovarm.com/pl/produkty/k...-pellets-.html

jest dobry?

Możecie coś poradzić?

Pozdrawiam.

czp1 ma Kielara z podajnikiem 35kW, ostatnio zmienił palnik na 25 bo tamten okazał się dużo za duży.

• 1 month później...
  • 1 month później...
Zapytam wprost, ponieważ ciężko jest mi się zdecydować, a jestem w trakcie remontu. Mam niedużo czasu na podjęcie decyzji. Mianowicie, czy piec na pellet to inwestycja, która na prawdę się zwróci po jakimś czasie? Lepsza opcja jest na ekogroszek czy właśnie na pellet? Dodatkowe informacje tym bardziej mi pomogą. Z góry dziękuję.