Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

WItam !

Też jestem od pewnego czasu zainteresowany piecami na pellet (tylko na pellet nie uniwersalne) jednak albo ludzie mają poprzerabiane palniki do kotłów olejowych albo brak w ogóle takich pieców. Firma która zakłada piece na pellet ma u siebie w firmie ogrzewanie na piecu Lazar SmartFire i na taki mnie namawia, ale niewiele jest opinii na jego temat a jak są to b.dobre ale od jakiegoś sprzedawcy. Co sądzicie o tym piecu? Miałem też ofertę pieca firmy Froling ale to inny przedział cenowy piec jest droższy niż cała kotłownia na pompie ciepła z odwiertami.

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

WItam !

Też jestem od pewnego czasu zainteresowany piecami na pellet (tylko na pellet nie uniwersalne) jednak albo ludzie mają poprzerabiane palniki do kotłów olejowych albo brak w ogóle takich pieców. Firma która zakłada piece na pellet ma u siebie w firmie ogrzewanie na piecu Lazar SmartFire i na taki mnie namawia, ale niewiele jest opinii na jego temat a jak są to b.dobre ale od jakiegoś sprzedawcy. Co sądzicie o tym piecu? Miałem też ofertę pieca firmy Froling ale to inny przedział cenowy piec jest droższy niż cała kotłownia na pompie ciepła z odwiertami.

Możecie sobie tutaj poczytać, może coś ciekawego znajdziecie albo się dowiecie :-)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177725-Sterowanie-kot%C5%82em-za-pomoc%C4%85-internetu-lub-wifi&p=4842589&posted=1#post4842589

Co do granpala. Pierwsza rzecz w kotle to bezpieczeństwo, w granpalu przy dużym ciągu komina potrafi cofać się żar. Nie wiem co to znaczy, ,,porządnie zrobiony'' ale skoro producent do tej pory nie uporał się z tym problemem to lipa.

Pozdrawiam.

Zrobiony to lekko poprawiony po producencie w gruncie rzeczy to bardzo prosta sprawa.

Najdłużej na rynku jest model włoski CSI tylko ten nie ma sondy lambda, zaawansowanego sterowania czy pracy skokowej - automatycznego wygaszania i włączania się w razie potrzeby.

Nie wiem za bardzo co rozumiesz poprzez zaawansowane sterowanie ale ten kocioł sam dozuje paliwo, ustala moc nadmuchu i mierzy temperaturę spalin tak aby utrzymać zadaną przez nas temperaturę. Grzałka nie musi się włączać po kilkanaście razy dziennie przez co wiadomo mniej zużywa prądu i "siebie". A i tak jak napisałeś jest to bardziej ekonomiczne bo kocioł nie musi pracować na wyższym obciążeniu. A co do sondy lambda to widziałem u znajomych że wymieniali ją po około roku - według mnie to dosyć awaryjna zabawka a i kosztuje chyba ok. 700 pln. Napisałeś też że nie ma automatycznego włączenia w razie potrzeby co jest mitem bo nawet jak zabraknie prądu i kocioł się wyłączy to po wznowieniu dostaw automatycznie się włączą i nagrzewa do ustawionej wcześniej temperatury.

Również od dłuższego czasu szukam informacji na temat kotłów.

Piece kostrzewy wyglądają jak domki z kart z porównaniu z defro. Defro zaczyna zabawę z piecami na pellet, warto raczej chwilę poczekać...

Co do CSI to w necie są głównie pochlebne opinie pisane niestety przez dystrybutorów. Jak się dobrze pogrzebie to można trafić na info, że przecierają się w nich ślimaki. Brak informacji z jakiej blachy są wykonane piece itp.

Granpal, poczciwa konstrukcja. Tyle że z polską myślą, i trzeba samemu poprawiać producenta. No i rysunki techniczne na stronie producenta są jakby z drugiej klasy podstawówki...

Niektórzy producenci wciskają retortę na pelet - tych od razu trzeba skreślić.

Dobra konstrukcje z podwójnym ślimakiem, automatycznym czyszczeniem i popielnikiem, modulacją mocy i sondami itp. są na rynku ale to przedział taki, że można kupić nowy samochód klasy B.

Można upolować dosyć ciekawe konstrukcje jak Sas agro-eco, orlingo 500 tylko to są nowe twory i nie wiadomo jak się zachowują.

Ja nadal szukam pieca.

Zdrówka.

,,Puławiak'' rzuciłem okiem na ecofire wygląda okay (poza faktem, że te piece robią od kilku lat). Jednakże zastanawia mnie:

- system automatycznego czyszczenia, w płomieniówką są jakieś sprężyny czy to jest skuteczny system czyszczenia piece (np. w CSI nie ma w ogóle czyszczenia i pada pytanie dlaczego firma, która produkuje kotły od 30 lat nie instaluje takich udogodnień)

- automatycznie czyszczone palenisko (z tego co widać na zdjęciach to nowe paliwo przepycha to stare) czy ty nie będzie problemu z niedopalonym paliwem?

Słuchajcie, o co chodzi z granpalem. Na stronie producenta napisane jest, że jak się pali pelete to czyszczenie pieca odbywa się 2 razy w sezonie. Coś mi tu nie gra. Nie ma szlak itp.

Drugie pytanie jest do posiadaczy CSI, czy tam pelet spala się jakby w popielniku/palenisku? Nie ma tam ruchomego rusztu, czy to oznacza, że trzeba regularnie, dajmy na to raz na tydzień czyścić palnik ze szlaki itp? I do tego trzeba wygaszać piec?

,,Puławiak'' rzuciłem okiem na ecofire wygląda okay (poza faktem, że te piece robią od kilku lat). Jednakże zastanawia mnie:

- system automatycznego czyszczenia, w płomieniówką są jakieś sprężyny czy to jest skuteczny system czyszczenia piece (np. w CSI nie ma w ogóle czyszczenia i pada pytanie dlaczego firma, która produkuje kotły od 30 lat nie instaluje takich udogodnień)

- automatycznie czyszczone palenisko (z tego co widać na zdjęciach to nowe paliwo przepycha to stare) czy ty nie będzie problemu z niedopalonym paliwem?

Kotły są robione już jakiś czas w wiekszości na rynki zachodnie u nas były mało popularne i niestety dalej są a firma się specjalizuje w konstuowaniu palników peletowych ale kocioł uważam za bardzo udaną konstrukcje. Prosty i skuteczny mało skomplikowany w serwisowaniu co dla mnie jest ważne. Dlaczego CSI i np Granpal nie stosują czyszczenia wymiennika odpowiedz jest prosta bo to są inne konstrukcje wymiennika i układ czyszczący byłby lekko skomplikowany. Ecofire ma wymiennik rurowy pionowy a CSI i Granpal poziome. W rurach są zawirowywacze i mechanizm który porusza zawirowywacze góra dół. Najprostsza konstrukcja z możliwych. Nowe paliwo przepycha stare tylko w konstrukcji palnika E1 w E+ i ES+ otwiera się dno palnika. E+ trzeba to zrobić ręcznie a w ES+ robi się to automatycznie. Paliwo jest zawsze dopalane (wygaszanie palnika polega właśnie na dopaleniu opału który zalega na palenisku)

Słuchajcie, o co chodzi z granpalem. Na stronie producenta napisane jest, że jak się pali pelete to czyszczenie pieca odbywa się 2 razy w sezonie. Coś mi tu nie gra. Nie ma szlak itp.

Drugie pytanie jest do posiadaczy CSI, czy tam pelet spala się jakby w popielniku/palenisku? Nie ma tam ruchomego rusztu, czy to oznacza, że trzeba regularnie, dajmy na to raz na tydzień czyścić palnik ze szlaki itp? I do tego trzeba wygaszać piec?

No 2 razy w sezonie to można czyścić wymiennik ale tylko przy dobrym pelecie i dobrze wyregulowanym kotle. Zwykle jednak trzeba kociołek (wymiennik) wyczyścić tak raz na miesiąc (2 miesiące). W palniku przy kiepskim pelecie trzeba tak raz w tygodniu pogrzebać ale nie jest to spelcjalnie kłopotliwe. Kotła nie trzeba a nawet jest niewskazane, poprostu trzeba troche pogrzebaczem pomieszać w palenisku 5 sekund i po całej zabawie. Tak jest w Granpalu i pewnie w CSI jest podobnie bo to chyba troche podobne palniki.

A jako Ciekawostkę to mogę wam jeszcze dołożyć nowy kocioł niestety nie jest sprzedawany narazie jest to w fazie testów i mam nadzieję że kiedyś bedzie produkowany i sprzedawany bo to naprawde polska genialna myśl techniczna. Bardzo ciekawy jest palnik tego kociołka dla Zainteresowanych Polecam LESTERPROJEKT. Mam nadzieję że chociaż sam palnik uda się szybko wprowadzić bo jest naprawde super.

Dzięki ,,Puławiak'' za odpowiedź.

Ecofire wygląda coraz ciekawej, szkoda tylko że można w nim palić tylko peletem.

Zagłębiłem się w instrukcję obsługi granpala eko (nowa wersja z sondą lambda) i coś mnie ruszyło. Producent ze względów bezpieczeństwa nakazuje wygaszenie pieca po każdym braku zasilania - wiąże się to bezpieczeństwem użytkowania. Dosyć kłopotliwy fakt... (pomijam ups itp.).

Czy sondy lambda mają sens w kotłach? Z tego co widzę, to trzeba je dodatkowo zasilać grzałką bo pracują na innym poziomie temperatur - czy to przypadkiem nie jest zbędna zabawka?

I jeszcze jedna sprawa omawiane kotły (granpal, csi itp.) pracują na podtrzymaniu. W zimę nie mam nic przeciwko, ale latem przy cwu wydaje się to średnim rozwiązaniem. Jak to jest? Jest kocioł Smartfire on potrafi pracować skokowo, tylko znów gdzieś wyczytałem, że potrzebuje bufora do właściwej pracy, tylko nie wiem dlaczego, gdyż producent jasno mówi, że ma on modulację mocy...

Pozdrawiam.

Dzięki ,,Puławiak'' za odpowiedź.

Ecofire wygląda coraz ciekawej, szkoda tylko że można w nim palić tylko peletem.

Zagłębiłem się w instrukcję obsługi granpala eko (nowa wersja z sondą lambda) i coś mnie ruszyło. Producent ze względów bezpieczeństwa nakazuje wygaszenie pieca po każdym braku zasilania - wiąże się to bezpieczeństwem użytkowania. Dosyć kłopotliwy fakt... (pomijam ups itp.).

Czy sondy lambda mają sens w kotłach? Z tego co widzę, to trzeba je dodatkowo zasilać grzałką bo pracują na innym poziomie temperatur - czy to przypadkiem nie jest zbędna zabawka?

I jeszcze jedna sprawa omawiane kotły (granpal, csi itp.) pracują na podtrzymaniu. W zimę nie mam nic przeciwko, ale latem przy cwu wydaje się to średnim rozwiązaniem. Jak to jest? Jest kocioł Smartfire on potrafi pracować skokowo, tylko znów gdzieś wyczytałem, że potrzebuje bufora do właściwej pracy, tylko nie wiem dlaczego, gdyż producent jasno mówi, że ma on modulację mocy...

Pozdrawiam.

Jeśli bedzie poprawiony to sam wygaśnie nie trzeba bedzie go wygaszać. Sonda to taka zabawka niestety wymaga czyszczenia a zwykle tego nikt nie robi i po pewnym czasie bardziej szkodzi niż pomaga. Przy małym zbiorniku i ciągłej obecności jakiegoś domownika to podtrzymanie jest zaletą. Przy dużym zasobniku lub buforze raczej nie jest to dobrym rozwiazaniem. Z tego co pamietam to ma modulację ale tylko 3 stopniową lub 2 stopniową minimum pracy to 30% mocy. Żeby te wszystkie kotły poprawnie pracowały muszą być dobrze dobrane do potrzeb użytkownika i odpowiednio zainstalowane. Z dobrych automatycznych kotłow wielopaliwowych znam tylko jeden ale niestety niedostępny w Polsce (może niedługo dogadamy się z nimi i bedziemy mieli w sprzedaży ale to jeszcze jak narazie daleka przyszłość) to SHT TDA

http://www.sht.at/fileadmin/user_upload/TDA_Prospekt-ENG_F10-1.pdf

( drewno(holzgas)/pellets reszta to wszystko pseudo wielopaliwowe kotły ( stare powiedzenie ze jak coś jest do wyszystkiego to jest do ......

Edytowane przez Puławiak

Witam

Wchodzą na rynek nowe palniki eurofire - z mechanicznymi wyrzutnikami popiołu i szlaki do pelletu niskiej jakości, czy podobnej biomasy. Mechaniczny system o wiele skuteczniej czyści palnik niż stosowane dotychczas systemy pneumatyczne, czy przepychania popiołu wewnętrznym podajnikiem paliwa.

Bardzo prosty system sterowania: wybiera się tylko zadana temperaturę na kotle, tryb pracy: moc modulowana PID, lub praca skokowa "włącz/wyłącz" z wybieranym poziomem mocy oraz jakośc pelletu: dobra, średnia, słaba.

Sterowanie ręczne, za pomocą telefonu GSM, internetu.

Wraz z prostymi kotłami na biomasę mogą stworzyc kocioł który połączy wszystkie cechy kotłów Granpal, CSI, Kostrzewy, SAS i czego tem jeszcze.

Szwedzkie palniki eurofire były i są stosowane przez takich producentów kotłów jak: Cichewicz, Termo-tech, Elektromet, Galmet, BAXI.

Pzdr.

Witam!

Proszę o opinię na temat kotła 21kW KOMBOPELLETICH ULRICH z zestawem solarnym także Ulricha. Dostaliśmy wydaje nam się dobrą cenę na całość stąd decyzja na taki kocioł.

Proszę pomóżcie, bo jesteśmy na etapie kupna.

Pozdrawiam.

Daruj sobie ten kocioł bo to zwykła retorta a nie kocioł na pellet. No chyba że kupujesz kocioł na eko-groszek, ich solary to też nie jest najszczęśliwsze rozwiazanie chociaż jedno z najtańszych na rynku.

A czy ktoś stosuje Defro Duo Pellet lub Klimosza Bio Ling Duo. W tym drugim ciekawa wydaje się być opcja samoczynnego przejścia z palenia ręcznego na automatyczne. Mam sporo darmowego drewna i myślę nad tym rozwiązaniem. Jest ktoś kto widział to w praktyce?

A co do samego pelletu - to na pewno warto zainwestować w dobry, bo niestety już od paru osób słyszałem opinie o występowaniu piasku :/

Daruj sobie ten kocioł bo to zwykła retorta a nie kocioł na pellet. No chyba że kupujesz kocioł na eko-groszek, ich solary to też nie jest najszczęśliwsze rozwiazanie chociaż jedno z najtańszych na rynku.

Bardzo dziękuję za zainteresowanie. Proszę powiedzieć jakie cechy powinien mieć kocioł na pellet i jakie solary są lepsze? Może źle szukamy i nie znaleźliśmy tak ważnych rzeczy.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Witam, podepne sie z moim dylematem pod ten temat. Jestem obecnie na etapie wyboru typu pieca jaki bede instalowal na wiosne przyszlego roku. Z uwagi na brak gazu kotlownia przygotowana jest pod ogrzewanie na paliwo stale. Generalnie po przeczytaniu kilkudziesieciu postow na forum moj wybor to pellet chociaz ze wgledu na rosnace ceny tego paliwa chcialbym sie zabezpieczyc. Przygladam sie ofercie kotlow typu duo gdzie glownym paliwem jest pellet jednak chcialbym zeby byl to kocial duo z prawdziwego zdarzenia tzn aby drugie paliwo bylo rownorzedne a nie tyylko awaryjne i aby przejscie z jednego paliwa na drugie bylo elastycznie i nie wymagalo dodatkowej ingerencji uzytkownika (tzn wyjmowanie wkladanie rusztu). Najlepiej zeby piec mogl dzialac na nastepujacych warunkach: zacznijmy od popoludnia wracam z pracy rozpalam drzewem lub weglem i na tym paliwie piec opala i trzyma cieplo do poznego wieczora a pozniej automatycznie zalancza sie palnik na pellet i piec pobiera paliwo z zasobnika i opala tak do kolejnego dnia kiedy wroce z pracy lub przez weekend lub swieta jesli zdarzy mi sie wyjazd, pozniej wracam wylanczam pellet rozpalam drugie paliwo i kolo sie zamyka, pellet uruchomi sie automatycznie kiedy temperatura spadnie. Czy jest wogole taka mozliwosc?

P.S. Jestem tez po lekturze watku o sterowaniu kotlem za pomoca internetu , poniewaz nie do konca ufam w bezobslugowowsc kotla chcialbym miec mozliwosc podgladu tak aby w razie W,bedac w odleglosci od domu, moc na pomoc zawezwac sasiada, rodzicow lub straz pozarna.

Edytowane przez Beata&Slawek