Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

@Pulawiak wyglada na to,ze zaprezentowany przez ciebie kociol SHT TDA spelnialby moje oczekiwania o ktorych pisalem w poprzednim poscie. Mozesz blizej przyblizyc ta oferte, tzn jak odlegla to przyszlosc sprzedazy tego kotla w polsce, jaka jest orientacyjna cena jak wygladalby serwis takiego kotla i na koniec czy istnieja na polskim rynku kotly o podobnym rozwiazaniu i jakosci nie tyle tanie co w przyzwoitej cenie i z dobrym serwisem?

Jeszcze jedno z tego co rozumiem to ten kocial wykorzystuje pellet jako palnik do rozpalki drewna jesli zaladujemy drewnem? HMM Jesli tak i to dziala to jest to genialne rozwiazanie i mam nadzieje,ze podobne kotly szybko pojawia sie na rynku (najlepiej przed kolejnym rokiem :) )

Edytowane przez Beata&Slawek

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To ja mam na uwadze jeszcze jeden piec, a mianowicie biomax szwedzkiej firmy varmebaronen. Czy ktos z was posiada taki piec? Jedynie co mnie przeraza to cena. Mysle ze on spelnialby moje oczekiwania, tym bardziej ze mam bardzo mala kotlownie. Jak uwazacie czy on jest wart tej ceny?W Polsce sprzedaje go firma feromex. Pozdrawiam

Witaj

Kolejny kocioł, który ma te cechy o których piszesz to kocioł Basic firmy Pellet Energy. Można załadowac drewnem, palic je, a kiedy chcesz przejsc na pellet po prostu właczyc palnik. Kiedy drewno się wypali i temperatura na kotle spadnie - palnik sam się odpali i będzie pracował automatycznie. Kocioł ma opcję z modemem do pracy z internetem i strefy czasowe pracy. Koszt kotła z tego co wiem poniżej 10 tyś.

Pozdr.

Puławiak, nie ma sie co podniecać Lesterprojektem ponieważ od 2008 roku i palnik i piecyk na pelet są w fazie projektu. Od 2009 rozmawiałem z nimi na temat wprowadzenia do sprzedaży kominka na pelet i nic sie nie dzieje w tym kierunku.

Pello tak sie zastanawiam czy palenie drewnem w komorze z włożonym palnikiem jest korzystne dla palnika. Jak dotąd większość producentó zaleca wyciągnięcie palniak na czas palenia drewnem.

Puławiak, nie ma sie co podniecać Lesterprojektem ponieważ od 2008 roku i palnik i piecyk na pelet są w fazie projektu. Od 2009 rozmawiałem z nimi na temat wprowadzenia do sprzedaży kominka na pelet i nic sie nie dzieje w tym kierunku.

Pello tak sie zastanawiam czy palenie drewnem w komorze z włożonym palnikiem jest korzystne dla palnika. Jak dotąd większość producentó zaleca wyciągnięcie palniak na czas palenia drewnem.

Może nie są w fazie projektu tylko szukają konkretnej firmy która bedzie chaciała się podjąć produkcji. Tak nie jest żeby się z tym nic nie działo pracują nadal też troche nad nowymi projektami. Wiec to może troche jeszcze potrwać ale chodziło mi ogolnie o knstrukcję kotła i palnika jest naprawde prosta i genialna. Z kotłów z dodatkową komorą spalania na pellets to też np R-Eco co prawda ma "głupie" sterowanie ale ogolnie kociołek i palnik się sprawdza.

Historie o szukaniu firmy ktora podejmie produkcje oraz o tym że chcą zacząć od duzej produkcji odrazu też już słyszałem, ale przestałem wierzyć w bajki...

Chodziło mi o konstrukcje gdzie palnik jest umieszczony w wspolnej komorze spalania drewna i peletu (Basic, Pellas, )a R-Eco ma osobne komory

Kroitz

Nie sądzę, aby palnikowi coś się stało przy założeniu, że w kotle jest podciśnienie, a przez palnik przepływa powietrze do komory spalania kotła. Poza tym palnik ma mechaniczny wyrzutnik popiołu, a więc poradzi sobie z nadmiarem syfu. Myślę, że przy współpracy z palaczem, który często będzie usuwał popiół z kotła, można będzie i tak w nim palic. Ale moim zdaniem to tylko teoretyczne dywagacje. Po co kupowac kocioł na pelety i palic w nim drewnem. Po pierwszym sezonie znudzi się - wiem to po sobie.

Pzdr.

@Pello, może się i po pierwzym sezonie znudzi ale na pewno chęci wróca jak się okaże, że pellet jest już po 1200 zł lub więcej, trzeba pamietać, że przy produkcji peletu zużywa się energię a do jego transportu zużywa się paliwo poza tym jak ci siądzie przy - 20 automatyka to co z tym zrobisz. Kocioł przywołany przez Marta1212 wydaje mi się najbezpieczniejszą opcją tylko,że cena jest z kosmosu, licząc,że kocioł pochodzi bezawaryjnie 10 lat to sama amortyzacja takiego kotła wynosi 2.500 rocznie. Co będzie najlepsze z pozostalych propozycji:

- Basic firmy Pellet Energy (nie ma informacji w necie nawet na stronie producenta opis jest ubogi)

- Bio ling duo (tu już więcej informacji chociaż czytałem,że umieszczanie dodatkowego rusztu wodnego tuż nad palnikiem powoduje pózniej duże zanieczyszczenie rusztu)

Jeśli dobrze odczytuje schematy SHT TDA oraz Biomax to tutaj rozwiązanie jest inne i nie powinno wpływać na wydajnosć palnika.

@veryAnka, który kociął zębca maszna myśli?

Edytowane przez Beata&Slawek

Beata&Slawek

Trudno zakładac cokolwiek w sprawie cen na przyszłośc. Ale po sobie wiem, że na pewno nie wrócę do opalania czymkolwiek, co wymaga nakładu codziennej pracy "palacza". Myślałem, że będę drewnem grzał cwu przez całe lato. Ale się nie przemogłem. Koszt lenistwa był niewspółmiernie mały.

Basic Pellet Energy to nowe kotły oparte na wykorzystaniu zmodyfikowanych szwedzkich palników eurofire - sprawdzonych w Polsce od lat, pewnie dlatego mało jest jeszcze informacji.

Pzdr.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
@wegilek @veryanka czy to przypadek ,ze wszystkie lub wiekszosc waszych postow to polecanie zebca, dajcie sobie na luz lub w opisie napiszcie co laczy was z ta firma a nie odgrywacie postronnych forumowiczow piszecie dwa posty jeden pod drugim zaloze sie,ze albo jestescie ta sama osoba albo pracujecie przy jednym biurku. Nienawidze takich tanich zagrywek dlatego na zebca nawet nie zerkne.

@wegilek @veryanka czy to przypadek ,ze wszystkie lub wiekszosc waszych postow to polecanie zebca, dajcie sobie na luz lub w opisie napiszcie co laczy was z ta firma a nie odgrywacie postronnych forumowiczow piszecie dwa posty jeden pod drugim zaloze sie,ze albo jestescie ta sama osoba albo pracujecie przy jednym biurku. Nienawidze takich tanich zagrywek dlatego na zebca nawet nie zerkne.

Żeby było śmieszniej zebiec nie ma w ofercie kotłów na pelet :)

Hmm to nawet nie wiedzą co sprzedają :D

Żeby było śmieszniej zebiec nie ma w ofercie kotłów na pelet :)

Chodzi o kocioł węglowy z retortą umożliwiającą spalanie pellet.

Tyle,że strikte kotłem pelletowym to bym tego nie nazwał..... to raczej typowy model groszkowy z opcją spalania pellet, czego do retorty szczególnie nie polecam, raczej w miksie 50:50 z paliwem węglowym

Edytowane przez Jarecki79