srolu 02.08.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Witam wszystkich. Buduję domek wg projektu http://www.lk-projekt.pl/lkand48-produkt-538.html - 130m2 użytkowej, parter + poddasze. Dom będzie dość dobrze ocieplony tzn. styropian - 20cm na ścianach i podłodze, wełna 30cm na poddaszu. Dobre okna. Instalacja mechaniczna wraz rekuperatorem. Poddasze ma być użytkowe. I tutaj moje pytanie do Was - co sądzicie o ogrzaniu takiego domu kotłem na pelety? Chodzi mi o jak najbardziej zautomatyzowaną pracę kotła do co i cwu. Znalazłem wielu producentów kotłów, niestety ciężko coś wybrać. Co polecacie, jakie macie doświadczenia w ogrzewaniu peletem? Jakie może być średnie zużycie na taki domek w sezonie grzewczym? Ceny mocno idą w góre i czy to w ogóle ma sens? A może pompa ciepła? Mam bardzo dobrą ofertę na pompę Zirius M2-9 - całość z montażem, instalacją, odwiertami poziomymi i wyposażeniem kotłowni ok 45.tys brutto. Za wszelkie uwagi i opinie z góry dziękuję i pozdrawiam. Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malachio 02.08.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Bierz pompę ciepła, koszt ogrzewania peletem będzie podobny jeśli nie wyższy niż pompą ciepła. Dobry kocioł na pelety dosyć sporo kosztuje, pelety też nie najtańsze, poza tym trzeba je składować (miejsce), jak zawilgotnieją to się będą rozpadać i zapychać podajnik. Moc kotła dla takiego domku będzie niewielka (w zależności od strefy klimatycznej i ustawienia względem stron świata to będzie 4-8 kw??) nie wiem czy są kotły o takiej mocy na pelety. No i patrząc na projekt to aż się prosi aby wywalić komin z kotłowni i łazienki (wentylacja mechaniczna) zlikwidować kominek (chyba że jesteś miłośnikiem palenia w kominku - praktykującym), zrobić przejście z wiatrołapu do kotłowni i w kotłowni zrobić garderobę no i wcisnąć tam PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 02.08.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Witam wszystkich. Buduję domek wg projektu http://www.lk-projekt.pl/lkand48-produkt-538.html - 130m2 użytkowej, parter + poddasze. Dom będzie dość dobrze ocieplony tzn. styropian - 20cm na ścianach i podłodze, wełna 30cm na poddaszu. Dobre okna. Instalacja mechaniczna wraz rekuperatorem. Poddasze ma być użytkowe. I tutaj moje pytanie do Was - co sądzicie o ogrzaniu takiego domu kotłem na pelety? Chodzi mi o jak najbardziej zautomatyzowaną pracę kotła do co i cwu. Znalazłem wielu producentów kotłów, niestety ciężko coś wybrać. Co polecacie, jakie macie doświadczenia w ogrzewaniu peletem? Jakie może być średnie zużycie na taki domek w sezonie grzewczym? Ceny mocno idą w góre i czy to w ogóle ma sens? A może pompa ciepła? Mam bardzo dobrą ofertę na pompę Zirius M2-9 - całość z montażem, instalacją, odwiertami poziomymi i wyposażeniem kotłowni ok 45.tys brutto. Za wszelkie uwagi i opinie z góry dziękuję i pozdrawiam. Kuba Tak na oko masz ze 6 kW obliczeniowej, a miejsca na te pellety i piece naprawdę niewiele. Kominek mógłby robić za backup na kilka najzimniejszych dni w roku. A Zirius to podobno świetna pompa, ale bardzo droga. Jest jeszcze kwestia CWU - bojlerem drogo za kwh, a piec latem żal odpalać. Ja na Twoim miejscu wziąłbym dużo tańszą i mniej markową pompę, choćby powietrzną, z opcją wspomożenia jej kominkiem lub grzałką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.08.2011 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Skoro masz miejsce na kolektor poziomy to inwestycja w PC gruntową może się zamknąć poniżej 30tyś. Ja na domek o podobnym metrażu i odwiertami zmieściłem się w podobnej kwocie (27tyś).Poszperaj w tych tematach;)http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?73-Pompy-ciep%C5%82a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
srolu 03.08.2011 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Skoro masz miejsce na kolektor poziomy to inwestycja w PC gruntową może się zamknąć poniżej 30tyś. Ja na domek o podobnym metrażu i odwiertami zmieściłem się w podobnej kwocie (27tyś). Poszperaj w tych tematach;) http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?73-Pompy-ciep%C5%82a Porównując oferty które mam na dzień dzisiejszy - ok. 14 firm to niestety żadna nie schodzi ponizej 45tys. Mowie o kompletnej instalacji pod klucz. Jak narazie to prowadzi Zirius. A moze mógłbyś mi podpowiedzieć gdzie mogłbym zapytać? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 03.08.2011 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Liwko ale chodzi o komplet czyli twoje 27 tys plus podłogówka.Osobiście uważam że 45 tyś za komplet to naprawdę dobra cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.08.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Liwko ale chodzi o komplet czyli twoje 27 tys plus podłogówka. Osobiście uważam że 45 tyś za komplet to naprawdę dobra cena A tego nie doczytałem. Nie jestem pewien czy tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 03.08.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Witam wszystkich. Buduję domek wg projektu http://www.lk-projekt.pl/lkand48-produkt-538.html - 130m2 użytkowej, parter + poddasze. Dom będzie dość dobrze ocieplony tzn. styropian - 20cm na ścianach i podłodze, wełna 30cm na poddaszu. Dobre okna. Instalacja mechaniczna wraz rekuperatorem. Poddasze ma być użytkowe. I tutaj moje pytanie do Was - co sądzicie o ogrzaniu takiego domu kotłem na pelety? Chodzi mi o jak najbardziej zautomatyzowaną pracę kotła do co i cwu. Znalazłem wielu producentów kotłów, niestety ciężko coś wybrać. Co polecacie, jakie macie doświadczenia w ogrzewaniu peletem? Jakie może być średnie zużycie na taki domek w sezonie grzewczym? Ceny mocno idą w góre i czy to w ogóle ma sens? A może pompa ciepła? Mam bardzo dobrą ofertę na pompę Zirius M2-9 - całość z montażem, instalacją, odwiertami poziomymi i wyposażeniem kotłowni ok 45.tys brutto. Za wszelkie uwagi i opinie z góry dziękuję i pozdrawiam. Kuba Jeśli za alternatywny system grzewczy to domku dobrze ocieplonego za caly komplet zapłacisz o co najmniej 20 tys. zł mniej niż za PCi czyli jeżeli alternatywny by Cię kosztował 25 tys. zł i i więcej to PCi zaczęła by się PCi kalkulować inaczej daj spokój z PCi. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.08.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 I 20cm w ścianach i 30cm w dachu to nie jest dobrze ocieplony budynek. Przeczytaj dziennik kolegi j-j. Koniecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 03.08.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 To może ja o kotłach na pelet. Dobry mały kocioł na Pelet MCZ Ego/Star 10kW to koszt około 12 tys. Piecyk ma w sobie pompę co i naczynko przeponoweTona peletu zajmuje około miejsce 1m2 wysokość 1,6m. Pelet jest pakowany w foliowe worki tak więc zawilgocenie nastapi jak je rzucisz na ziemię bez plandeki lub wiaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aDw 03.08.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 I 20cm w ścianach i 30cm w dachu to nie jest dobrze ocieplony budynek. Przeczytaj dziennik kolegi j-j. Koniecznie Nie przesadzaj kolego ! Nie kazdy mierzy w pasywnego. Przy takim ociepleniu i reku z gwc dom bedzie energooszczedny. Tak na oko 5-6 litrów wiec super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 04.08.2011 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Przy zastosowaniu takiego ocieplenia, rekupercji i gwc wydaje się że ten dom powinien być efektywny energetycznie. Nie jestem przekonany czy przy takim zapotrzebowaniu inwestycja w PC jest opłacalna i zwróci się w sensownym okresie. Zważywszy na polityczno-gospodarcze zmiany (wejście w życie ustawy o efektywności energetycznej, opłaty za emisję CO2) prąd może drożeć najbardziej. Skłaniałbym się tu bardziej w stronę kilku dodatkowych centymetrów ocieplenia (wiadomo dlaczego ), żeby jeszcze bardziej ograniczyć straty ciepła i wtedy zainwestować w porządny kocioł gazowy, niekoniecznie kondensacyjny, ale na pewno trwały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.08.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 To może ja o kotłach na pelet. Dobry mały kocioł na Pelet MCZ Ego/Star 10kW to koszt około 12 tys. Piecyk ma w sobie pompę co i naczynko przeponowe Tona peletu zajmuje około miejsce 1m2 wysokość 1,6m. Pelet jest pakowany w foliowe worki tak więc zawilgocenie nastapi jak je rzucisz na ziemię bez plandeki lub wiaty. O kominie zapomniałeś? Poza tym, kto w XXI wieku chce się bawić w palacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.08.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 moj brat chce zalozyc piec na pelety, ale on wcale nie ma ocieplenia, a mysli nad 10 cm tylko. Przyznam ze sensu nie widze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
srolu 04.08.2011 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 A tego nie doczytałem. Nie jestem pewien czy tak jest. Liwko masz rację - chyba niezbyt jasno to opisałem, ale mając na myśli komplet pisałem tylko o pompie. Bez podłogówki. Do Tomek W - gazu niestety brak, i raczej sie nie zanosi, zeby byl. Moze to i lepiej Co myslicie o powietrznych pompach ciepła np. Daikin Altherma, Fujitsu Waterstage itp. Daje to radę czy nie? Budowla w dolnośląskim, II strefa klimatyczna. Odpada koszt odwiertów, ale zimą przy -20C gdy popatrzę na licznik - a tu: miota nim jak szatan!!! )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.08.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Liwko masz rację - chyba niezbyt jasno to opisałem, ale mając na myśli komplet pisałem tylko o pompie. Bez podłogówki. Do Tomek W - gazu niestety brak, i raczej sie nie zanosi, zeby byl. Moze to i lepiej Co myslicie o powietrznych pompach ciepła np. Daikin Altherma, Fujitsu Waterstage itp. Daje to radę czy nie? Budowla w dolnośląskim, II strefa klimatyczna. Odpada koszt odwiertów, ale zimą przy -20C gdy popatrzę na licznik - a tu: miota nim jak szatan!!! )) a może warto pokiwać się nad podłogówką z kablami, za całość CO i cuw zmieścisz się w 10 tys. , będzie ze 30 tys na amortyzację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 04.08.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 a może warto pokiwać się nad podłogówką z kablami, za całość CO i cuw zmieścisz się w 10 tys. Najgorsze rozwiązanie. Rura pex wcale nie jest wiele droższa, a umożliwia zastosowanie dowolnego źródła ciepła. Wylewkę i tak musisz mieć. Pokombinuj z tą pompą, powinno Ci się udać osiągnąć to o czym pisze Liwko o ile na działce zmieści się kolektor poziomy. Niestety na hasło "pod klucz" zawsze usłyszysz wyższe ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.08.2011 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Mnie to nie przekonuje. Wątpię by kolega sobie założył PC a potem zmienił zdanie bo mu nie pasi. Koszty zmiany będą za duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.08.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 (edytowane) Najgorsze rozwiązanie. Rura pex wcale nie jest wiele droższa, a umożliwia zastosowanie dowolnego źródła ciepła. Wylewkę i tak musisz mieć. Pokombinuj z tą pompą, powinno Ci się udać osiągnąć to o czym pisze Liwko o ile na działce zmieści się kolektor poziomy. Niestety na hasło "pod klucz" zawsze usłyszysz wyższe ceny. od razu widać że mieszkasz w domu z takim ogrzewaniem... przy tej wielkości domu z takim ociepleniem (a można troszkę lepiej) każdy inny system zwróci sie jak się rozpadnie. znając życie dom będzie w kredycie na kilkadziesiąt lat więc można sobie przeliczyc odsetki od tych dodatkowych 30k, nie wiem czy sobie wszyscy zdają sprawę ze praktycznie każdy dom w jakimś stopniu jest ogrzewany prądem, a czym bardziej docieplony tym ten procent jest większy. ps. przestańmy porównywać jakieś stare chałupy z piecami akumulacyjnymi itd. obecnie budowane domy trochę inaczej działają... Edytowane 5 Sierpnia 2011 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.08.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 PoliczmyPC-15tyś, DZ(poziome, samemu)-5tyś, kotłownia-7tyś (można taniej), materiały na podłogówkę-4tyś=31tyś. Żeby nie było, że za tanio załóżmy 40tyś.Kable-10tyś+większe przyłącze prądu (koszt, nie mam pojęcia)Różnica powiedzmy 28tyś.Ile kosztować nas będzie przystosowanie domu do grzania prądem by rachunki były na poziomie PC? Co z CWU?Stolarka? Sam ciepły montaż jest bardzo drogi, cieplejsze okna również. Ile?Lepsze ocieplenie od gruntu, ścian i dachu. Ile?Ze swojego przykładu wiem, że na samą stolarkę, wydałbym 10tyś więcej. Mówię tu o oknach. Dochodzą jeszcze moje wielkie drzwi wejściowe bez wiatrołapu. Podejrzewam, że następne 5tyś musiałbym wywalić. Co z ociepleniem? Każdy wie jak trudno ocieplić dom od spodu by zlikwidować wszystkie mostki. Kosztuje to nie mało. Ile?Ile za dodatkowe cm styropianu (dobrze jak zwykłego bo grafitowy znowu drożej) i wełny?Ile wyjdzie drożej to wszystko by było tanio prądem?I ostatnie pytanie, co z CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts