jasiek71 05.08.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Policzmy PC-15tyś, DZ(poziome, samemu)-5tyś, kotłownia-7tyś (można taniej), materiały na podłogówkę-4tyś=31tyś. Żeby nie było, że za tanio załóżmy 40tyś. Kable-10tyś+większe przyłącze prądu (koszt, nie mam pojęcia) Różnica powiedzmy 28tyś. Ile kosztować nas będzie przystosowanie domu do grzania prądem by rachunki były na poziomie PC? Co z CWU? Stolarka? Sam ciepły montaż jest bardzo drogi, cieplejsze okna również. Ile? Lepsze ocieplenie od gruntu, ścian i dachu. Ile? Ze swojego przykładu wiem, że na samą stolarkę, wydałbym 10tyś więcej. Mówię tu o oknach. Dochodzą jeszcze moje wielkie drzwi wejściowe bez wiatrołapu. Podejrzewam, że następne 5tyś musiałbym wywalić. Co z ociepleniem? Każdy wie jak trudno ocieplić dom od spodu by zlikwidować wszystkie mostki. Kosztuje to nie mało. Ile? Ile za dodatkowe cm styropianu (dobrze jak zwykłego bo grafitowy znowu drożej) i wełny? Ile wyjdzie drożej to wszystko by było tanio prądem? I ostatnie pytanie, co z CWU? zapraszam do mojego domu..., pokaż mi na nim te wszystkie cuda z oknami , dociepleniem itp. różnica w kosztach całorocznych pomiędzy moim domem a pasywnym np. j-j jest na poziomie ok. 2100zł, porównaj sobie różnice kosztów budowy to wyjdzie że szybciej" dobiegniesz swojego żywota" niż zamortyzujesz różnice..., a oba domy są na prąd i cwu z bojlera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.08.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 hm, wychodzi ze aby założyć elektryczne trzeba mieć dom pasywny. A chyba tak jednak nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.08.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Czyli nie ma różnicy w kosztach budowy domu np. 10-cio litrowego a np. 5-cio? Ciekawe rzeczy opowiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.08.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Tylko się nie zacznijcie tłuc na systemy PC vs prąd jedna walka jest juz na dziale okna i ich mocowanie w warstwie ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.08.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Weźmy przykład mojego domu. Posadzka 13cm, ściany 15cm, dach 25cm, okna 3-szyby. Roczny koszt to 1700zł za CO i CWU. Zastępując PC prądem licząc lichy COP na poziomie 3, moje rachunki wyniosły by mnie 5100zł. No dobra 4800, bo 100% grzałbym w taniej taryfie. Różnica 3100zł. Czas zwrotu, w moim przypadku wynosi niecałe 6 lat. Co ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.08.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Czyli nie ma różnicy w kosztach budowy domu np. 10-cio litrowego a np. 5-cio? Ciekawe rzeczy opowiadasz. mi wychodzi cos koło 5 litrów, 10 litrowy to chyba bez docieplenia z drewnianymi wypaczonymi oknami:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.08.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Weźmy przykład mojego domu. Posadzka 13cm, ściany 15cm, dach 25cm, okna 3-szyby. Roczny koszt to 1700zł za CO i CWU. Zastępując PC prądem licząc lichy COP na poziomie 3, moje rachunki wyniosły by mnie 5100zł. No dobra 4800, bo 100% grzałbym w taniej taryfie. Różnica 3100zł. Czas zwrotu, w moim przypadku wynosi niecałe 6 lat. Co ty na to? nie uwzględniłeś zysków bytowych, czym cieplejszy dom tym wiekszy mają wpływ... podaj jakie masz roczne zużycie energii, całe z oświetleniem itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.08.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Oczywiście, dokładając kolejne centymetry warstwy ocieplenia, wszelkie bajery energo-oszczędne ten czas zwrotu będzie się tylko wydłużał, aż dojdziemy do domu pasywnego w którym żaden system ogrzewania się nie opłaca. Tylko to niestety kosztuje!!! I nie każdy projekt się do tego nadaje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.08.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 nie uwzględniłeś zysków bytowych, czym cieplejszy dom tym wiekszy mają wpływ... podaj jakie masz roczne zużycie energii, całe z oświetleniem itp. Przypomnij mi po niedzieli to ci podam, zaraz mam weekend:) Zyski bytowe można u mnie niemal pominąć. Oprócz imprez weekendowych nie ma nas prawie przez cały dzień w domu. Gotowanie to u nas święto. Nawet z tego gotowania niewiele by było bo kuchenka indukcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.08.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 mi wychodzi cos koło 5 litrów, 10 litrowy to chyba bez docieplenia z drewnianymi wypaczonymi oknami:D Oj grubo się mylisz, mało które domy w projektach na te 10 litrów się załapują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.08.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 (edytowane) Przypomnij mi po niedzieli to ci podam, zaraz mam weekend:) Zyski bytowe można u mnie niemal pominąć. Oprócz imprez weekendowych nie ma nas prawie przez cały dzień w domu. Gotowanie to u nas święto. Nawet z tego gotowania niewiele by było bo kuchenka indukcyjna. a jak siedzisz przy kompie to nie są zyski bytowe ?, jak żonka prasuje to co ?,wieczorem świecisz światło?, to wszystko jest na prąd , znaczy grzeje... telewizja , tunery i wszystkie inne bzdety są grzejnikami... mówisz kuchenka indukcyjna ..., ale garnek z zupą ciepły, znaczy grzeje... Edytowane 5 Sierpnia 2011 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.08.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Przy kompie siedzę we firmie, nienawidzę ciuchów które trzeba prasować, oświetlenie mam ledowe. No garnek z zupa grzeje, szkoda że tylko ras na ruski rok:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.08.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Faktycznie nie każdy projekt się nadaje do elektryki. Tak samo jak im cieplejszy dom tym więcej jest zysków z bytowania Ja powiem jeszcze ze u mnie każde pomieszczenie będzie miało inną temperaturę i w tym też widzę oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.08.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Przy kompie siedzę we firmie, nienawidzę ciuchów które trzeba prasować, oświetlenie mam ledowe. No garnek z zupa grzeje, szkoda że tylko ras na ruski rok:) a jak bys to robił w domu to zobaczył byś że zużycie energii miał byś na prawie takim samym poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.08.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Faktycznie nie każdy projekt się nadaje do elektryki. Tak samo jak im cieplejszy dom tym więcej jest zysków z bytowania Ja powiem jeszcze ze u mnie każde pomieszczenie będzie miało inną temperaturę i w tym też widzę oszczędności. odnośnie temp. w pomieszczeniach, np. w kuchni gotujemy obiadek a słoneczko swieci przez okienko..., temp. mamy nastawioną na ileś tam, ale zysków bytowych jest wiecej niż zapotrzebowanie na ciepło w danym pomieszczeniu, więc sterownik nie włącza nam ogrzewania w kuchni itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.08.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 a jak bys to robił w domu to zobaczył byś że zużycie energii miał byś na prawie takim samym poziomie w domu jesteście gośćmi..., a WM chodzi cały czas, po co? komu wietrzy? pająkom:cool: powiesz że ma dużą sprawność, ale robi też stratę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.08.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 w domu jesteście gośćmi..., a WM chodzi cały czas, po co? komu wietrzy? pająkom:cool: powiesz że ma dużą sprawność, ale robi też stratę... Robi, robi, 10zł miesięcznie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.08.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 odnośnie temp. w pomieszczeniach, np. w kuchni gotujemy obiadek a słoneczko swieci przez okienko..., temp. mamy nastawioną na ileś tam, ale zysków bytowych jest wiecej niż zapotrzebowanie na ciepło w danym pomieszczeniu, więc sterownik nie włącza nam ogrzewania w kuchni itd. Tak, i ten twój sterownik będzie już o tym słoneczku i obiadku wiedział dzień wcześniej by obniżyć ogrzewanie podłogowe:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.08.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Tak, i ten twój sterownik będzie już o tym słoneczku i obiadku wiedział dzień wcześniej by obniżyć ogrzewanie podłogowe:D sterownik pilnuje temp. pomieszczenia a nie podłogi... u mojego syna pokój jest grzany więcej przez komputer niż podłogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.08.2011 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Robi, robi, 10zł miesięcznie:D tyle to może pobierają wentylatory na najniższym biegu..., wymiennik też coś traci i to znacznie więcej niż wentylatory. ziarnko do ziarnka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts