Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu 130m2 pompą ciepła czy kotłem na pelety?

srolu

Recommended Posts

Policzmy

PC-15tyś, DZ(poziome, samemu)-5tyś, kotłownia-7tyś (można taniej), materiały na podłogówkę-4tyś=31tyś. Żeby nie było, że za tanio załóżmy 40tyś.

Kable-10tyś+większe przyłącze prądu (koszt, nie mam pojęcia)

Różnica powiedzmy 28tyś.

Ile kosztować nas będzie przystosowanie domu do grzania prądem by rachunki były na poziomie PC? Co z CWU?

Stolarka? Sam ciepły montaż jest bardzo drogi, cieplejsze okna również. Ile?

Lepsze ocieplenie od gruntu, ścian i dachu. Ile?

Ze swojego przykładu wiem, że na samą stolarkę, wydałbym 10tyś więcej. Mówię tu o oknach. Dochodzą jeszcze moje wielkie drzwi wejściowe bez wiatrołapu. Podejrzewam, że następne 5tyś musiałbym wywalić.

Co z ociepleniem? Każdy wie jak trudno ocieplić dom od spodu by zlikwidować wszystkie mostki. Kosztuje to nie mało. Ile?

Ile za dodatkowe cm styropianu (dobrze jak zwykłego bo grafitowy znowu drożej) i wełny?

Ile wyjdzie drożej to wszystko by było tanio prądem?

I ostatnie pytanie, co z CWU?

zapraszam do mojego domu..., pokaż mi na nim te wszystkie cuda z oknami , dociepleniem itp.

różnica w kosztach całorocznych pomiędzy moim domem a pasywnym np. j-j jest na poziomie ok. 2100zł, porównaj sobie różnice kosztów budowy to wyjdzie że szybciej" dobiegniesz swojego żywota" niż zamortyzujesz różnice..., a oba domy są na prąd i cwu z bojlera.

• Odpowiedzi 118
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Weźmy przykład mojego domu. Posadzka 13cm, ściany 15cm, dach 25cm, okna 3-szyby. Roczny koszt to 1700zł za CO i CWU. Zastępując PC prądem licząc lichy COP na poziomie 3, moje rachunki wyniosły by mnie 5100zł. No dobra 4800, bo 100% grzałbym w taniej taryfie. Różnica 3100zł. Czas zwrotu, w moim przypadku wynosi niecałe 6 lat. Co ty na to?

Weźmy przykład mojego domu. Posadzka 13cm, ściany 15cm, dach 25cm, okna 3-szyby. Roczny koszt to 1700zł za CO i CWU. Zastępując PC prądem licząc lichy COP na poziomie 3, moje rachunki wyniosły by mnie 5100zł. No dobra 4800, bo 100% grzałbym w taniej taryfie. Różnica 3100zł. Czas zwrotu, w moim przypadku wynosi niecałe 6 lat. Co ty na to?

nie uwzględniłeś zysków bytowych, czym cieplejszy dom tym wiekszy mają wpływ...

podaj jakie masz roczne zużycie energii, całe z oświetleniem itp.

Oczywiście, dokładając kolejne centymetry warstwy ocieplenia, wszelkie bajery energo-oszczędne ten czas zwrotu będzie się tylko wydłużał, aż dojdziemy do domu pasywnego w którym żaden system ogrzewania się nie opłaca. Tylko to niestety kosztuje!!! I nie każdy projekt się do tego nadaje!

nie uwzględniłeś zysków bytowych, czym cieplejszy dom tym wiekszy mają wpływ...

podaj jakie masz roczne zużycie energii, całe z oświetleniem itp.

Przypomnij mi po niedzieli to ci podam, zaraz mam weekend:)

Zyski bytowe można u mnie niemal pominąć. Oprócz imprez weekendowych nie ma nas prawie przez cały dzień w domu. Gotowanie to u nas święto. Nawet z tego gotowania niewiele by było bo kuchenka indukcyjna.

Przypomnij mi po niedzieli to ci podam, zaraz mam weekend:)

Zyski bytowe można u mnie niemal pominąć. Oprócz imprez weekendowych nie ma nas prawie przez cały dzień w domu. Gotowanie to u nas święto. Nawet z tego gotowania niewiele by było bo kuchenka indukcyjna.

a jak siedzisz przy kompie to nie są zyski bytowe ?, jak żonka prasuje to co ?,wieczorem świecisz światło?, to wszystko jest na prąd , znaczy grzeje...

telewizja , tunery i wszystkie inne bzdety są grzejnikami...

mówisz kuchenka indukcyjna ..., ale garnek z zupą ciepły, znaczy grzeje...

Edytowane przez jasiek71

Faktycznie nie każdy projekt się nadaje do elektryki.

Tak samo jak im cieplejszy dom tym więcej jest zysków z bytowania :)

Ja powiem jeszcze ze u mnie każde pomieszczenie będzie miało inną temperaturę i w tym też widzę oszczędności.

odnośnie temp. w pomieszczeniach, np. w kuchni gotujemy obiadek a słoneczko swieci przez okienko..., temp. mamy nastawioną na ileś tam, ale zysków bytowych jest wiecej niż zapotrzebowanie na ciepło w danym pomieszczeniu, więc sterownik nie włącza nam ogrzewania w kuchni itd.

odnośnie temp. w pomieszczeniach, np. w kuchni gotujemy obiadek a słoneczko swieci przez okienko..., temp. mamy nastawioną na ileś tam, ale zysków bytowych jest wiecej niż zapotrzebowanie na ciepło w danym pomieszczeniu, więc sterownik nie włącza nam ogrzewania w kuchni itd.

Tak, i ten twój sterownik będzie już o tym słoneczku i obiadku wiedział dzień wcześniej by obniżyć ogrzewanie podłogowe:D