Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu 130m2 pompą ciepła czy kotłem na pelety?

srolu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 118
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

sterownik pilnuje temp. pomieszczenia a nie podłogi...

u mojego syna pokój jest grzany więcej przez komputer niż podłogę:yes:

Czyli w momencie gdy temperatura od komputera w pokoju wzrośnie sterownik wyłączy podłogę. Tyle że komputer ogrzewa powietrze a tylko w minimalnym stopniu to ciepło akumuluje. Czyż nie mam racji? Jeżeli komputer wyłączymy to najpierw spadnie temperatura pomieszczenia a dopiero po pewnym czasie podłoga odzyska moc grzewczą. Po co się pytam te klocki?

przy podłogowym na kablach ma sens i to bardzo duży...,

Czyli jaki? Jak zaświeci słoneczko to się kable wyłączą? No ale czy czasem podłoga jeszcze przez kilka godzin nie będzie oddawała ciepła? A jak słonko zajdzie to kabeli się włączą a podłoga natychmiast zrobi się cieplejsza? Masz kable pod samymi płytkami?

Czyli w momencie gdy temperatura od komputera w pokoju wzrośnie sterownik wyłączy podłogę. Tyle że komputer ogrzewa powietrze a tylko w minimalnym stopniu to ciepło akumuluje. Czyż nie mam racji? Jeżeli komputer wyłączymy to najpierw spadnie temperatura pomieszczenia a dopiero po pewnym czasie podłoga odzyska moc grzewczą. Po co się pytam te klocki?

np. pomieszczenie ma nastawione 22*, podłoga ma 23*, komputer podgrzał powietrze do 24*, jak ma wystygnąć podłoga?

mieszkam pięć lat z takim systemem i jakoś nie zauważyłem takich cudów jakie opisujesz.

też mam licznik na reku, ale on mi mówi ile zżarły wentylatory..., a nie ile mam straty na wymienniku.

Ale o jakiej stracie ty piszesz? Mi się cały czas wydawało, że wymiennik jest po to by oszczędzać na ogrzewaniu. Nie rozumiem.

W moim przypadku przy PC pewnie niewielkie są te oszczędności ale z całą pewnością do tego nie dokładam.

Czyli jaki? Jak zaświeci słoneczko to się kable wyłączą? No ale czy czasem podłoga jeszcze przez kilka godzin nie będzie oddawała ciepła? A jak słonko zajdzie to kabeli się włączą a podłoga natychmiast zrobi się cieplejsza? Masz kable pod samymi płytkami?

one się włączają wtedy jak jest mniej niż np.22*, nie grzeją cały czas,zagrzejesz np. obiadkiem kuchnię do 24*, to kable bedą czekały aż temp. spadnie poniżej nastawionej...

Ale o jakiej stracie ty piszesz? Mi się cały czas wydawało, że wymiennik jest po to by oszczędzać na ogrzewaniu. Nie rozumiem.

W moim przypadku przy PC pewnie niewielkie są te oszczędności ale z całą pewnością do tego nie dokładam.

np. jak masz wymiennik o sprawności powiedzmy 90% to 10% stracisz z powietrzem wentylowanym, plus te 10zł na wiatraki.

Wentylacja jakaś musi być. Ale ja według ciebie, więcej zaoszczędzę czy więcej stracę przez reku?

jak byś miał otwierac okna lub grawitację, to reku oszczędza, ale jak zatrzymasz powietrze bo nikogo nie ma w domu przez cały dzień to nie masz w ogóle straty na wentylacji ( te 10% i 10zł na wentyle )

jak byś miał otwierac okna lub grawitację, to reku oszczędza, ale jak zatrzymasz powietrze bo nikogo nie ma w domu przez cały dzień to nie masz w ogóle straty na wentylacji ( te 10% i 10zł na wentyle )

A widzisz. Czyli jeżeli nie ma nas w domu dajmy na to 10h. to stratą nie jest 10zł tylko 4zł miesięcznie+ to co nie odzyska reku. Jako że reku pracuje wtedy na minimalnych obrotach nie ma potrzeby ustawiania go na 1h przed naszym powrotem na obroty maksymalne by odzyskać świeże powietrze. Zaduch w domu nie tylko powstaje od obecności domowników.

Czy gra jest warta świeczki???

A widzisz. Czyli jeżeli nie ma nas w domu dajmy na to 10h. to stratą nie jest 10zł tylko 4zł miesięcznie+ to co nie odzyska reku. Jako że reku pracuje wtedy na minimalnych obrotach nie ma potrzeby ustawiania go na 1h przed naszym powrotem na obroty maksymalne by odzyskać świeże powietrze. Zaduch w domu nie tylko powstaje od obecności domowników.

Czy gra jest warta świeczki???

ile pobiera ci na godzine twoja went.?

a co ci to powietrze popsuje w ciągu tych kilku godz?

ile pobiera ci na godzine twoja went.?

średnio 35W. Mam płynną regulacje. Taryfa G12W.

a co ci to powietrze popsuje w ciągu tych kilku godz?

Mam, kota smroducha. Nie, nie, nie, jeżeli myślisz o zyskach z kota to już prostuje. Sierściuch generuje zdecydowanie więcej strat. Nawet nie chcę ich opisywać bo może się to dla niego źle skończyćhttp://emoty.blox.pl/resource/baseball.gif

he he, chciało się mieć kotka to sie płaci:D

odnośnie strat na wentylacji;

90% sprawności, 150m3/h, 250zł straty na sezon grzewczy

0% znaczy grawitacja 150m3/h (jak kto upilnuje) 800zł na sezon...

tak wiec jak by wentylować jak jest taka potrzeba to zaoszczędzimy jakieś 100zł na sezon przy WM

niby nie wiele, ale ziarnko do ziarnka..., można olać można zaoszczędzić...

mówimy oczywiście o grzaniu prądem" żywcem"...

Znowu jakieś wyliczenia itd widzę co do cen- komplet z dolnym i górnym PCi może kosztować od ok 35-40 tys do nawet 80 tys. a ogrzewania elektrycznego max. ok 15-20 tys i to np. z super regulatorami ładowania, sterowania i osobnymi obiegami i uczeniem sie zachowania przez te sterowanie itd..

A tak najczęściej to PCi w komplecie z dolnym i górnym kosztuje ok 40-45 tys. a kable elektryczne ze wszystkim mieszczą się w 10 tys.

Nawet bardzo korzystnie zakładając różnicę ok 20 tys zł (uwzględniając w tych kosztach docieplenie i reku w domu 7 litrowym i niżej) wychodzi że PCi kalkulować by się mogło w normowym domu Przy 7- litrowym różnie w zależności jeszcze od wielkości domu ale od 5 litrowca to prund.

pzdr