Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu 130m2 pompą ciepła czy kotłem na pelety?

srolu

Recommended Posts

Ale nie wygrzewamy/chłodzimy domu od/do 0 lecz utrzymujemy stałą temperaturę. Mamy załóżmy 22 stopnie (na dworze -10) i wszystko jedno, czy dogrzejemy do 22.5 czy do 22.1 stopnia. To jakby do 30l wiadra nalać 30 lub 30.5 litra. Różnica w wycieku żadna, a rzadziej trzeba będzie dolewać (tania taryfa).

napisałem tylko dla zobrazowania....

tak jak piszesz jest tylko w warunkach idealnych, ale jak wiadomo takie nie istnieją.

piszesz tak jakby 1m czy 95cm to było to samo...

• Odpowiedzi 118
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też tak pisze dla zobrazowania, bo nie liczę dokładnie ile to będzie. Staram się jednak oszacować rząd wielkości. W niektórych przypadkach nie ma wielkiego znaczenia, czy to 1m czy 99 cm. To nie apteka.

jak grzejesz prądem "żywcem" i chcesz się zmieścić w taniej taryfie... to jest apteka:D

jak grzejesz prądem "żywcem" i chcesz się zmieścić w taniej taryfie... to jest apteka:D

Bardziej to kwestia wahań temperatury, mocy grzewczej, grubości podłogi i izolacji budynku. Jeśli to jest źle dobrane to sterowanie nie pomoże. Jeśli dobrze, to dzięki powolnym reakcjom i dużej bezwładności mimo wszystko nie jest to apteka. Z resztą kto broni zastosowania lepszych sterowników do podłogówki wodnej. Ale chyba już czas kończyć ta dyskusję, bo chyba się nie przekonamy. ;-)

Bardziej to kwestia wahań temperatury, mocy grzewczej, grubości podłogi i izolacji budynku. Jeśli to jest źle dobrane to sterowanie nie pomoże. Jeśli dobrze, to dzięki powolnym reakcjom i dużej bezwładności mimo wszystko nie jest to apteka. Z resztą kto broni zastosowania lepszych sterowników do podłogówki wodnej. Ale chyba już czas kończyć ta dyskusję, bo chyba się nie przekonamy. ;-)

my wcale się nie musimy przekonywać...

opisałeś swoje spostrzeżenia z podłogówki wodnej, a ja z elektrycznej.

oba rozwiązania niby są podobne, a jednocześnie zupełnie inne...

dziękuję za dyskusję i pozdrawiam

a co sądzicie o elektrycznym kotle co np. Kospel + bufor ciepła ok 1000l ? Czy w ogóle dać sobie z tym spokój? Czy możliwe jest utrzymanie temp. ok 20 stopni grzejąc tylko w II taryfie? Ktoś stosuje może takie rozwiązanie?
za mało danych

Podłga czy grzejniki

ile ciepła potrzeba

Ale generalnie to nie najlepszy pomysł

Do grzejników za mała pojemność a podłogówka sama jest pojemnością. 1000 l to 40 m2 podłogówki

Do wodnej podłogówki może podpiąć i kocioł elektryczny za 2-3kzł (najtańsze źródło ciepła) i grzać bezobsługowo prądem, jak i węgiel. Z kablami nic nie wykombinuje gdy się przeliczy...

Cóż po przemyśleniach wychodzi na to ze to ma sens. Jest to duzo bardziej bezpieczne. Dla tego jednak nie wykluczam u siebie podłogówki wodnej grzanej elektrycznie. Kurczę jak to człowiek potrafi zmienić zdanie :)

Cóż po przemyśleniach wychodzi na to ze to ma sens. Jest to duzo bardziej bezpieczne. Dla tego jednak nie wykluczam u siebie podłogówki wodnej grzanej elektrycznie. Kurczę jak to człowiek potrafi zmienić zdanie :)

na początku chcemy mieć inaczej..., a potem lądujemy w jednym tyglu..., i mamy jak wszyscy;)

to się nazywa "instynkt stadny"

na początku chcemy mieć inaczej..., a potem lądujemy w jednym tyglu..., i mamy jak wszyscy;)

No ale zdarzają się wyjątki, wyjątki takie jak ty. A jak to mówią, wyjątek potwierdza regułę:)

Na tym forum znam może z pięć osób, które grzeją kablami i są z tego zadowolone. Ci którym się nie udało zapewne oszczędzają na prądzie i nie używają internetu:D

Jest jeszcze takie mądre powiedzenie, by nie palić za sobą mostów, i właśnie system wodny do tego pasuje jak ulał.

Wszystko ładnie pięknie jak się uda, a co będzie jak się nie uda???

ale zauważ że najwięcej do powiedzenia mają osoby które tylko słyszały...

jakoś nikt z nas ( prądowych:D) nie narzeka że tam coś źle, tu coś nie może wyregulować..., a przy innych systemach grzewczych... głowa puchnie.

Bo podłogówka, czy to prądowa, czy to wodna jest najlepszym rozwiązaniem i nikt mi już nic innego nie wmówi. Prawie 40 lat mieszkałem z grzejnikami i choćbym miał się jeszcze 10 razy budować, zawsze w całym domu będzie ogrzewanie podłogowe. Amen.

Be z przesady. Wiec było to tak, że byłem u kolegi Adam_mk w Sosnowcu na 7 godzinnej rozmowie. Trawiliśmy temat. Optyka mi się zmieniła o 180st. I tu raczej nie chodzi ze kable są złe, bo tak nie jest. Chodzi o to ze wodne jest dużo bardziej uniwersalne. A co będzie za rok nikt nie wie.

Jeśli pompa ciepła to tylko robiona samemu, powietrze-woda, żaby wyciągać ciepło z pary wodnej :)

Ogólnie zamysł jest taki, podłogówka wodna, do tego dołaczony kocioł na prąd. Do tego dołączone pompa powietrze-woda, która pracuje do 0st. Bo wiadomo ze jak jest zimniej to pary wodnej nie ma wiec nie ma z czego pobierać ciepła :)

Pompa działa, jak temp spanie poniżej 0st włącza się piec elektryczny. Proste jak budowa cepa. Dom jedna kopuła ma założone zapotrzebowanie ciepła na poziomie 2kw przy 0st i 4kw przy -20st.