Liwko 09.08.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 nie przypominam sobie mgły przy -10st Pompa przy takiej temperaturze działać nie będzie. Nawet gdyby się ,okazało ze pojawi się mgła to jak się dostanie do pompy skropli sie i zamarznie na lamelkach i zapcha pompę. Co ty gadasz, są pompy p-w które pracują do -25. Niestety trochę kosztują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.08.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Kolego ja wiem, tylko tu pisze o pompie powietrze - woda. Nie o zwykłej wkopywanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.08.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 nie przypominam sobie mgły przy -10st Gdy mgła jest nisko nazywamy ją mgłą. A czy wysoko w górach przy -30 mamy mgłę czy chmury? Jaka to różnica jeżeli chodzi o wilgotność? Jakoś nie opada tylko leci sobie swobodnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.08.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Kolego ja wiem, tylko tu pisze o pompie powietrze - woda. Nie o zwykłej wkopywanej http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171750-Pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.08.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 mnie interesuje wysoki cop na poziomi do 7. Po co mi 1,5? I męczenie sprężarki. Lepiej na ten czas włączyć elektrykę. No i nie każdy mieszka w górach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.08.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 mnie interesuje wysoki cop na poziomi do 7. Po co mi 1,5? Ło matko. Taki COP to PC p-w osiągnie przy +30 a do zasilania jak puścisz 35:D Ja tam nie jestem za bardzo zwolennikiem tych drogich pomp powietrznych. Za podobne pieniądze można mieć gruntową i to z odwiertami. Ale średnioroczny COP osiągają coś na poziomie 3. Nie jest tak źle, zawsze to taniej niż prądem. Do tego efektem ubocznym można sobie domek latem schłodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.08.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 A właśnie bo kolega Adam_mk taka pompę właśnie buduje. A ja chętnie poczekam jak to wyjdzie w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.08.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Z COP7??? Wszystkie firmy się zaraz na niego rzucą i będzie miał tyle pieniędzy że grzanie PC już mu nie będzie potrzebne. Tam gdzie się wyprowadzi potrzebna mu będzie tylko klimatyzacja:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 10.08.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Policzmy PC-15tyś, DZ(poziome, samemu)-5tyś, kotłownia-7tyś (można taniej), materiały na podłogówkę-4tyś=31tyś. Żeby nie było, że za tanio załóżmy 40tyś. od jakiegos czasu rozwazam PC z kolektorem poziomym, jednak nie znalazlam pompy ciepla ( z zasobnikiem cw) poniżej 30 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 10.08.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 nie, chodzi o sama pompa z zasobnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 10.08.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 nie chodzi ze kable są złe, bo tak nie jest. Chodzi o to ze wodne jest dużo bardziej uniwersalne. A co będzie za rok nikt nie wie. Dokładnie tak. Pięknie to podsumowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.08.2011 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 A dokładnie to Adam_mk wbił mi to do głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.08.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2011 przypominam... I-2875 II-5915 g12w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 13.08.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 A właśnie bo kolega Adam_mk taka pompę właśnie buduje. A ja chętnie poczekam jak to wyjdzie w praktyce. Kolega Henok też budował PC i .... kupił jakąś firmówkę. Jak widać fantastów na forum jest sporo a wyniki jak wszędzie - innymi słowy dłuuugo poczekasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 13.08.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 pesymizm się wkrada? Czemu? Skoro pompa ma chodzić tylko do 0 st to może się udać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 14.08.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 hej, a ja chce się budować w przyszłym roku, domek podobny bardzo do tego projektu, http://www.extradom.pl/projekt-domu-dom-przy-cyprysowej-12-krk1230.aspx?lustro=1tylko bez balkonu(same okno) i bez okien w dachu (podobno maja byc wtedy mniejsze straty ciepła),domek ma byc z ytonga energo48 (no chyba ze finanse nie pozwolą to energo 36,5) i mam w planie zrobić takie ogrzewanie- pompa ciepłą powietrzna - żeby robiła c.w.o. (tak do plus 5 stopnie)- piec z podajnikiem na miał, eko-groszek, pellet (mam pelleciarke, zrobie sobie sam z resztek roślinnych) - co.o plus c.w.o i chciałbym sie dowiedzieć jaką pompę szukać? - niedrogą(ewentualnie z możliwością podlaczenia do solarów - może w przyszłości- i żeby szlo tez ja podłączyć do c.o. żeby mogłą troszkę ogrzać dom przed wielkimi mrozamijaki piec byłby do tego odpowiedni ?? aa no i czy takie rozwiązanie ma sens ekonomiczny ??pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.08.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 ja uważam że nie, ale to moje zdanie. PC ok, nawet możesz zamówić taką robioną na zamówienie , będzie ok. Ale ten groszek? Rozumiem że dajesz podłogówkę. A teraz się pchać w kotłownię, komórkę na węgiel Ja miałem propozycję właśnie PC powietrzna i kocił na prąd. To już ma większy sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 14.08.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 no właśnie podłogówki robić nie będę - coś mam problem z nogami, jak dłużej na takiej pochodzę to mnie potem nogi bolą ;/ - także w moim przypadku podłogówki odpadają - i jak nie będę miał podłogówek to raczej gazowe ogrzewanie tez odpada ?? bo mnie koszty zjedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mani44 19.12.2013 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Myślę, że taką powierzchnię spokojnie można ogrzewać peletem. Jasne jest potrzebne trochę miejsca, ale dziś pelet jest pakowany w zgrabne worki i wcale nie zajmuje tyle miejsca. Jedyne co może niektórych odstraszać to koszt kotła... to fakt.... ale duża wygoda potem. Ja co prawda dopiero od niedawna używam, ale jestem zadowolony. Też miałem duży problem z wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts