Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu 130m2 pompą ciepła czy kotłem na pelety?

srolu

Recommended Posts

nie przypominam sobie mgły przy -10st :)

Pompa przy takiej temperaturze działać nie będzie. Nawet gdyby się ,okazało ze pojawi się mgła to jak się dostanie do pompy skropli sie i zamarznie na lamelkach i zapcha pompę.

Co ty gadasz, są pompy p-w które pracują do -25. Niestety trochę kosztują.

• Odpowiedzi 118
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mnie interesuje wysoki cop na poziomi do 7. Po co mi 1,5?

Ło matko. Taki COP to PC p-w osiągnie przy +30 a do zasilania jak puścisz 35:D

Ja tam nie jestem za bardzo zwolennikiem tych drogich pomp powietrznych. Za podobne pieniądze można mieć gruntową i to z odwiertami. Ale średnioroczny COP osiągają coś na poziomie 3. Nie jest tak źle, zawsze to taniej niż prądem. Do tego efektem ubocznym można sobie domek latem schłodzić:)

Policzmy

PC-15tyś, DZ(poziome, samemu)-5tyś, kotłownia-7tyś (można taniej), materiały na podłogówkę-4tyś=31tyś. Żeby nie było, że za tanio załóżmy 40tyś.

od jakiegos czasu rozwazam PC z kolektorem poziomym, jednak nie znalazlam pompy ciepla ( z zasobnikiem cw) poniżej 30 tys :(

hej, a ja chce się budować w przyszłym roku, domek podobny bardzo do tego projektu,

http://www.extradom.pl/projekt-domu-dom-przy-cyprysowej-12-krk1230.aspx?lustro=1

tylko bez balkonu(same okno) i bez okien w dachu (podobno maja byc wtedy mniejsze straty ciepła),

domek ma byc z ytonga energo48 (no chyba ze finanse nie pozwolą to energo 36,5) i mam w planie zrobić takie ogrzewanie

- pompa ciepłą powietrzna - żeby robiła c.w.o. (tak do plus 5 stopnie)

- piec z podajnikiem na miał, eko-groszek, pellet (mam pelleciarke, zrobie sobie sam z resztek roślinnych) - co.o plus c.w.o

i chciałbym sie dowiedzieć jaką pompę szukać? - niedrogą(ewentualnie z możliwością podlaczenia do solarów - może w przyszłości- i żeby szlo tez ja podłączyć do c.o. żeby mogłą troszkę ogrzać dom przed wielkimi mrozami

jaki piec byłby do tego odpowiedni ??

aa no i czy takie rozwiązanie ma sens ekonomiczny ??

pozdrawiam !

ja uważam że nie, ale to moje zdanie. PC ok, nawet możesz zamówić taką robioną na zamówienie , będzie ok. Ale ten groszek? Rozumiem że dajesz podłogówkę.

A teraz się pchać w kotłownię, komórkę na węgiel :(

Ja miałem propozycję właśnie PC powietrzna i kocił na prąd. To już ma większy sens.

• 2 years później...
Myślę, że taką powierzchnię spokojnie można ogrzewać peletem. Jasne jest potrzebne trochę miejsca, ale dziś pelet jest pakowany w zgrabne worki i wcale nie zajmuje tyle miejsca. Jedyne co może niektórych odstraszać to koszt kotła... to fakt.... ale duża wygoda potem. Ja co prawda dopiero od niedawna używam, ale jestem zadowolony. Też miałem duży problem z wyborem.