macek123 02.08.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Witam.Intryguje mnie pewien problem. Dach dwuspadowy,krokwiowo-jętkowy,brak płatwi, wysunięty okap od strony szczytów po ok 60cm.Założeniem jest pełne deskowanie + papa, w przyszłości blachodachówka.Chciałbym zrobić nadbitkę.Od strony szczytu poza obrysem są 2 pary krokwi jedna te powiedzmy 60cm od muru, druga zaraz przy murze. Robiąc nadbitkę te 2 krokwie wystające będą zbite ze sobą nadbitką, na tej przy samym murze będzie łączenie z resztą deskowania.Czy tak się robi ? Czy źle kombinuje.Zmierzam do tego że robiąc po prostu deskowanie,bez nadbitki, deski by wiązały rożną ilość krokwi, zależnie od długości i w odczuciu laika wydaje się to bardziej przestrzennie powiązane i solidniejsze.Drugie pytanie to grubość desek nadbitkowych. Wydaje się, że najlepiej musi być taka jak reszty, czyli 25 mm, jednak wiąże się to z dość dużym kosztem. Chyba że jest coś, o czym nie wiem, i grubości mogą być różne. (przypominam pełne deskowanie)Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 02.08.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Nie kombinuj. Daj wszędzie normalne deskowanie a między krokwie szlifowane deski. Efekt ten sam a wszystko sztywne. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 02.08.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Mam nadbitkę i pełne deskowanie (w dzienniku może coś zobaczysz) deski do nadbitki mam 16mm. cieśle dawali grubsze łaty i to załatwiało temat Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macek123 03.08.2011 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Przeglądałem dziennik, niestety słabo widać. Czyli papa była kładziona na tej "nierównej powierzchni" a potem na niej już łaty odpowiedniej grubości by zniwelować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.08.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Tas dokładnie to niweluje się grubością kontrłat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts