studeo 02.08.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Witam! Czytam forum, ale - nie bijcie - nie umiem jakoś trafić na odpowiedź na proste pytanie. Mam zamiar budować parterowca z nieużytkowym poddaszem (traktowanym jako rzadko odwiedzany strych) na którym chciałbym umieścić rekuperator oraz rozprowadzić całą instalację wentylacji mechanicznej. Nie planuję nigdy przerobić tej przestrzeni na użytkową.- jaki strop wyjdzie najtaniej? Czytałem o więźbach prefabrykowanych, które zawierają już w sobie strop - czy warto się w to pakować? Szkoda mi trochę kasy na ciężki strop, z którego i tak nie będę korzystać...- jak to potem izolować termicznie? No bo z tego co czytałem na forum, poddasze nieużytkowe najlepiej ocieplić na stropie. Ale rekuperator i kanały też przecież musza być ocieplone. Jak to rozwiązać - ocieplać dach (to chyba drożej i trudniej?...) czy może zbudować jakiś drewniany stelaż na stropie, w którym ukryje się rury z wentylacji, a dopiero na to izolację termiczną?.... Gdzieś widziałem (chyba w dzienniku forumowicza, który budował dom pasywny) rekuperator zwyczajnie obłożony wełną mineralną z każdej strony - czy to zda egzamin?I jedno pytanie dodatkowe. W domu nie będzie komina ani kanałów wentylacji grawitacyjnej. Jak wentylować samo nieużytkowe poddasze? Bo chyba musi być jakoś wentylowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.08.2011 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Poszukaj w "Wentylacja, klimatyzacja, rekuperacja".Tam znajdziesz sporo odpowiedzi na swoje pytania.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts