Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

domek pauli i krisa

Recommended Posts

Witam:-) Cieszę sie strasznie, że parterówka ( u mnie też), że na szaro i nowoczesnie ( u mnie też) i że "góralka z Kielc" ( ja też):-) Szkoda tylko, że nie mam płaskiego dachu ;-( Paula, spróbuj powiekszyc tą fotkę, jesli mozesz. Niewiele widac, a gdy klikam na zdjecie,zeby je powiekszyc nic sie nie dzieje.

też będę budować parterówkę i jestem na bieżąco. wiec tak salon masz bardzo duży fajnie. kuchnia ogromna, pewnie planujesz w niej wyspę? ogólnie duże przestronne pomieszczenie. nie wiem czy zdajecie sobie sprawę, bo nam ni o tym nie powiedział, że budując parterówkę , trzeba więcej betonu na ławice , co automatycznie zwiększa koszty:( no i dach:( też zrobi swoje. garaż 1 stanowiskowy tak? jeśli tak to jest również duży ja mam niecałe 27 m w zupełności na jedno auto wystarczy. na tym zdjęciu nie widać dokładnie wymiarów więc ciężko cokolwiek więcej powiedzieć. aha a w salonie na pewno zrobiłabym więcej okien bo to duża piękna przestrzeń.

Każdy ma w swoim domu inne wymagania i potrzeby. Podoba mi się: spory salon z jadalnią. Przy kuchni planujesz wyspę? Aż się prosi :).

Zdecydowanie powiększyłabym łazienkę kosztem wc. 5m na samo wc to moim zdaniem za dużo, na dodatek dość długie to wc. Szkoda, że nie nanieśliście sprzętów - układu kuchni jaki planujecie, wc, łazienki bo wtedy łatwiej ocenić czy potrzebujecie w danym miejscu mniej czy więcej przestrzeni.

Pomieszczenie gospodarcze jest moim zdaniem zupełnie nieustawne. Jak postawisz regał wzdłuż ściany, będziesz się przeciskać obok bo drzwi są akurat na dwóch różnych końcach. Ja bym zrobiła drzwi przesuwne w garażu naprzeciwko drzwi do wiatrołapu. W ten sposób większość pomieszczenia będzie do wykorzystania.

Czy gabinet służył będzie do pracy? Czy też będzie klasyczną sypialnią? Co za tym idzie chodzi mi o to, czy pralnia obok nie będzie przeszkadzała?

Generalnie fajnie podzielona przestrzeń na dzienną i sypialną. Moim zdaniem pralnia jest w średnim miejscu. Ale jak już pisałam każdy ma inne potrzeby (np. ja muszę mieć w domu schody i nie potrzebuję pralni :):):)).

Pozdrawiam!

Edit:

właśnie zauważyłam, że z kuchni masz wyjście na zewnątrz. Szkoda, bo ściana aż się prosi pod ciąg roboczy.....narysuj jaką kuchnię planujesz, bo to wyjście tam wydaje mi się niezbyt dobrą opcją.

popieram Yokastę w kwestii pomieszczenia gospodarczego. przy takim układzie drzwi jest kompletnie niefunkcjonalne. Jak sie przesunie obie pary drzwi na środek, naprzeciwko siebie, to będziecie mogli wykorzystać obie ściany boczne. Podobnie niezbyt rozumiem ideę długiej i wąskiej kotłowni. Wstawicie tam piec i nic wiecej nie wejdzie. Jeżeli Wam zależy na odzieleniu pieca od garażu, to zróbcie tylko zabudowę pieca, a resztę wnęki, która wtedy powstanie będziecie mogli wykorzystać na szafy i powstawiać tam różne potrzebne graty (od rowerów, poprzez wiertarki, do opon sezonowych).

Druga ważna sprawa: dlaczego tak dziwnie ustawiliście kuchnię z salonem? ja bym je zamieniła miejscami, bo teraz salon ma okna na ulicę a kuchnia wyjście na taras.

Trzecia ważna sprawa: ktos już napisał, że przydałoby się jeszcze jedno okno w salonie, i to jest "najprawdziwsza prawda":). Dodatkowe okno naprzeciw wejścia do "salono-kuchni" doświetli korytarz i (przypuszczalnie) stół jadalny.

Edytowane przez nihiru

Paula - a po co Ci prysznic w wc w parterowym domu? projektanci projektują je w domach dwukondygnacyjnych, jako awaryjny dla gości, ale prawdę powiedziawszy, nigdy nie widziałam żeby ktoś z niego korzystał.

Pralnia wg mnie może być tam gdzie jest.

Co do okna to chyba faktycznie jset przepis, że jak jest okno/drzwi to do granicy musi być 4 m, ale to chyba dotyczy tylko otwieranych okien? a jakbyś zrobiła okno nieotwierane - taka szyba zamiast cegieł?:)

No i wytłumacz koniecznie, co to za celowe rozmieszczenie kuchni i salonu.

Kuchnia z wyjściem na taras - świetny pomysł - sama o tym marzę. W tej chwili aby przygotować stół z jedzeniem na tarasie, muszę biegać przec cały salon. Tylko że w przedstawionym projekcie ciężko będzie dobrze rozmieścić zabudowę kuchni.

Łazienkę połączyłabym z wc, wtedy na wszystko byłoby miejsce. Prysznic w wc w parterowym domu nie wydaje mi się dobrym pomysłem. Co do łazienki jeszcze - mnie osobiście przeszkadzałoby brak okna.

Co do zamiany kuchni z salonem, w pierwszej chwili pomyslałam, ze Dziewczyny mają rację -ale Twoj argument jest sluszny. Ja pewnie bede srednio szczesliwa, gdy w czasie imprezy wszyscy beda biegac w butach taras-salon-kuchnia:-) a Zaznaczam, ze w salonie deski a nie gres. Najwazniejsze, to przeanalizowac głosy z zewnatrz ( patrz "my":-D) ale dostosowac wszystko i tak do swoich potrzeb, a jak wiadomo, kazdy ma inne. Edytowane przez hazeleyes1982

szybka odpowiedź w sprawie tarasu przy kuchni: jest bardzo fajny, pod warunkiem że z salonu też jest wyjście. Bo przy grillu zwykle jest tak że tylko gospodyni biega z kuchni, wszyscy siedzą na zewnątrz.

Z salonu też będzie niewygodnie przechodzić przez kuchnię na taras. Okna salonu na ulicę. Mniej funkcjonalna kuchnia.

W sumie - więcej minusów niż plusów. Takie moje zdanie:)

Jeśli mogę coś podpowiedzieć, mieszkam w nowym domu dwa lata i mam swoje przemyślenia na pewne kwestie. Widzę, że w przedsionku będzie nieco wąsko, nie ma miejsca na szafę. Gdzie będziecie trzymać okrycia wierzchnie? W pom.gosp.? Zgadzam się z przedmówczyniami, że lepiej byłoby zmienić miejsce drzwi w tym pomieszczeniu, zrobić je naprzeciw siebie. Ja tak mam w swojej spiżarce i jest wygodne przejście. Kotłownia w kształcie wagonu, to nie jest dobry pomysł. Będzie tam ciasno i niewygodnie. Co do wyjścia na taras, ja mam wyjście z holu przy salonie, uważam to za trafiony pomysł (podobnie jak w Konkursowym z kolekcji Muratora). Wyjście z kuchni jest wg mnie baaardzo dobrym pomysłem ale pod warunkiem, że nie będzie to jedyne wyjście na taras. Biorąc pod uwagę częstotliwość wychodzenia na taras, będziesz się denerwować, że Ci się ciągle ktoś po kuchni plącze. U mnie dzieciaki latają na taras non stop, goście podczas imprez również i jakoś nie wyobrażam sobie tego, żeby mieli przechodzić ciągle przez kuchnię. Wydaje mi się też, że będzie ciemno w salonie, brakuje okna na dłuższej ścianie. Co do pralni, mam i polecam. Warto jeszcze popracować nad tym projektem, nanieść rzuty mebli, wtedy będzie łatwiej ocenić co trzeba zmienić a co zostawić. Ogólnie projekt zapowiada się świetnie, zawsze marzyłam o parterówce a wyszło jak wyszło- z poddaszem :) Pozdrawiam serdecznie.

mam pytanie w sprawie kotłowni, czym będziecie grzali, tzn jaki piec jeśli gazowy, to w garażu wystarczy zwykła wnęka na piec i będzie po kłopocie a unikniecie pomieszczeń typu klitka. a co do wc + prysznic ja też mam tak i uważam to za ogromny atut w szczególności jak wszyscy idą z domu na hura i trzeba się wykąpać. tylko to wc i tak macie duże. wystarczy 3,5-4 m. no i wiatrołap, nie wiem co planujecie ale ja od razu zaznaczyłam że muszę mieć szafę i ławkę żeby spokojnie siąść i ubrać buty. jak dla mnie za dużo tych drzwi w tamtej okolicy. (wejściowe, od wiatrołapu, od pomieszczenia gospodarczego itd itd.............) jeśli planujesz spiżarkę to proponuję ją bliżej kuchni, bo nie wyobrażam sobie wędrowania po całym domu żeby sobie przynieś słoik ogórków do sałatki:)

Mi pomysł z kuchnią nie leży - jeśli jest to jedyne wyjście na taras. W takim układzie kuchnia jest niefunkcjonalna zupełnie :no:, ale skoro tak lubicie.

Ja mam spiżarnię jako boczne pomieszczenie garażu i latanie po ogórki sobie wyobrażam. Przede wszystkim panują tam inne temperatury niż w domu i można spokojnie przechowywać żywność. W wiatrołapie niewielkim dosyć też mam 3 pary drzwi ale szafa i ławka spokojnie się mieszczą:D

To ja zapytam inaczej:

czy mieszkaliście kiedyś w domu z takim rozwiązaniem dłużej niż miesiąc ?

Tylko wtedy możecie stwierdzić, że to wygodne rozwiązanie.

Jak sobie wyobrażasz podczas jakiejś imprezki na zewnątrz chodzenie gości do toalety, do domu etc. Bieganie dzieci po kuchni, nie wiem czy macie lub planujecie zwierzęta - ale tego też sobie nie wyobrażam. Rozumiem mieć jedne drzwi na zewnątrz z kuchni, często mogą okazać się wygodne. Ale jedyne? :no: na pewno nie. Kiedy będziesz miała potrzebę wyjść na dwór w zimie - pierwszy "syf" z dworu naniesiesz właśnie do kuchni, gdzie przygotowujesz jedzenie.

Ja też lubię gotować, dlatego takie rozwiązanie jest moim zdaniem zupełnie nietrafione. Z "lataniem" z posiłkami przez cały dom to przesada i kwestia odpowiedniej organizacji.

Wklej to ustawienie mebli :) jak znajdziesz chwilkę, bo ja widzę świetne rozwiązania ale z oknami :).

A ja mieszkałam w takich domach przez 2 lata. W Irlandii to jest standard. I nie było problemu.. lepiej nanieść brud do kuchni, gdzie są kafle , niż do salonu. Nie mam co prawda dzieci, ale mam psa. I nie wyobrażam sobie ,żeby właził do salonu od razu. A imprez rodzinnych aż tak często się nie urządza, żeby na to zwracać aż taką uwagę.

Najlepszym rozwiązaniem był salon, którego przedłużeniem była kuchnia (z salonu widoczny tylko stół i właśnie drzwi tarasowe).. Salon od kuchni rozdzielony był przeszklonymi drzwiami. Było to baaardzo wygodne i ładne.

Poza tym ja też zdecydowałabym sie na 2 łazienki ( a nie WC plus łazienka) . U mnie w domu było nad sześcioro i zawsze był problem rano.

Powodzenia!

Róbcie jak Wam wygodniej :) - wiadomo, przecież to Wy tam będziecie mieszkać :lol2: ja tego sobie po prostu nie wyobrażam, bo dla mnie to rozwiązanie byłoby wyjątkowo niewygodne. W zimie wychodzi się przez drzwi tarasowe dość często (przynajmniej my to robimy ;)).

Czekam na kuchnię :wiggle: bo to jeden z moich ulubionych tematów :)