FilipJ 03.08.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość i pomoc. Chcę zaadaptować poddasze ( 4-te piętro) w kamienicy z okresu międzywojennego o powierzchni podłogi 87m2, w szycie dach ma 6,6 m dla tego planowana jest antresola. Kamienica jest najwyższa, więc nic nie ogranicza dostępu słońca. Poddasze jest do generalnego remontu (na razie wymieniono całą instalacje; nowe kable energetyczne, nowe rury gazowe itp.) i dla tego moje pytania ???? : -jak najlepiej ocieplić to poddasze aby straty ciepła były jak najmniejsze, na dachu będzie wymieniona dachówka na nową (za zgodą konserwatora zabytku ,mam również pozwolenie na montaż klimatyzacji) - w tym budownictwie jako ogrzewanie w grę wchodzi tylko i wyłącznie piec gazowy dwu-funkcyjny i pytanie jaki jest najodpowiedniejszy do tego typu mieszkania - jakie pomysły macie na ograniczenie kosztów ogrzewania, aby zminimalizować wszystkie roboty na etapie "budowy" - na jakie elementy jeszcze zwrócić uwagę ( gdy jest jeszcze możliwość ich wyeliminowania) Z góry dziękuje za wszelkie uwagi i sugestie w sprawie ww. poddasza:) w załączeniu rzut strychu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts