Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy montować drzwi zewnętrzne przed tynkami ? A jeśli nie, to jak zamknąć dom ?

Recommended Posts

Witam,

moze głupi problem, ale baba na budowie, nie wie nic.

Jak sobie poradziliście z zabezpieczeniem domu, który ma już okna, instalacje elektryczne a nie ma jeszcze tynków. Czy zamontować już teraz drzwi zewnętrzne, czy jakoś inaczej zatkać otwory drzwiowe. Bo ponoć drzwi się niszczą w czasie tynkowania maszynowego, i lepiej montować je dopiero po tynkacch ? Czy to prawda ?

Jak sobie poradziliście z tym problemem ? Jakieś płyty USB przybijane do ścian ? Ale jeśli tak, to jak je otwierać gdy tynkowanie trwa kilkanaście dni ? Przybijać codziennie gwoździami czy co ? ;)

Dzięki z góry za sugestie.

Jak koniecznie chcesz mieć takie z zamkiem na czas budowy a nie masz za szerokiego otworu to kup np. w castoramie takie stalowe, techniczne 90-tki i daj dobrą wkładkę. One są razem ze stalową framugą a kosztują w zależności od promocji ok.3 stówek. Drzwi docelowych nie montuj bo budowlańcy na pewno je uszkodzą.

drzwi zastępcze przekazywane z budowy na budowę rozwiążą twój problem :)

Ja za miesiąc mogę oddać swoje :)

Chętnie, ale nIestety, potrzebuję już w przyszłym tygodniu.

Dzięki za podpowiedzi :) Kupię drzwi stalowe 90 a potem je przeniosę do piwnicy, bo tam też mam takie przelotowe drzwi wewnętrzne.

Jak koniecznie chcesz mieć takie z zamkiem na czas budowy a nie masz za szerokiego otworu to kup np. w castoramie takie stalowe, techniczne 90-tki i daj dobrą wkładkę. One są razem ze stalową framugą a kosztują w zależności od promocji ok.3 stówek. Drzwi docelowych nie montuj bo budowlańcy na pewno je uszkodzą.

ja zamontowałem i nic nie uszkodzili, przed wejściem każdej ekipy uprzedzałem że potrącam za każde uszkodzenia. No i każda ekipa zbierała pety po sobie :D, to tak poza tematem

No to miałeś szczęście. Ale nie każdy może liczyć na to że ekipy nie zarysują, wgniotą etc. A potem pozostanie tylko patrzenie na szkodę bo nikt z powodu tak błachego nie wymieni ci drzwi, a w sądzie też nic nie wskórasz bo za mała szkoda i tylko poniesiesz dodatkowe koszta sądowe i stracisz kupę nerwów.

Nie polecam montowania drzwi zewnętrznych przed tynkowanie.

Tam najwięcej się chodzi, wnosi różne rzeczy.

Ekipy raczej uważają na takie rzeczy, żeby czegoś nie uszkodzić. Nikt nie chce mieć problemów. Nikt specjalnie tego nie zrobi.

Ale..........to jest budowa.

Coś spadnie, ktoś się potknie i uderzy wiaderkiem lub łopatą. Są różne przypadki - to nie laboratorium.

Zrobić drzwi z desek, skobel i kłódka. Jak złodziej będzie chciał wejść to i tak wejdzie. Lepiej jak rozwali drzwi z desek niż o wiele droższe okno :)

• 1 month później...