Łukasz32 03.08.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 WitamNasz sąsiad ma działkę którą kupił 8 lat temu i przeprowadził na tej działce prace remontowo-budowlane istniejącego budynku. Działka naszego sąsiada nie posiada dojazdu do drogi publicznej. Obecnie w sądzie toczy się rozprawa o ustanowienie drogi koniecznej. Brane są różne warianty, przez naszą własność, własność innych sąsiadów. Problem jaki nie mogę zrozumieć to jeżeli sąsiad ten nabył działkę i prowadził prace remontowo budowlane istniejącego budynku to według mnie:1. Powinien wystąpić o pozwolenie na budowę2. Posiadać decyzję o warunkach zabudowy3. Jeżeli posiadał decyzję o warunkach zabudowy i pozwolenie na budowę , to dojazd również posiadałProszę o opinię czy moje spostrzeżenia są słuszne i o co mogę prosić w sądzie o wniesienie do sprawy jako dowód. Dodatkowo Pan ten dojeżdża do działki przez moją własność wbrew mej woli i nie wiem czy mogę mu to uniemożliwić.Za udzielone odpowiedzi dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lasagna 04.08.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Nie wiemy dokładnie jakie prace remontowe wykonywał sąsiad i kiedy był wybudowany budynek, jeżeli wymienia okna to pozwolenia na budowę nie potrzebuje ale jeżeli dobudowuje garaż to już tak.Co do przejazdu przez twoją działkę, jeżeli nie ma wyroku sądu ani żadnej służebności możesz działkę zagrodzić i kazać sąsiadowi kupić helikopter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
honefoss 04.08.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Proszę o opinię czy moje spostrzeżenia są słuszne i o co mogę prosić w sądzie o wniesienie do sprawy jako dowód. Słuszne czy nie, jakie to ma znaczenia e kwestii ustanawiania drogi koniecznej? Jeśli sąsiad dojazdu nie ma, to sąd na pewno mu go przyzna, nawet jeśli prowadził prace budowlane nielegalnie albo nielegalnie jeździł przez czyjąś działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz32 28.08.2011 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Obecnie chciałbym jak najszybciej zagrodzić działkę, ale prawnik z którym się konsultowałem stwierdził, że tego nie mogę zrobić ponieważ sąsiad jest w "posiadaniu" dojazdu. Prawo w takich przypadkach go broni. Miałem rok czasu od momentu kiedy sąsiad zaczął korzystać dojazdu przez moją własność. Teraz po tym okresie w przypadku kiedy mu to uniemożliwię sąd mu ten dojazd przywróci. Nie wiem już co gorsze, zagrodzić działkę i czekać na postępowanie w sądzie. Czy czekać na wyrok który ustanowi służebność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 28.08.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 czegoś tu nie rozumiem skoro u sąsiada na działce stoi dom to jakoś tam ludzie do niego musieli kiedyś dojeżdżać. Ten dom tez jakoś kiedyś budowano i materiały na niego przywożono, a teraz nagle nie ma do niego drogi?. Sad przyzna zapewne właścicielowi tamtej działki drogę którą do tej pory sąsiad do domu tego dojeżdżał i która użytkował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vesila 22.01.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Witam, ja mam trochę inne pytanie dotyczące drogi służebnej: kogo należny pytać o pozwolenie na wejscie na taką drogę?na drodze dojazdowej obok naszej działki stoi słup energetyczny i telefoniczny zarazem, złożyliśmy wniosek do telekomunikacji o założenie tel i internetu w naszym domu i potrzebna jest zgoda na wejscie na tą drogę dojazdową-służebną, by z tego słupa podpięli kabel do nas... sąsiedzi, którzy z drogi korzystają zgodzili sie bez problemu, ale powiedzieli że droga nie należy do nich, że mają wyznaczoną służebność a właścicielem jest kolejny sąsiad, który robi ciągle problemy i na nic sie nie zgadza (na przesunięcie słupa, na utwardzenie drogi, itp) i pytanie: czy wystarczy zgoda sąsiadów korzystających z drogi służebnej na wejscie na ta drogę? czy muszę pytać sąsiada-własciciela, który może nie zgodzić sie i zostaniemy bez internetu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 22.01.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 zgoda jest potrzebna właściciela a jeżeli jest ich kilku wszystkich właścicieli tej drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 23.01.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 I tak i nie.Służebność dotyczy działki, a nie osoby.Jeśli w służebność „rozciąga się” na „media”, to nie potrzeba zgody właściciela, w przypadku kiedy te media są doprowadzane do nieruchomości posiadającej służebność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusultra 15.09.2012 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Teoretycznie obowiązuje zasada swobody umów, więc poprzedni właściciele mogli ustanowić na Państwa rzecz służebność gruntową bez wynagrodzenia i aktualnych właścicieli ta umowa zobowiązuje, bo nabyli tę nieruchomość z takim prawem rzeczowym... Utrzymanie drogi w razie braku innego ustalenia między stronami należy do właściciela nieruchomości władnącej (czyli tej nieobciążonej służebnością). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts