Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup działki + kredyt od czego zaczynamy ??

kaktus24

Recommended Posts

Witam

Planuję zakup działki oraz zakup domu z elementów prefabrykowanych i następnie poskładanie go przez firmę.

Ale pierw działka :) Jeśli dobrze myślę to szukamy odpowiedniej działki najlepiej płaskiej i ze wszystkimi mediami :D

Jak już taką działkę znajdziemy to co dalej zanim pójdziemy do banku ??

Pierw do notariusza i spisać "jakąś umowę" i sprawdzić statusy działki typu hipoteka wypisy wyrysy, nie wiem co jeszcze, a i jeszcze czy media są faktycznie na działce ??

I po zebraniu tychże dokumentów udać się do banku ?? Czy jak ??

Może banalne pytania ale dla mnie to nowość :) Bardzo bym prosił o jakieś informacje na ten temat :)

Pozdrawiam

dokładnej recepty nie podam, ale z wartych sprawdzenia rzeczy:

- plan zagospodarowania - co ma być w okolicy, co możesz zbudować, czy są jakieś ograniczenia - wypis/wyrys to już kasa, a może 50m dalej będziesz mieć drogę, linię WN, itd...

- KW dla działki, czy coś siedzi na hipotece, itd... notariusz to na ogół chce $$, warto to sprawdzić przed nim :p na niektóre regiony są już KW w necie, tylko numer kw dla danej działki potrzeby (z 5 zl w urzędzie/działka)

- umowa wstępna(czy jak się ona nazywała) jak się boisz że ktoś może podkupić

- dom z prefabrykatów - sam chciałem, ale ceny :( jednak jeżeli ktoś ma wystarczająco pieniędzy, to polecam

- kredyt nie pomogę, my działkę kupiliśmy jeszcze za swoje - dopiero na budowę będzie brany

- czy masz już wymarzony dom/projekt? działka dopasowana do domu, czy potem dom do działki? :)

jak coś jeszcze wpadnie do głowy to dopiszę

Witaj dzięki za odpowiedź

A ta umowa przedwstępna to coś kosztuje ? czy dopiero płaci się notariuszowi po podpisaniu już prawdziwej umowy ? Bo jak przyjdzie sprawdzić 10 działek to pójde z torbami za samego notariusza :p

Nie rozumiem czemu dom z prefabrykatów uważasz dla ludzi z "kupą" kasy ? Przecież są one tańsze, firma z którą mam zamiar rozpocząć współpracę stawia cały dom w 1,5msc z płytą fundamentową wykończony z zewnątrz + okna grzejniki i wewnątrz pozostaje wykończenie. Koszt takiego domu które chcemy to ok. 228 tys. a normalnie za tą kasę nie kupi się domu w takim stanie wykończenia. My juz mamy upatrzony dokładnie konkretny model http://www.domymax.pl/domy/projekt/14/max-9-z-garazem teraz zostaje znaleźć tylko działkę i najlepiej z mediami na niej :D

niestety kosztuje, mnie umowa przedwstępna kosztowała pod 1k :/ u notariusza chyba nawet trzaśnięcie drzwiami to $$ ;)

w sprawie domów z prefabrykatów - szukałem sprawdzonych firm robiących na rynek EU, z dłuższą historią na rynku, itd... dom prefabrykowany, nie szkieletowiec. miał mieć ok 170-180 pow. uż, garaż w bryle. dach 2 spad, bryła prosta, prostokąt bez udziwnień, itd. zapytania były do schwabenhaus, wolfhaus, haas - ssz z oknami, dachem. rozrzut ofert 350-500, + fundament osobno + jeśli chciałbym lepsze okna to dopłaty, z instalacji: tańsze warianty tylko peszle w ścianach, najdroższa oferta już z prądem, wszystkie miały podejścia pod inst. wod. w ścianach w każdym wariancie. ogółem szło by wszędzie utargować się cenowo do 400k za to co chciałbym.. dla mnie niestety dużo za drogo.

mimo, iż nawet niedaleko są polskie firmy budujące w tech. prefabrykatów - nie przekonały mnie one do siebie. zawsze opinie o kombinacjach, oszczędnościach na materiale gorszej klasy, a jak przyjdzie gotowa ściana to bez jej prucia nie zobaczysz co w środku... :/ itd. Albo musiałbym mieć prawnika i 50 stronnicowy kontrakt, by ustrzec się większości numerów stosowanych przez firmy.

[jestem budowlanym "początkującym", więc moje opinie na temat tech. prosiłbym skonsultować z fachowcem, mogę się mylić :)]

nie mam opinii o firmie którą wspominasz, na papierze(czy na www) rewelacja - super ściany, itd...ale dla mnie trochę marketingowy bełkot - co mi się nie podoba po pierwszych 3 minutach:

- strona twojego projektu - na dole pdf do pobrania - pusty...

- piszą o 5cm styro na zewnątrz, zaraz potem klej na bazie żywic = mikrowentylacja budynku? gdzie styro + żywica daje wentylację? chyba że tak położony styro, iż w szczelinach między płytami wiatr hula

- okna - czy to dla szyby parametr, dla ramy, dla całego okna?

- historia firmy - nie mi wybierać, ale "opinie spomet" aka abies aka cośtam - poszukaj wpierw w necie czy Tobie to odpowiada. w latach poprzednich jest parę negatywnych opinii - najlepiej poprosić o namiary na aktualnych inwestorów, którzy niedawno zamieszkali w ich domu i pojechać + porozmawiać bezpośrednio z ludźmi. może firma się poprawiła? a może nie... najlepszą opinię dadzą obecnie mieszkający np. pół roku w ich domach klienci.

- edit: rozkładają mnie ich certyfikaty... dotyczące ciastek i pieczenia??? jak widać znaleźli połączenie piernik>wiatrak>dom :)

mnie po odwiedzinach zamieszkałych domów przez klientów jedynie cena odstraszała

:( gdyby nie ten problem to brałbym prefab.

pozdr

Edytowane przez lesz

jeszcze 1 ważna a rzecz przy prefabrykacie/szkieletowcu rozważ naprawdę rekuperację (nie , nie mam powiązań z prod/handlem :)

domy te są świetnie zaizolowane, doskonałe parametry ścian i na ogół b. szczelne.

- ściany jednak nie posiadają akumulacyjności cieplnej - nie nagrzeją się tak jak normalny mur, by potem powoli oddawać ciepło

- czyli b. szybko nagrzejesz taki dom, ale szybko tez się może wychłodzić bo:

musisz wentylować taki szczelny dom, by nie było zaduchu - typowa wentylacja graw. = wyrzucasz ciepłe nagrzane powietrze (pow. 20stopni) a wciągasz np. przez okna świeże ale zimne - np. -5 zimą

brak akumulacyności= oznacza konieczność grzania non stop, bo cały czas wpuszczasz te -5 (no albo żyjesz taniej, ale w zaduchu :/)

przy rekuperacji odzyskujesz sporą część ciepła, czyli np. powietrze wchodzące do domu będzie mieć 10-15, zamiast -5 i oczywiście każde pomieszczenie będzie wentylowane wg. zapotrzebowania, nawet kotłownia/spiżarnia/garderoba jak uwzględnisz to przy rozprowadzaniu kanałów

wg. mnie warto - nie trzeba od razu kupować systemu za nie wiadomo ile, ale przy szkielecie musisz to uwzględnić na etapie projektowania przed budową.

z doświadczenia ...- zanim do notariusza, trzeba do geologa (i tak NAPRADE warto wydać na to kilka stów)

i sprawdzić media (to że w ogłoszeniu pisze, że są dostępne, to czasem oznacza to setki metrów i dziesiątki tysięcy złotych...)

co do kolejności etapów wokół kredytu - najlepiej podpowie jakiś doradca finansowy - choćby tu na forum muratora

lesz

jeśli chodzi o tą firmę to trochę już się naczytałem o tej firmie, jak o każdej są dobre i złe opinie niektórzy się czepiają że gdzieniegdzie pojawiają się pęknięcia na łączeniach płyt no ale w końcu budynek przez ileś tam lat pracuje osadza się na gruncie. Mieszkałem w bloku który miał 2-3 lata a był z pustaków itd. Akurat udało mi się nawiązać kontakt z jedną panią która mieszka w ich domu od 2,5 roku. Widziałem zdjęcia i nawet zaprosiła nas na obejrzenie jej domku z czego z pewnością skorzystam. Ogólnie jest zadowolona mówiła że ciepły i suchy a nie ma rekuperatora (nie wiem czy dobrze napisałem ) :) Mówiła także o tym że trzeba pilnować ekipy składającej dom by wszystko było ok ale to nawet trzeba pilnować przy domu murowanym gdy mamy ekipę murarzy :) W przyszłym tygodniu planuję się wybrać obejrzeć tą firmę i ich dom pokazowy i do tej pani obejrzeć i porównać.

Co do rekuper..... to dość ciekawa sprawa trochę cieplejsze powietrze z zewnątrz a i lepsza wentylacja :)

Co do notariusza $$ za trzaśniecie drzwiami ?? Aż z ciekawości się wybiorę do notariusza i trzasnę drzwiami i wyjdę .... ciekawe ile za to policzy :lol2:

• 1 month później...

Witam ponownie

Czy ktoś może mi powiedzieć jak wygląda sprawa z Warunkami Zabudowy. Mianowicie działka którą planuję kupić ma już wydane WZ ale co gdy kupię działkę i będe chciał postawić swój domek ?? Czy wtedy też muszę starać się o warunki zabudowy ponownie i czekać kilka msc ??