kaktus24 03.08.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Witam Planuję zakup działki oraz zakup domu z elementów prefabrykowanych i następnie poskładanie go przez firmę. Ale pierw działka Jeśli dobrze myślę to szukamy odpowiedniej działki najlepiej płaskiej i ze wszystkimi mediami Jak już taką działkę znajdziemy to co dalej zanim pójdziemy do banku ?? Pierw do notariusza i spisać "jakąś umowę" i sprawdzić statusy działki typu hipoteka wypisy wyrysy, nie wiem co jeszcze, a i jeszcze czy media są faktycznie na działce ?? I po zebraniu tychże dokumentów udać się do banku ?? Czy jak ?? Może banalne pytania ale dla mnie to nowość Bardzo bym prosił o jakieś informacje na ten temat Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 03.08.2011 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 dokładnej recepty nie podam, ale z wartych sprawdzenia rzeczy: - plan zagospodarowania - co ma być w okolicy, co możesz zbudować, czy są jakieś ograniczenia - wypis/wyrys to już kasa, a może 50m dalej będziesz mieć drogę, linię WN, itd... - KW dla działki, czy coś siedzi na hipotece, itd... notariusz to na ogół chce $$, warto to sprawdzić przed nim na niektóre regiony są już KW w necie, tylko numer kw dla danej działki potrzeby (z 5 zl w urzędzie/działka) - umowa wstępna(czy jak się ona nazywała) jak się boisz że ktoś może podkupić - dom z prefabrykatów - sam chciałem, ale ceny jednak jeżeli ktoś ma wystarczająco pieniędzy, to polecam - kredyt nie pomogę, my działkę kupiliśmy jeszcze za swoje - dopiero na budowę będzie brany - czy masz już wymarzony dom/projekt? działka dopasowana do domu, czy potem dom do działki? jak coś jeszcze wpadnie do głowy to dopiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaktus24 04.08.2011 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Witaj dzięki za odpowiedź A ta umowa przedwstępna to coś kosztuje ? czy dopiero płaci się notariuszowi po podpisaniu już prawdziwej umowy ? Bo jak przyjdzie sprawdzić 10 działek to pójde z torbami za samego notariusza Nie rozumiem czemu dom z prefabrykatów uważasz dla ludzi z "kupą" kasy ? Przecież są one tańsze, firma z którą mam zamiar rozpocząć współpracę stawia cały dom w 1,5msc z płytą fundamentową wykończony z zewnątrz + okna grzejniki i wewnątrz pozostaje wykończenie. Koszt takiego domu które chcemy to ok. 228 tys. a normalnie za tą kasę nie kupi się domu w takim stanie wykończenia. My juz mamy upatrzony dokładnie konkretny model http://www.domymax.pl/domy/projekt/14/max-9-z-garazem teraz zostaje znaleźć tylko działkę i najlepiej z mediami na niej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 04.08.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 (edytowane) niestety kosztuje, mnie umowa przedwstępna kosztowała pod 1k :/ u notariusza chyba nawet trzaśnięcie drzwiami to $$ w sprawie domów z prefabrykatów - szukałem sprawdzonych firm robiących na rynek EU, z dłuższą historią na rynku, itd... dom prefabrykowany, nie szkieletowiec. miał mieć ok 170-180 pow. uż, garaż w bryle. dach 2 spad, bryła prosta, prostokąt bez udziwnień, itd. zapytania były do schwabenhaus, wolfhaus, haas - ssz z oknami, dachem. rozrzut ofert 350-500, + fundament osobno + jeśli chciałbym lepsze okna to dopłaty, z instalacji: tańsze warianty tylko peszle w ścianach, najdroższa oferta już z prądem, wszystkie miały podejścia pod inst. wod. w ścianach w każdym wariancie. ogółem szło by wszędzie utargować się cenowo do 400k za to co chciałbym.. dla mnie niestety dużo za drogo. mimo, iż nawet niedaleko są polskie firmy budujące w tech. prefabrykatów - nie przekonały mnie one do siebie. zawsze opinie o kombinacjach, oszczędnościach na materiale gorszej klasy, a jak przyjdzie gotowa ściana to bez jej prucia nie zobaczysz co w środku... :/ itd. Albo musiałbym mieć prawnika i 50 stronnicowy kontrakt, by ustrzec się większości numerów stosowanych przez firmy. [jestem budowlanym "początkującym", więc moje opinie na temat tech. prosiłbym skonsultować z fachowcem, mogę się mylić ] nie mam opinii o firmie którą wspominasz, na papierze(czy na www) rewelacja - super ściany, itd...ale dla mnie trochę marketingowy bełkot - co mi się nie podoba po pierwszych 3 minutach: - strona twojego projektu - na dole pdf do pobrania - pusty... - piszą o 5cm styro na zewnątrz, zaraz potem klej na bazie żywic = mikrowentylacja budynku? gdzie styro + żywica daje wentylację? chyba że tak położony styro, iż w szczelinach między płytami wiatr hula - okna - czy to dla szyby parametr, dla ramy, dla całego okna? - historia firmy - nie mi wybierać, ale "opinie spomet" aka abies aka cośtam - poszukaj wpierw w necie czy Tobie to odpowiada. w latach poprzednich jest parę negatywnych opinii - najlepiej poprosić o namiary na aktualnych inwestorów, którzy niedawno zamieszkali w ich domu i pojechać + porozmawiać bezpośrednio z ludźmi. może firma się poprawiła? a może nie... najlepszą opinię dadzą obecnie mieszkający np. pół roku w ich domach klienci. - edit: rozkładają mnie ich certyfikaty... dotyczące ciastek i pieczenia??? jak widać znaleźli połączenie piernik>wiatrak>dom mnie po odwiedzinach zamieszkałych domów przez klientów jedynie cena odstraszała gdyby nie ten problem to brałbym prefab. pozdr Edytowane 4 Sierpnia 2011 przez lesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 04.08.2011 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 jeszcze 1 ważna a rzecz przy prefabrykacie/szkieletowcu rozważ naprawdę rekuperację (nie , nie mam powiązań z prod/handlem domy te są świetnie zaizolowane, doskonałe parametry ścian i na ogół b. szczelne. - ściany jednak nie posiadają akumulacyjności cieplnej - nie nagrzeją się tak jak normalny mur, by potem powoli oddawać ciepło - czyli b. szybko nagrzejesz taki dom, ale szybko tez się może wychłodzić bo: musisz wentylować taki szczelny dom, by nie było zaduchu - typowa wentylacja graw. = wyrzucasz ciepłe nagrzane powietrze (pow. 20stopni) a wciągasz np. przez okna świeże ale zimne - np. -5 zimą brak akumulacyności= oznacza konieczność grzania non stop, bo cały czas wpuszczasz te -5 (no albo żyjesz taniej, ale w zaduchu :/) przy rekuperacji odzyskujesz sporą część ciepła, czyli np. powietrze wchodzące do domu będzie mieć 10-15, zamiast -5 i oczywiście każde pomieszczenie będzie wentylowane wg. zapotrzebowania, nawet kotłownia/spiżarnia/garderoba jak uwzględnisz to przy rozprowadzaniu kanałów wg. mnie warto - nie trzeba od razu kupować systemu za nie wiadomo ile, ale przy szkielecie musisz to uwzględnić na etapie projektowania przed budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 04.08.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 z doświadczenia ...- zanim do notariusza, trzeba do geologa (i tak NAPRADE warto wydać na to kilka stów)i sprawdzić media (to że w ogłoszeniu pisze, że są dostępne, to czasem oznacza to setki metrów i dziesiątki tysięcy złotych...)co do kolejności etapów wokół kredytu - najlepiej podpowie jakiś doradca finansowy - choćby tu na forum muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaktus24 04.08.2011 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 lesz jeśli chodzi o tą firmę to trochę już się naczytałem o tej firmie, jak o każdej są dobre i złe opinie niektórzy się czepiają że gdzieniegdzie pojawiają się pęknięcia na łączeniach płyt no ale w końcu budynek przez ileś tam lat pracuje osadza się na gruncie. Mieszkałem w bloku który miał 2-3 lata a był z pustaków itd. Akurat udało mi się nawiązać kontakt z jedną panią która mieszka w ich domu od 2,5 roku. Widziałem zdjęcia i nawet zaprosiła nas na obejrzenie jej domku z czego z pewnością skorzystam. Ogólnie jest zadowolona mówiła że ciepły i suchy a nie ma rekuperatora (nie wiem czy dobrze napisałem ) Mówiła także o tym że trzeba pilnować ekipy składającej dom by wszystko było ok ale to nawet trzeba pilnować przy domu murowanym gdy mamy ekipę murarzy W przyszłym tygodniu planuję się wybrać obejrzeć tą firmę i ich dom pokazowy i do tej pani obejrzeć i porównać. Co do rekuper..... to dość ciekawa sprawa trochę cieplejsze powietrze z zewnątrz a i lepsza wentylacja Co do notariusza $$ za trzaśniecie drzwiami ?? Aż z ciekawości się wybiorę do notariusza i trzasnę drzwiami i wyjdę .... ciekawe ile za to policzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 04.08.2011 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 widać mało taryfą jeździłeś i nie znasz tego określenia jak mawia mój znajomy - notariusz/prawnik to jedna z najdroższych kaw jaką będziesz pił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaktus24 05.08.2011 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 No dokładnie w życiu może 5 razy jechałem taryfą Mam nadzieje że to będzie jakaś baaaaardzo dobra kawa w tym wypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaktus24 09.09.2011 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Witam ponownie Czy ktoś może mi powiedzieć jak wygląda sprawa z Warunkami Zabudowy. Mianowicie działka którą planuję kupić ma już wydane WZ ale co gdy kupię działkę i będe chciał postawić swój domek ?? Czy wtedy też muszę starać się o warunki zabudowy ponownie i czekać kilka msc ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts