Jagna 15.09.2013 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Nie smuć się Jagna, dla Niego na pewno Twoja kuchnia się podoba - nawet jak o tym nie mówi - już ja Go znam A, no to mi ulżyło. Dzięki. I pozdrów Go koniecznie ode mnie. Pan z BRW bardzo rozsądny , widocznie też ma szuflady i wie jaka to frajda Fru, otwierasz i wszystko jak na dłoni. Albo miał 2487 klientek, które mówiły mu: "Panie drogi, jakie szafki? Szuflady chcę, SZUFLADY! Mucho, mucho szuflados!!!! No i stół w kuchni - fajnie jest ,jak jest. Tak domowo i ciepło. Już widzę, jak wszystkie imprezy się nasiadówką w kuchni kończą Imprezy, powiadasz. A to nie u nas, bo nikt nas nie lubi. Ten stół jest dla mnie, żebym mogła przycupnąć po ciężkim dniu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 15.09.2013 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Dobry Jak miło zajrzeć i zobaczyć, że dom już gotowy! No, może prawie gotowy, ale co to za różnica - tylko czasowa Nie wiem, jak to się stało, że ja o swoich różach kompletnie zapomniałam w tym sezonie. A one i tak kwitną do nadal, tylko trochę w plamki mają liście. Najbardziej wytrwała jest da Vinci chyba i zajeróżowa... pozdrawiam i trzymam kciuki za bezproblemowy finisz Cześć Aś! Jak to ZAPOMNIAŁAM o różach????! To się da? Ja o moich nie zapomniałam a też plamistość mają okropną A mój Leonardo bardzo dziwne rzeczy robi. Kwitnie już teraz pojedynczymi kwiatami, ale raz na górze a raz na dole. Ale to młodziak jest, więc wiele można mu wybaczyć. Dom prawie gotowy.... Fajnie to brzmi. Myślałam, że nigdy nie dotrę do tego etapu. Za kciuki niezmiennie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 15.09.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Dzisiaj zdybałam hiacynta - udaje, że kwitnie róż niestety nie mam poza miniaturkami, to sobie tylko mogę u Was pooglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 15.09.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 I nagle dotarło do mnie jak piękny jest nasz język i jak niewiele osób potrafi się nim dobrze posługiwać... Nań. Śliczne. Jagna dzięki za uwagę. Rany, spłoniłam się, faktycznie źle użyte. Wychodzę z wprawy. I nie czytam 'po sobie'.... Eh, obok stoi trunek, spojrzałam łakomie nań i ukoję nim ból.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 15.09.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Imprezy, powiadasz. A to nie u nas, bo nikt nas nie lubi. Ten stół jest dla mnie, żebym mogła przycupnąć po ciężkim dniu.... A to zupełnie jak nas I też mamy duży stół w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 15.09.2013 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Jagna dzięki za uwagę. Rany, spłoniłam się, faktycznie źle użyte. Wychodzę z wprawy. I nie czytam 'po sobie'.... Eh, obok stoi trunek, spojrzałam łakomie nań i ukoję nim ból.. Dorcia.... Dżizas.... To było źle użyte??? Ja pisałam w odwrotnym sensie, że właśnie już niewiele osób tak ładnie mówi (pisze) jak Ty. No teraz, kochana, to ja chcę wiedzieć dlaczego w przypadku "mieszkać nań" było nie tak. Bo liczba mnoga "wylewki"? To jedyne co mi przyszło do głowy.... Aleśmy się dogadały: ja z zachwytami, a Ty się tłumaczysz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 15.09.2013 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Dzisiaj zdybałam hiacynta - udaje, że kwitnie róż niestety nie mam poza miniaturkami, to sobie tylko mogę u Was pooglądać Śmiesznie, bo ja też dzisiaj hiacyntowałam. Ale cebulkowo. Posadziłam też tulipany (pierwszy raz), narcyzy i krokusy. Mam nadzieję, że się będzie działo wiosną, bo chyba dobrze zrozumiałam gdzie są nóżki a gdzie główka w takiej cebulce..... A co do róż, to jeszcze wszystko przed Tobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 15.09.2013 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 A to zupełnie jak nas I też mamy duży stół w kuchni No widzisz kochana, przynajmniej nikt go nie zaświni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 15.09.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Imprezy, powiadasz. A to nie u nas, bo nikt nas nie lubi. Ten stół jest dla mnie, żebym mogła przycupnąć po ciężkim dniu.... Wredoto jedna... No widzisz kochana, przynajmniej nikt go nie zaświni.... Jasne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 15.09.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Dorcia.... Dżizas.... To było źle użyte??? Ja pisałam w odwrotnym sensie, że właśnie już niewiele osób tak ładnie mówi (pisze) jak Ty. No teraz, kochana, to ja chcę wiedzieć dlaczego w przypadku "mieszkać nań" było nie tak. Bo liczba mnoga "wylewki"? To jedyne co mi przyszło do głowy.... Aleśmy się dogadały: ja z zachwytami, a Ty się tłumaczysz... Tia, tia, połechtało mi ego, a potem wrodzony, choć przyznaję, że lekko faryzejski, hamulec zapiszczał. Nie w wyniku poszukiwaniu drugiego dna Twojej odpowiedzi, lecz jako następstwo zboczenia zawodowego i sięgnęłam do źródeł, na wszelki wypadek omijając wikipedię. Co było nie tak: Źle, bo w miejscowniku Ściągnięte formy odnoszą się li tylko do rodzaju męskiego. "Nań =(na) niego" występuje tylko w dopełniaczu i bierniku. Używanie tego w narzędniku lub miejscowniku jest grzechem przeciwko poprawnej polszczyźnie. Czas wrócić na łono ojczyzny /to było do mnie/ poprzyimkowa forma zaimka trzecioosobowego (takie długie nazwy na takie malutkie coś!) będąca tematem dyskusji odchodzi do lamusa, i jak twierdzą źródła różne, w zasadzie nawet nie przeżywa agonii, bo już umarła, więc jej niewłaściwym stosowaniem nie ma się co przejmować. Język się zmienia, a czas płynie jak już to kiedyś zauważył znany grecki filozof Panta Rej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 16.09.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Język się zmienia, a czas płynie jak już to kiedyś zauważył znany grecki filozof Panta Rej chyba Pan Tarej, ten filozof poprzyimkowa forma zaimka trzecioosobowego - piękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 16.09.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 chyba Pan Tarej, ten filozof Oops, faktycznie, to przez tego Natenczasa Wojskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 17.09.2013 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Albo przez Nacuję. Tę co ją wyśpiewują "Nacujo nasza!" zamiast "na cud Jonasza" w kościele...... poprzyimkowa forma zaimka trzecioosobowego....no....eeee.....tego...... to moja ulubiona....ta....forma.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 17.09.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 ooo, nacuja absolutna racja. Ament Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 17.09.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Nacuja z Natenczasem - fajna para A jeden młodzian prosił w Wigilię żeby kolędę o wannie śpiewać. Okazało się, że tak to idzie : bo wanna czysta ... bo wanna czysta ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 17.09.2013 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Nacuja z Natenczasem - fajna para A jeden młodzian prosił w Wigilię żeby kolędę o wannie śpiewać. Okazało się, że tak to idzie : bo wanna czysta ... bo wanna czysta ... I jak na kolędy przystało, wcale owego młodziana nie dziwiło, że wanna czysta porodziła syna. W końcu tyyyyyle cudów się wtedy działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 17.09.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Znalazły się na forum dwie filologówki / lilolożki. Jagna o ile dobrze pamiętam , to filolożka ojczysta, a Zochna czyżby też ?Mam racje ? PS. Wiem coś o tym , od wielu lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 18.09.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Śmiesznie, bo ja też dzisiaj hiacyntowałam. Ale cebulkowo. Posadziłam też tulipany (pierwszy raz), narcyzy i krokusy. sadziłaś luzem czy w koszyczkach? u mnie w ub. roku była inwazja nornic, z narcyzów nie zostało nic, tulipanów niewiele, tylko te okolone krokusami, widać krokusy są be podobno przebiśniegów gadziny też nie lubią wiosną przywiozłam z cmentarza takie niskie a szerokie doniczki po chryzantemach i w nich będę wsadzać cebulki:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 18.09.2013 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Krzysztof - ja ojczysta jestem z urodzenia (made in Poland i mama polonistka). Na co dzień, mniej lub bardziej zajmuję się jednak językiem obcym, choć na szczęście coraz mniej obcym. Amelia - sadziłam luzem, bo u nas nie ma problemów z nornicami ani kretami. Następnego dnia po wsadzeniu cebulek, ujrzałam dwa piękne kopce i wyraźną ścieżkę krecią. Wyraźnie futrzak szedł sobie zygzakiem między cebulkami. Slalom ćwiczył... Mam nadzieję, że nie narobił szkód, bo liczę na ładne widoki wiosną. Jeżeli teraz się nie uda, to w przyszłym roku zrobię tak jak Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 18.09.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Krzysztof , ja nie jestem filolożką (a szkoda , bo fajnie brzmi ) - a wręcz przeciwnie Na co dzień, z nieznanych przyczyn, zajmuję się niczym (to z Raz Dwa Trzy) - ale, niestety, tylko chwilowo i już niedługo wracam do Matrix'a.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts