TAR 10.06.2015 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 ha u mnie pszczolki to maja tyyyyyleeee do wyjadania, ze sie nie wyrabiaja:lol2: a i ptaszki zima tez maja owoce glogu, rajskie jabluszka, owoce dlawiszy i wiele innych plus karmnik. za to ja musze na te pszczolki uwazac, bo moga mi niechcacy krzywde zrobic. podczas kwitnienia staram sie nie lazic miedzy krzakami, niestety troche zarastaja przez to ale zycie mi jeszcze mile, nie bede sie narazac na ugryzienia. i dla pamieci: teraz jak sa upaly postawcie kilka pojnikow dla ptakow im jest trudno. u mnie woda rozstawiona jest w podstawkach od donic, widac ze ptaki sa nam wdzieczne, bo tlumnie odwiedzaja nasze wlosci i odwdzieczajac sie pozeraniem robactwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 10.06.2015 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 każdy ma inne ulubione zapachy i te których nie znosi, dla mnie nie do zniesienia jest zapach kwitnących berberysów Jednocześnie uważam okres ich kwitnienia za najładniejszy etap rozwoju berberysa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romana101 10.06.2015 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Jagna, jak fajnie, że Twój wątek znowu ożył Ogrodowo nie mam się na razie czym pochwalić, bo cały czas wykańczamy środek domu, na zewnątrz póki co tylko glina i chwasty. Chciałabym jednak podpytać pestkę56, która tu zagląda o ten piękny kamienny chodniczek. Kamieni polnych mam pod dostatkiem i może udałoby mi się chociaż przed wejściem do domu położyć kawałek w tym roku. Byłabym wdzięczna za instrukcję układania Jagna tak wyglądało moimi własnymi ręcamy układanie bruku. [ATTACH=CONFIG]279618[/ATTACH] Czyli kosztowało tylko ból w plecach, cenę piasku i włókniny na podkład. Kamienie są z naszego ogrodu. Zadanie uznałam za wyzwanie i całkiem niezłą frajdę, gdy okazało się, że wychodzi fajnie. Jednak układałam 2 razy. Pierwszy raz źle zrobiłam podkład i wiosną zaczął mój bruk nieco się ruszać. Obcasy oczywiście fruwają w powiertrzu jak już się wbiję od wielkiego dzwonu w jakieś ekstra pantofelki. Jednak na ogół takowe jadą w torbie, a ja pomykam w balerinkach różnistych. Mam swoje lata i cenię luz i wygodę na stopach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.06.2015 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 chyba zacznę obserwować uważnie moją kobylastą pęcherznicę, bo dotąd gili nie widziałam Wilgi owszem, ale wiosną i latem. Mam wrażenie, że przylatują, bo się znakomicie w kolor wtapiają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 10.06.2015 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 w sumie to nie wiem jak kwitnie berberys nie mam ani jednego choc bardzo mi sie podobaja, ale wszelkie "kłujki" zostały wyeliminowane na poczatku wyborów ogrodowych roslin zakwitly mi kepy dzwonkow dalmatynskich i poszarskiego, sa boskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.06.2015 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Jagna, jak fajnie, że Twój wątek znowu ożył Ogrodowo nie mam się na razie czym pochwalić, bo cały czas wykańczamy środek domu, na zewnątrz póki co tylko glina i chwasty. Chciałabym jednak podpytać pestkę56, która tu zagląda o ten piękny kamienny chodniczek. Kamieni polnych mam pod dostatkiem i może udałoby mi się chociaż przed wejściem do domu położyć kawałek w tym roku. Byłabym wdzięczna za instrukcję układania No, problem. Nie mam czasu pisać, więc posiłkuję się obrazkiem. Tylko u mnie jako border jest plastik. Poza tym nie grabiłam tak pięknie i ubijałam mniej estetycznie i fachowo. Układanie kamieni jest jak puzzle. Trzeba możliwie ciasno. Do wyrównywania powierzchni używam grubej deski i młotka gumowego. Kamienie polne są nie równe, więc jedne trzeba trzepnąć mocniej inne słabiej. Zaopatrz się w skórzane robocze rękawice. Tu na fotkach są płaskie-cięte kamienie, ale zasada jest ta sama Tylko ciasno musi być. Kamienie muszą się stykać ze sobą, bo inaczej zaczynają się przesuwać. To wina tego, że nie są kanciaste i płaskie. Mniejszych komulców używam jako klinów blokujących. Szukam zbliżonej do dziury pomiędzy kamieniami wielkości i wbijam gumowym młotkiem. Początkowo może to być mniej stabilnejeśli nie dość dobrze jest ubity podkład. Po pewnym czasie ustabilizuje się,a lbo trzeba dobić kilka drobnych pomiędzy te już ułożone. Jako podkład używam podwójnie złożonej agrowłókniny, żeby woda przesiąkała. Na pintereście mam teczkę https://www.pinterest.com/pestka56/gardening-landscaping-tips/ Tam jest jeszcze co najmniej kilka fajnych ścieżek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 10.06.2015 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 w sumie to nie wiem jak kwitnie berberys nie mam ani jednego choc bardzo mi sie podobaja, ale wszelkie "kłujki" zostały wyeliminowane na poczatku wyborów ogrodowych roslin zakwitly mi kepy dzwonkow dalmatynskich i poszarskiego, sa boskie a tu trochę więcej moich kwitnących berberysów https://picasaweb.google.com/batuta203/OgrodMoj#5298222602570566162 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 12.06.2015 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 podaje dalej linka do świetnych, prostych i tanich poidełek dla ptaków https://zojalitwin.wordpress.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 12.06.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Pestko, a czym zasypywałaś między kamieniami - piaskiem , suchym betonem czy niczym ? Dzień dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romana101 12.06.2015 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Bardzo dziękuję za instrukcję , na pewno zmierzę się z tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.06.2015 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 Piaskiem zasypałam, ale teraz nie widać, że to był piasek. Troszkę mchem porosło, usiłują rosnąć drobne chwasty. Roundapuję, ale myślę o zaprowadzeniu jakiejś roślinki, która będzie sobie rosła między kamyczkami. Może karmnik ościsty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 13.06.2015 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 Piaskiem zasypałam, ale teraz nie widać, że to był piasek. Troszkę mchem porosło, usiłują rosnąć drobne chwasty. Roundapuję, ale myślę o zaprowadzeniu jakiejś roślinki, która będzie sobie rosła między kamyczkami. Może karmnik ościsty pestko, dzięki za inspirację Obejrzałam tego karmnika ościstego i zauroczył mnie totalnie. Te zielone dywany, te kaskady spływające ze schodów, no po prostu bajka. A odmiana Aurea - brak słów:) Idę na obchód szukać miejsca na karmnikowy strumyczek;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.06.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 Maxtorka, to jeszcze dołóż poduchy z tymianku i innych skalniakowych piękności, które lubią się rozkładać niczym dywaniki. Popatrz może http://www.bylinylucyny.pl/ Szukaj w tych cona skalniak i do zadarniania Taka np. gęsiówka, albo gożdzik siny, który jak zakwita, to dech zapiera. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 13.06.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 U mnie między kamieniami wsypany piach z suchym cementem, ale już pomiędzy płyty chodnikowe sam piach. Rosną różności w szparach ale karmnik ościsty też, ten aurea słabszy nieco, bardziej wymagający. Za to zwykły, zielony rozsiewa mi się wszędzie tworząc piękne poduszki - jak mech jakiś goździk siny właśnie kwitnie mi w jałowcach pięknie to wygląda a Byliny Lucyny bardzo przypadły mi do gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.06.2015 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 Pisemko też mają fajne. W czerwcowym numerze jest o roślinach na trudne miejsca i rozmnażaniu lawendy, macierzanka + tymianek + majeranek, o goździkach, o szałwi zielonej (trójbarwna)..... kupuję jako jedyne pisemko ogrodnicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 13.06.2015 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 muszę poszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.06.2015 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 Lipcowy numer pojawi się po 15tym czerwca w EMPiKu na pewno. Ale kupuję też w Górze w marketach na stoisku gazetowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 17.08.2015 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Jaaagnooo - lato ku końcowi zmierza. A Ty gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.08.2015 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Jagna podlewa róże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 17.08.2015 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Ale czy na pewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts