Michal_Kamilka 04.08.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Witam Panowie i Panie. Mam do Was wielką prośbę. Proszę o poradę jak dobrze wykonać izolację podłoża przed wilgocią. Poniżej proszę znaleźć dwa zdjęcia przedstawiające owe pomieszczenie. Jest to taki mały schowek pod schodami na górę. Jak na razie znajduje się tam chudziak. Nigdy dotąd nie była tam podłoga zawilgocona. Niestety po dwóch tygodniach ciągłych opadów podłoga została zawilgocona. Podejrzewam że może to być ze względu na otwór w murze, przez który zostały przeciągnięte przewody przyłączeniowe do domu, może z zewnątrz nie został dobrze otwór zaizolowany. Z zewnątrz mam ocieplone fundamenty i położona folia kubełkowa. W weekend odkopie to miejsce i sprawdzę co tam jest. Tutaj też mam pytanie jak dobrze zabezpieczyć to "wejście" do domu by wilgoć nie miała wejścia. Z góry dziękuje za wszystkie porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romekjagoda 29.08.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 (edytowane) Szkoda, że nikt nie odpowiedział. Borykam się z podobnym problemem. W garażu miejscowo wilgotnieje mi podłoga. Dom kupiłem wybudowany i nie wiem jak została zrealizowana izolacja pozioma i pionowa fundamentów. Wilgoć, a właściwie woda przesącza się ścianą dzieloną z sąsiadem, i zbiera się miejscami do ok. 1cm. Nie jest to tragedia i występuje tylko okazjonalnie, ale chciałbym rozwiązać ten problem. Przypuszczam, że albo ktoś spieprzył izolację poziomą albo poziom wód gruntowych jest powyżej izolacji poziomej (jest to prawdopodobne, bo dom jest na grutnach spoistych gliniastych).Jestem zielony w tych tematach, ale wymyśliłem tak:- osuszyć ściany i posadzkę + zastoswoać środki chemiczne do wiązania wody (jakie konkretnie? nie znam produktów konkretnych, ale wiem, że należałoby takie zastosować)- na obecną posadzkę betonową daję papę lub podobną izolację (co?)- na papę/izolację środek do uszczelniania w płynie, który po zastygnięciu daje warstwę gumy.- na to wylewka betonowa/samopoziomująca + płytki. czy to zda egzamin? Z góry dizeki za podpowiedzi. Sorry za podczepienie się, ale mam nadzieję, że odpowiedzi przydadzą się i autorowi wątku, bo problem identyczny właściwie. Edytowane 29 Sierpnia 2011 przez romekjagoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts