dwiemuchy 04.08.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Nie wiem jak lepiej zatytułować post - chodzi o to, że w moim projekcie garaż i kotłownia obniżone są o jakieś 50 cm w stosunku do reszty domu - w związku z czym część ściany to de facto fundament, który z drugiej strony ma ziemię. Oczywiście, ściany zabezpieczone są od drugiej strony dysperbitem, ale zastanawiam się, czy smarować je przed tynkami czymś innym? W garażu sytuacja jest prosta - mogę pomalować je dysperbitem i przykleić styropian, na to siatka/tynk, natomiast zastanawiam się, co zrobić w kotlowni - czy np. posmarować ściany folią w płynie itp. specyfikiem - a może zabezpieczyć to przeciwwilgociowo jakoś inaczej? Warunki gruntowe raczej OK - piach przepuszczalny, dookoła fundamentów drenaż - a same fundamenty dość wysokie (pow. 1 metra) - więc może nie ma się czym przejmować - ale z 2 strony wolę dmuchać na zimne. Dom oczywiście niepodpiwniczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 18.08.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem problem?U mnie tez garaż i kotłownia są obniżone o jakieś 30 cm. U mnie położyli dwie warstwy izolacji poziomej (miałem grubą folię). Jedną tak jak w całym domu pozostałym a w garażu i kotłowni dołożyli druga warstwę niżej (tak żeby była poniżej poziomu podłogi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 20.08.2011 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Chodzi raczej o izolacje sciany (pionowa)- zauwaz, ze kotlownia i garaz beda miec w takim wariancie kawalek scian fundamentowych wystajacy ponad chudziaka - zastanawiam sie czy tam nie bedize jakiejs mozliwosci podciagania wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 23.08.2011 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Właśnie o tym piszę. W garażu i kotłowni dajesz drugą warstwę izolacji poziomej (niżej w ścianie fundamentowej - tak żeby była nieco poniżej powierzchni podłogi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 24.08.2011 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 no ale teraz to po ptokach - mam ściany z monolitu, więc tam akurat nei dało się tej izolacji w ten sposób wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuszsc 29.09.2011 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Mam dokładnie ten sam problem w kotłowni.Fudament z monolitu wystaje jakięś 50 cm powyżej wylewki.Wylewka jest odizolowana papą i folią ale nie wiem jak wykończyć fudament po wyżej chciałbym ułożyć na nim płytki.Myślałem o jakieś foli w płynie ale nie wiem czy go nie zamknę i jeszcze jakaś pleśn wyjdzie.Jak sobie poradziłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 04.10.2011 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Na razie nie poradziłem. Nie bardzo rozumiem gdzie miałaby ta pleśń wyjść. A tak swoją drogą - nie tynkowałeś tego kawałka fundamentu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts