Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament w garazu - izolacja

dwiemuchy

Recommended Posts

Nie wiem jak lepiej zatytułować post - chodzi o to, że w moim projekcie garaż i kotłownia obniżone są o jakieś 50 cm w stosunku do reszty domu - w związku z czym część ściany to de facto fundament, który z drugiej strony ma ziemię. Oczywiście, ściany zabezpieczone są od drugiej strony dysperbitem, ale zastanawiam się, czy smarować je przed tynkami czymś innym? W garażu sytuacja jest prosta - mogę pomalować je dysperbitem i przykleić styropian, na to siatka/tynk, natomiast zastanawiam się, co zrobić w kotlowni - czy np. posmarować ściany folią w płynie itp. specyfikiem - a może zabezpieczyć to przeciwwilgociowo jakoś inaczej?

Warunki gruntowe raczej OK - piach przepuszczalny, dookoła fundamentów drenaż - a same fundamenty dość wysokie (pow. 1 metra) - więc może nie ma się czym przejmować - ale z 2 strony wolę dmuchać na zimne. Dom oczywiście niepodpiwniczony

• 2 weeks później...

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem problem?

U mnie tez garaż i kotłownia są obniżone o jakieś 30 cm. U mnie położyli dwie warstwy izolacji poziomej (miałem grubą folię). Jedną tak jak w całym domu pozostałym a w garażu i kotłowni dołożyli druga warstwę niżej (tak żeby była poniżej poziomu podłogi)

• 1 month później...

Mam dokładnie ten sam problem w kotłowni.

Fudament z monolitu wystaje jakięś 50 cm powyżej wylewki.

Wylewka jest odizolowana papą i folią ale nie wiem jak wykończyć fudament po wyżej chciałbym ułożyć na nim płytki.

Myślałem o jakieś foli w płynie ale nie wiem czy go nie zamknę i jeszcze jakaś pleśn wyjdzie.

Jak sobie poradziłeś ?