Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Początkowo wrzuciłem to w dziale 'ściany, stropy', ale pytanie bardziej pasuje chyba tutaj...

Mam zamiar budować parterowca z nieużytkowym poddaszem (traktowanym jako rzadko odwiedzany strych) na którym chciałbym umieścić rekuperator oraz rozprowadzić całą instalację wentylacji mechanicznej. Nie planuję nigdy przerobić tej przestrzeni na użytkową.

- jaki strop wyjdzie najtaniej? Czytałem o więźbach prefabrykowanych, które zawierają już w sobie strop - czy warto się w to pakować? Szkoda mi trochę kasy na ciężki strop, z którego i tak nie będę korzystać...

- jak to potem izolować termicznie? No bo z tego co czytałem na forum, poddasze nieużytkowe najlepiej ocieplić na stropie. Ale rekuperator i kanały też przecież musza być ocieplone. Jak to rozwiązać - ocieplać dach (to chyba drożej i trudniej?...) czy może zbudować jakiś drewniany stelaż na stropie, w którym ukryje się rury z wentylacji, a dopiero na to izolację termiczną?.... Gdzieś widziałem (chyba w dzienniku forumowicza, który budował dom pasywny) rekuperator zwyczajnie obłożony wełną mineralną z każdej strony - czy to zda egzamin?

I jedno pytanie dodatkowe. W domu nie będzie komina ani kanałów wentylacji grawitacyjnej. Jak wentylować samo nieużytkowe poddasze? Bo chyba musi być jakoś wentylowane...

https://forum.murator.pl/topic/159580-rekuperator-na-poddaszu-nieu%C5%BCytkowym-pytania/

Co do stropu to nie doradzę specjalnie co tańsze. Mam terivę, styropian i wylewkę i strych użytkowy ale rekuperator Bartosza też tam stoi. To rekuperator który nie potrzebuje izolowania dodatkowego choć pewnie by mu to nie zaszkodziło ale nic nie robiłem by mu ułatwiać pracę a mimo to działa bez zarzutu już 2 lata. W tym czasie były tęgie mrozy a on nie zamarzł. Przewody rekuperatora zastosowałem ocieplane a że odcinki są krótkie to nie izolowałem ich dodatkowo. Można dać spiro i owinąć wełną nie wiem tylko jak z wilgocią jednak nie stosowałem tego rozwiązania i działa wszystko doskonale. Dach jest pokryty dachówką a w nim kilka kominków wentylacyjnych wentylujących poddasze, są takie też do blacho dachówki. Edytowane przez Darek49
https://forum.murator.pl/topic/159580-rekuperator-na-poddaszu-nieu%C5%BCytkowym-pytania/#findComment-4820797