Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wylewka na strop - pytanie

Recommended Posts

witam , właśnie jestem po zrobieniu wylewki na stropie , wyszło w niektórych miejscach 10 cm , w niektórych 4 , taka rozbieżność wynikała z nierównosci ,pod spodem steropian o grubości 3 cm z ogrzewaniem podłogowym , jest tro strop na pietrze , pomieszczenie ma 4 x 3 m , na dole od spodu nie widać na suficie zarysowań , pęknięć itp , czy wszystko jest OK i mogę być o to spokojny , czy pomysleć o jakimś podciągu na dole ? dodam że budynek jest z 1989 r i z tego co widzę jest wykonany dośc porządkie ,( podwójna kratówka a drut zbrojeniowy znajdowałem w takich miejscach jak parapety i obudowa wanny) więc myślę ze stropy były zrobione OK , pozdr

Ja mam podobny dylemat. Adoptuję strych na poddasze mieszkalne. Zmieniłem już dach, wstawiłem okna teraz dylemat co ze stropem czy kłaśc styropian i robić wylewkę czy jak w projekcie belki drewniane, legary drewniane i pomiędzy nie wełna oraz plyta OSB (wariant o wiele droższy)? Wymiary wewnątrz domu to 9,90m x 9,85m Projektant stwierdził, że strop wykonany jako płyta monolityczna zbrojona drutem fi 10, fi 12 jest slaby :-( Stwierdził, że nie ma belek i sciana nośna na parterze jest grubości tylko 22 cm (pustak). Tylko tak naprawdę tych scian na parterze podpierających ten strop jest kilka. Dom budowany w latach 80-tych, gdzie najpierw były stawiane wszystkie sciany działowe i wtedy dopiero na nich zbrojono drutami strop i zalewano betonem. Więc tak naprawdę strop wspiera się na wszystkich scianach. Druty były kładzone od sciany do sciany. Jesli ktoś mógłby doradzić jak to zrobić? Prawie wszyscy "doradcy" mówią żeby robić narmalnie wylewki. Nawet kierownik budowy, który przed wydaniem takiej decyzji ogladał na parterze układ scian w domu.

Panowie, wylewka waży parę kilo decyzja musi być podjęta na podstawie obliczeń.

A co się stanie jeżeli projektant ma rację? A może jednak Kierownik ma rację?

Jeżeli Kierownik budowy weźmie za to odpowiedzialność (wpis w dzienniku budowy) to wylewaj jak się budynek zawali bo jednak projektant miał rację kierownik będzie miał mały problem z katastrofą budowlaną.

Jeżeli zdania są rozbieżne weź innego projektanta lub kierownika budowy niech dokona stosownuch obliczeń i potwierdzi czy można czy nie.