Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gaz za 2 lata, czym grzać do tego czasu

kurkuma

Recommended Posts

Witam i proszę o poradę.

Chciałam ogrzewać dom gazem lecz gazociągi twierdzą że będzie to możliwe ok roku 2015 a więc po jakiś dwóch latach od wybudowania domu. Nota bene gazociąg jest ok 100m ode mnie...cóż. Nie wiem czy mam dać sobie spokój z tym gazem i grzać w inny sposób (tylko jaki? chcemy wygodnie i ekonomicznie hehe). A może na te dwa sezony coś tymczasowo zainstalować, ale wbijać się w dodatkowe koszty?

Jakieś pomysły?

Pozdrawiam:)

Tylko propan-butan.

Nie daj się nabrać na nic innego ew. jak nie przeraża Cię kotłownia w domu to kominek :)

Jeśli dobrze pamiętam, zgodnie z prawem, kominek nie może być głównym źródłem ogrzewania.

Czy ten 2015r. jest jakoś konkretnie określony, czy to raczej mglista wizja? U mnie nie ma nawet wizji, a sezon grzewczy na propanie z butli to ok 7000zł (w tym wspomaganie kominkiem).

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi:)

Z tym gazem to termin raczej określony, ale wysłałam do nich pismo z prośbą o przyspieszenie realizacji, a co! I jeszcze do tego napisałam do Urzędu Regulacji Energetyki z prośbą o interwencję no i wszczęli postępowanie wyjaśniające! Ciekawe czy to coś da?

Mówicie, że najlepsze rozwiązanie to butla z propanem? Nigdy mi się to nie podobało, ale skoro później nie będę musiała w zasadzie nic zmieniać w instalacji, to chyba muszę to przemyśleć.

Lopesjus, 7tys to strasznie dużo, ale jaki masz duży dom i czy w tą cenę wliczona jest też ciepła woda?

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi:)

Lopesjus, 7tys to strasznie dużo, ale jaki masz duży dom i czy w tą cenę wliczona jest też ciepła woda?

Ta kwota zawiera również przygotowanie ciepłej wody oraz drewno do kominka (za ok 1000zł). Dom to Bilbo z pracowni Horyzont, pow. użytkowa ok 160m2. Drogo, ale to "urok" gazu "butelkowanego". W liczbach bezwzględnych w sezonie spalam ok 500m3 propanu