kurkuma 04.08.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Witam i proszę o poradę.Chciałam ogrzewać dom gazem lecz gazociągi twierdzą że będzie to możliwe ok roku 2015 a więc po jakiś dwóch latach od wybudowania domu. Nota bene gazociąg jest ok 100m ode mnie...cóż. Nie wiem czy mam dać sobie spokój z tym gazem i grzać w inny sposób (tylko jaki? chcemy wygodnie i ekonomicznie hehe). A może na te dwa sezony coś tymczasowo zainstalować, ale wbijać się w dodatkowe koszty?Jakieś pomysły? Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurkuma 05.08.2011 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 a może piec na paliwo stałe, np pellet a później dołożyć gazowy i razem używać? można tak? czy to bez sensu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 05.08.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Prądem lub propanem .Eksploatacja w takiej samej cenie.Możesz zrobić kotłownie gazową ( tylko nie w piwnicy) za jakieś 10 000 zł lub kociołek elektryczny ..Butle postawia a po 2 latach zabiorą.Kupowanie kotła na paliwo stałe odradzam chyba ,ze masz własne drewno (darmowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszwa 06.08.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Grzej propan-butan, a gdy będziesz miał gaz ziemny przezbroisz kocił i grzejesz ziemnym nie ponosząć dodatkowych kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awir 09.08.2011 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Tylko propan-butan. Nie daj się nabrać na nic innego ew. jak nie przeraża Cię kotłownia w domu to kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 09.08.2011 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Tylko propan-butan. Nie daj się nabrać na nic innego ew. jak nie przeraża Cię kotłownia w domu to kominek Jeśli dobrze pamiętam, zgodnie z prawem, kominek nie może być głównym źródłem ogrzewania. Czy ten 2015r. jest jakoś konkretnie określony, czy to raczej mglista wizja? U mnie nie ma nawet wizji, a sezon grzewczy na propanie z butli to ok 7000zł (w tym wspomaganie kominkiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurkuma 11.08.2011 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Dziękuję wszystkim za podpowiedzi:) Z tym gazem to termin raczej określony, ale wysłałam do nich pismo z prośbą o przyspieszenie realizacji, a co! I jeszcze do tego napisałam do Urzędu Regulacji Energetyki z prośbą o interwencję no i wszczęli postępowanie wyjaśniające! Ciekawe czy to coś da?Mówicie, że najlepsze rozwiązanie to butla z propanem? Nigdy mi się to nie podobało, ale skoro później nie będę musiała w zasadzie nic zmieniać w instalacji, to chyba muszę to przemyśleć. Lopesjus, 7tys to strasznie dużo, ale jaki masz duży dom i czy w tą cenę wliczona jest też ciepła woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 15.08.2011 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 Dziękuję wszystkim za podpowiedzi:) Lopesjus, 7tys to strasznie dużo, ale jaki masz duży dom i czy w tą cenę wliczona jest też ciepła woda? Ta kwota zawiera również przygotowanie ciepłej wody oraz drewno do kominka (za ok 1000zł). Dom to Bilbo z pracowni Horyzont, pow. użytkowa ok 160m2. Drogo, ale to "urok" gazu "butelkowanego". W liczbach bezwzględnych w sezonie spalam ok 500m3 propanu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts