Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór okien: Avangarde 7000 czy inny?

Recommended Posts

Akurat ostatnio przerabiam ten temat i profile aluplasta odradzam ( wszystko teoretycznie wyczytane i wypytane ) , av 7000 też odpada bo przycinają na grubości ścianek w komorać , niby niewiele ale podobno ważna sprawa.

Aktualnie numer jeden w profilach to jest VEKA Perfectline 5 komorowe ( porownywalna cenowo )

ale do kompletu u mnie tak mi wycenila jedna firma

Od najtańszego i najmniej jakościowego zestawu:

AVANTGARDE 7000 5 KOM 12400

SONAROL PCV 5 KOM 12950

SONAROL PCV 6 KOM 13100

BRUGMANN PCV 13700

SCHUCO CT 70 CLASSIC 6 KOM 14200

ECONO CT 70 6 KOM 14350

SCHUCO CT 70 CAVA 14800

ALU SONAROL 15380

A w profilu VEKA Perfectline 12250

Wszystko z montażem oraz roletami nadstawnymi ( w tym jedno okno okrągłe które kosztuje troche wiecej )...

Masz tak dla orientu bo sam szukałem i nie ma zbytnio takich informacji... a decyzja niełatwa...

ps. gdzieś słyszałem legende że jest profil VEKA na polske i veka niemiecka ( bardzo droga a ta polska to szajs ) ma ktoś o tym jakieś info...?

Pozdrawiam...

Aluplasta bym nie skreślał, bo.... sam jestem użytkownikiem tego systemu od pewnego duuuuzego dostawcy, i od kilku lat nic się z oknami nie dzieje(może dlatego, że sam montowałem?), uważałbym na aluplasta od garażowców, zresztą uwazałbym ogólnie na każdy system od garażowców.

Co do Gealan'a 5K, to o ile to się teraz nie zmieniło, jest to profil 5 komorowy o szerokości 60 mm, czyli o 10 mm mniej niż standard na rynku. Moim zdaniem zdecydowanie najsłabsza opcja z wyżej podanych.

Avantgarde 7000 nie jest wcale takim złym profilem, w tej klasie cenowej. Sprzedałem tych okien naprawdę sporo i miałem tylko nieliczne przypadki jakiś problemów.

Najlepiej wybrać opcje z pełnym wzmocnieniem w ościeżnicy, albo bardzo dokładnie zamontować ramy. Lubią się one wyginać. Po za tym w ofercie Dobroplastu pojawił się teraz profil 6 komorowy OVLO o szerokości zabudowy 80 mm. W cenie niemal identycznej jak A7000.