Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin - dół pustaki systemowe -ponad dachem góra cegła klinkierowa

Recommended Posts

Kupiłem cały komin systemowy Shiedla Rondo, do wysokości krokwi jest wyciągnięty zgodnie z instrukcją z wkładem ceramicznym. Miałem go obmurować cagłą klinkierową,ale praktycznie kazdą cegle trzeba by było docinać. Komin nie wyglądałby ładnie. Mój wykonawca mówi,że można od wysokości dachu zamiast pustaków systemowych murować po prostu z cegły pełnej, w środku oczywiście wstawić wkład ceramiczny. Czy to poprawne rozwiązanie. Czy tkwi w nim jakiś błąd i przyszłe problemy? Po prostu ostatnie 2 metry wymurowane byłyby z cegły klinkierowej bez pusatków systemowych.

Gość Konto usunięte_12*
Ja tak mam. I nic mi nie wiadomo na temat tego, żeby to był jakiś błąd. Chyba wielu tak robi.

Owszem tak, ale "diabeł" tkwi w szczegółach :D

Potrzebne jest wylanie na pustakach (pod dachem) zbrojonego wieńca z betonu a dopiero na nim można stawiać resztę komina z pełnej cegły klinkierowej, dać na nim np. blaszaną czapkę z odpowiednio wysuniętym "kapinosem" i dopiero w tedy można być spokojnym, że komin nie będzie przeciekał.

Pozdrawiam

Ja konsultowałem to z Bolesławcem - powiedzieli ,że tak można, zresztą sami piszą o tym w swoim FAQ. Z tym że tak jak napisał Sobieradek - płytka betonowa, na tym pełen klinkier. Na górze mam czapę z uformowanym spadkiem - a formę kapinosa robi sama klinkierowa czapa na kominie.

Tak wychodzi to chyba najsensowniej - myślałem obudowywać keramzyty, ale kominy byłyby przyciężkie i de facto trzebaby keramzyt od płyty objechać pełną cegłą - już samo to dodaje ci 50% (u mnie jest ok. 8 cegieł/szychtę - w przypadku obmurowywania byłoby ich 12). Przy jakichś 20 warstwach cegieł różnica to prawie 100 cegieł czyli 500 zł na jednym kominie - nie licząc zaprawy czy pustaków systemowych (które ja akurat mogę zwrócić).