voytas80 05.08.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Wiem, że zagadnienie opisane w wielu wątkach i gazetkach, ale mimo wszystko podejmuje wątek na nowo. Mam zamiar przystąpic do ocieplenia fundamentu i pytanie moje brzmi. Jak głeboko styropian powinien sięgać w dół od poziomu górnego zakonczenia fundamentów? tak zeby to miało uzasadnienie finansowe Dodam, że pod wylewkami bede miał 20cm styropianu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.08.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Zależy jaki dom budujesz ? Jaka bryła, jakie ocieplenie, jakie ogrzewanie planowane itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 18.08.2011 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Jak chcesz tanio to klej styropian bez cięcia.Czyli 2 pasy po 0,5m. Ile wejdzie do ziemi tyle będziesz miał np.60cm w gruncie.Powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.08.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Wystarczyć do czego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 18.08.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Chce tanio to będzie miał. A niskie temperatury odetnie. Poniżej 60cm zwykle nie jest tak źle z temperaturą.Wszystko zależy jaki standard energetyczny chce się uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 18.08.2011 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Poszeł styrodur do samej ławy (115cm bloczki). Nie chce tanio, byłem ciekawy opinii forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.08.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Poszeł styrodur do samej ławy (115cm bloczki). Nie chce tanio, byłem ciekawy opinii forumowiczów I dobrze zrobiłeś. Też mam styro do ławy ( z zewnątrz 20 cm, od środka 10 cm, od góry domknięte isomurem i 20 cm styro na chudziaku ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 21.08.2011 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Surgi masz super ocieplone ściany fundamentu. Tylko bardzo na wyrost. Na oko przebiłeś twórców z Darmstadt o jakieś 20cm ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.08.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Na wyrost ? Porozmawiamy za 10 lat jak ceny energii w Polsce bedzie nam dyktować dwaj bracia: wielki brat z wschodu z nieco mniejszym bratem z zachodu.Fudament i chudziak trudno się odkopuje ( odkuwa ) i ociepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 25.08.2011 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Myślę, że ten mniejszy brat jest groźniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 27.08.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Czy zamiast XPSa można dac:STYROPIAN FUNDAMENT NEOAQUA LubFUNDAMENT SILVER: TermoorganikaCena 2 razy mniejsza niż XPSaI właśnie tak myślałem 20 z zewnątrz 10 wewnątrzx i 30 pod płyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 28.08.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Czy zamiast XPSa można dac: STYROPIAN FUNDAMENT NEOAQUA Lub FUNDAMENT SILVER: Termoorganika Cena 2 razy mniejsza niż XPSa I właśnie tak myślałem 20 z zewnątrz 10 wewnątrzx i 30 pod płyta Wszystko można, chodzi tylko o właściwości i parametry techniczne produktów,, a w związku z tym o trwałość rozwiązania. Na autostradzie w Niemczech możesz jechać 200 km/h bezpiecznie autem 5-10 letnim ( odpowiednio serwisowanym ) albo ,,kultowym'' golfem III 15-20 letnim - co jest bezpieczniejsze Sam pomyśl. A bezpieczeństwo i spokojny sen nie jest za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 28.08.2011 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Struktura styroduru i styropianu to zupełnie co innego, przy cięciu widać zasadnicza róznice.Ma to zasadniczy wpływ na nasiąkliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 29.08.2011 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Jak poprosisz o próbkę styroduru i styropianu nie będziesz się zastanawiał. To są całkowicie inne materiały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 31.08.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Styrodur kosztuje ok. 400zł/m3 a styropian wodoszczelny ok. 250zł/m3. Różnica dość duża. Zakładając, że potrzeba 6m3 tego materiału, to wychodzi 2400zł za styrodur i 1500zł za styropian. Dość ciekawym pomysłem jest danie na górnej połowie ściany fundamentowej grubszej warstwy ocieplenia, a na dolnej cieńszej. Przykładowo zamiast dawać na całości 10cm, dać 15cm na górnej części i 5cm na dolnej. Materiału wyjdzie tyle samo a czy nie osiągniemy lepszego efektu ocieplenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 02.09.2011 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Styrodur kosztuje ok. 400zł/m3 a styropian wodoszczelny ok. 250zł/m3. Różnica dość duża. Zakładając, że potrzeba 6m3 tego materiału, to wychodzi 2400zł za styrodur i 1500zł za styropian. Nie ma to jak porównywać tylko cenę... 2 całkowicie różnych materiałów o całkowicie różnych właściwościach - tak trzymać. Dość ciekawym pomysłem jest danie na górnej połowie ściany fundamentowej grubszej warstwy ocieplenia, a na dolnej cieńszej. Przykładowo zamiast dawać na całości 10cm, dać 15cm na górnej części i 5cm na dolnej. Materiału wyjdzie tyle samo a czy nie osiągniemy lepszego efektu ocieplenia? NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 03.09.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 a propos - czy fundament ocieplać z jednej strony, czy z obu? I co z ławami? Znalazłem w internacie taką firmę, która opatentowała szalunek tracony z XPS, w efekcie już ławę mamy z każdej strony zaizolowaną, a potem ściana fundamentowa - obustronnie. Co myślicie, Mędrcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 04.09.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 a propos - czy fundament ocieplać z jednej strony, czy z obu? I co z ławami? Znalazłem w internacie taką firmę, która opatentowała szalunek tracony z XPS, w efekcie już ławę mamy z każdej strony zaizolowaną, a potem ściana fundamentowa - obustronnie. Co myślicie, Mędrcy? Gdyby to było tak genialne rozwiązanie jak to reklamują to by wszyscy z tego korzystali... Szalunek tracony ze styropianu ??? Wyobraź sobie jak wygląda "ściana" po związaniu wlanego betonu do tego "szalunku" -> jedno wielkie sito z mostkami termicznymi, o dużo miejszej wytrzymałości niż ściana monolityczna. Pracochłonność wykonania dużo większa niż postawienie zwykłego deskowania systemowego (czyli większe koszta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 04.09.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 del Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 04.09.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Gdyby to było tak genialne rozwiązanie jak to reklamują to by wszyscy z tego korzystali... Szalunek tracony ze styropianu ??? Wyobraź sobie jak wygląda "ściana" po związaniu wlanego betonu do tego "szalunku" -> jedno wielkie sito z mostkami termicznymi, o dużo miejszej wytrzymałości niż ściana monolityczna. Pracochłonność wykonania dużo większa niż postawienie zwykłego deskowania systemowego (czyli większe koszta). Możesz uzasadnić dlaczego beton w takim szalunku bedzie sitem z mostkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts