Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak głeboko styropian ?

voytas80

Recommended Posts

Wiem, że zagadnienie opisane w wielu wątkach i gazetkach, ale mimo wszystko podejmuje wątek na nowo.

Mam zamiar przystąpic do ocieplenia fundamentu i pytanie moje brzmi.

Jak głeboko styropian powinien sięgać w dół od poziomu górnego zakonczenia fundamentów? tak zeby to miało uzasadnienie finansowe :)

Dodam, że pod wylewkami bede miał 20cm styropianu.

Pozdrawiam :D

• 2 weeks później...
Czy zamiast XPSa można dac:

STYROPIAN FUNDAMENT NEOAQUA

Lub

FUNDAMENT SILVER: Termoorganika

Cena 2 razy mniejsza niż XPSa

I właśnie tak myślałem 20 z zewnątrz 10 wewnątrzx i 30 pod płyta

Wszystko można, chodzi tylko o właściwości i parametry techniczne produktów,, a w związku z tym o trwałość rozwiązania. Na autostradzie w Niemczech możesz jechać 200 km/h bezpiecznie autem 5-10 letnim ( odpowiednio serwisowanym ) albo ,,kultowym'' golfem III 15-20 letnim - co jest bezpieczniejsze Sam pomyśl. A bezpieczeństwo i spokojny sen nie jest za darmo.

Styrodur kosztuje ok. 400zł/m3 a styropian wodoszczelny ok. 250zł/m3. Różnica dość duża. Zakładając, że potrzeba 6m3 tego materiału, to wychodzi 2400zł za styrodur i 1500zł za styropian.

Dość ciekawym pomysłem jest danie na górnej połowie ściany fundamentowej grubszej warstwy ocieplenia, a na dolnej cieńszej. Przykładowo zamiast dawać na całości 10cm, dać 15cm na górnej części i 5cm na dolnej. Materiału wyjdzie tyle samo a czy nie osiągniemy lepszego efektu ocieplenia?

Gość zibik_eng
Styrodur kosztuje ok. 400zł/m3 a styropian wodoszczelny ok. 250zł/m3. Różnica dość duża. Zakładając, że potrzeba 6m3 tego materiału, to wychodzi 2400zł za styrodur i 1500zł za styropian.

Nie ma to jak porównywać tylko cenę... 2 całkowicie różnych materiałów o całkowicie różnych właściwościach - tak trzymać.

Dość ciekawym pomysłem jest danie na górnej połowie ściany fundamentowej grubszej warstwy ocieplenia, a na dolnej cieńszej. Przykładowo zamiast dawać na całości 10cm, dać 15cm na górnej części i 5cm na dolnej. Materiału wyjdzie tyle samo a czy nie osiągniemy lepszego efektu ocieplenia?

NIE

Gość zibik_eng
a propos - czy fundament ocieplać z jednej strony, czy z obu? I co z ławami? Znalazłem w internacie taką firmę, która opatentowała szalunek tracony z XPS, w efekcie już ławę mamy z każdej strony zaizolowaną, a potem ściana fundamentowa - obustronnie. Co myślicie, Mędrcy?

Gdyby to było tak genialne rozwiązanie jak to reklamują to by wszyscy z tego korzystali...

Szalunek tracony ze styropianu ??? Wyobraź sobie jak wygląda "ściana" po związaniu wlanego betonu do tego "szalunku" -> jedno wielkie sito z mostkami termicznymi, o dużo miejszej wytrzymałości niż ściana monolityczna.

Pracochłonność wykonania dużo większa niż postawienie zwykłego deskowania systemowego (czyli większe koszta).

Gdyby to było tak genialne rozwiązanie jak to reklamują to by wszyscy z tego korzystali...

Szalunek tracony ze styropianu ??? Wyobraź sobie jak wygląda "ściana" po związaniu wlanego betonu do tego "szalunku" -> jedno wielkie sito z mostkami termicznymi, o dużo miejszej wytrzymałości niż ściana monolityczna.

Pracochłonność wykonania dużo większa niż postawienie zwykłego deskowania systemowego (czyli większe koszta).

Możesz uzasadnić dlaczego beton w takim szalunku bedzie sitem z mostkami?