WOJSKI 05.08.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Czy ktoś wie jaka może być wytrzymałość bloczka o grubości 7,5, wys koło 20 cm dł 60 cm (to chyba działowy) podpartego na dwóch końcach, bloczek położony na boku (20 cm). chcę zrobić "podłogę w szafce" jednak nie wiem ile kilo wytrzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 05.08.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 sprawdx doswiadczalnie..aqle każdy bloczek ma inna nieco wytrzymałość więc to i tak nic nie da, bo trafisz na jakieś słabsze i \ci poleci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 06.08.2011 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 na rozciąganie to bk ma całkiem małą wytrzymałość w czasie montażu staniesz sobie na środku tego bloczka i pechowo może pęknąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 08.08.2011 04:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 i będę chyba musiał , obciążenie jakie będzie na 3 bloczki leżące obok siebie to nie więcej jak 30 kg według mnie powinny wytrzymać ale wolę sę upewnić, w razie czego zatopię pręt zbrojeniowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 09.08.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Czy ktoś wie jaka może być wytrzymałość bloczka o grubości 7,5, wys koło 20 cm dł 60 cm (to chyba działowy) podpartego na dwóch końcach, bloczek położony na boku (20 cm). chcę zrobić "podłogę w szafce" jednak nie wiem ile kilo wytrzyma. Panie kolego. W tym temacie: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?184185-Komin w poście nr 8 napisał pan coś bez sensu. więc ja też odpowiem: musi Pan na podstawie wytrzymałości bloczka (być może 3MPa) oraz jego wymiarów gabarytowych dopuszczalne obciążenie (chyba z wzoru na obliczeniowy moment przęsłowy). Jeśli Pan tego nie potrafi to proszę zlecić to osobie kompetentnej tj. projektantowi bo inaczej ktoś z domowników lub Pan może spowodować katastrofę budowlaną stawając na ,,półkę", następnie doprowadzając do jej pęknięcia, wywrócenia się i np złamania jakiejś kończyny czego oczywiście panu nie życzę. Pozdrawiam i proszę o wstrzemięźliwość w pisaniu postów typu ,,jak pan jest taki głupi że się nie zna lub nie wie to proszę zlecić to profesjonalistom" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 09.08.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 rkowal79 - odpisywanie w stylu "jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie" nie wnosi nic. Rozmawiajmy merytorycznie pozdrawiam, majki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 09.08.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 (edytowane) rkowal79 - odpisywanie w stylu "jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie" nie wnosi nic. Rozmawiajmy merytorycznie pozdrawiam, majki Niestety musiałem tak napisać, ponieważ zadałem pytanie odnośnie komina a 2 osoby odpowiedziały w temacie, nie zachowując kultury i obrażając mnie, a do tego nie wniosły nic sensownego poza tym, że muszę zatrudnić przynajmniej mistrza murarskiego. Jedna osoba robi takie docinki notorycznie od kilku miesięcy (zibik_eng) i mam nadzieję że się ktoś tym zainteresuje, bo moją odpowiedzią (przyznaję ze kretyńską) szanowne grono administratorów zainteresowało się w mgnieniu oka. W odpowiedzi jednak napisałem że można obliczyć obciązenie bloczka z betonu komórkowego z wzoru na obliczeniowy moment przęsłowy, mając jego podstawowe wymiary oraz wytrzymałośc. Link do strony z obliczeniami tego typu: http://zsp.2com.pl/kon/Bet.htm Zadaję więc pytanie - po co jest to forum? Aby sobie pomagać, zresztą merytorycznie, czy aby na zadawane pytania (dla niektórych - tych doświadczonych będące błachostką ) otrzymywać odpowiedzi typu: idź się wypchaj dziadu albo mi zapłać za posiadaną wiedzę i odpowiedź. Ja odpowiadam - nie tędy droga. Nie chcesz pomóc - nie pomagaj ale też nie przeszkadzaj w dyskusji. Może uważnie czytając sam się dokształcisz bądź rozwiążesz swoje problemy. Nikt nie jest alfą i omegą i nikt nie jest nieomylny. Albo będziemy sobie pomagać - chyba taki był cel stworzenia forum, albo to forum będzie śmietnikiem pełnym tekstów świadczących o pogardzie ekspertów i ludzi obeznanych w temacie dla osób, które są mniej doświadczone. Każdy kiedyś był młokosem i uczył się. Wiedzę zdobytą należy przekazywać ku potomności a doświadczeniem się dzielić. Do grobu jej nie zabierzemy a i tam nie będzie nam w niczym potrzebne. Czytając i będąc uczestnikiem innych portali mogę stwierdzić, że takiego chamstwa nie ma nigdzie. Za chamskie odzywki od razu jest ostrzeżenie, potem ewentualnie korespondencja z MODEM, a jak to nie pomaga to BAN np na miesiąc lub dłużej. To bardzo pomaga, bo osoby nie umiejące się zachować ,,publicznie" są eliminowani nawet jeśli są ekspertami w danej dziedzinie. Edytowane 9 Sierpnia 2011 przez rkowal79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 09.08.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 ...po co jest to forum? aby sobie pomagać zresztą merytorycznie I do tego dążmy. Wspólnie. Co do innych portali, byłbym ostrożny w ferowaniu opinii. W porównaniu z komentarzami np. na Onecie to forum jest oazą spokoju pozdrawiam, majki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 09.08.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Co do innych portali, byłbym ostrożny w ferowaniu opinii. W porównaniu z komentarzami np. na Onecie to forum jest oazą spokoju pozdrawiam, majki Proszę nie przytaczać onet forum i np WP forum tudzież im podobnych bo tam nagminie piszą TROLE typu czuły wojtek oraz własciciel BMW 4.2 litra na gaz który osiąga prędkość nadświetlna na polskich drogach i nawet odpowiadają sobie na swoje pytania. Niektóre osoby na TYM FORUM najprawdopodobniej dążą do tego samego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 09.08.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Ostatni wpis też nie w temacie, wszystko jest wyjaśnione, więc zamykam. pozdrawiam, majki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts