Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin z boku kominka?

Recommended Posts

Mam tak samo jak Gość, ale świadomie. Gdyby kominek stał przed kominem, to łącznie z obudową wystawałby na pokój "kloc" głebokości ok110cm. Dlatego postawiliśmy kominek obok, mimo że kosztowało nas to wybicie nowego otworu w kominie i wstawienie odpowiedniego elementu. Jesteśmy zadowoleni, że tak zrobiliśmy.

Też będę miał kominek obok komina. Ale było to od początku wiadomo, więc wlot do komina jest w dobrym miejscu. W projekcie komin tradycyjny był wpuszczony w ścianę nośną, przy której stoi, co komplikowało nieco strop (Terriva), bo nie było na czym oprzeć belek. Postawiłem więc obok ściany komin systemowy (Schiedel), który mieści się między belkami.

Mam tak samo jak Gość, ale świadomie. Gdyby kominek stał przed kominem, to łącznie z obudową wystawałby na pokój "kloc" głebokości ok110cm. Dlatego postawiliśmy kominek obok, mimo że kosztowało nas to wybicie nowego otworu w kominie i wstawienie odpowiedniego elementu. Jesteśmy zadowoleni, że tak zrobiliśmy.

u mnie będzie z tych samych powodów identycznie. powiedz co to, za element odpowiedni?

• 4 weeks później...

Bardzo Ci dziękuję. Nareszcie mam jasność. W Muratorze mało na ten temat piszą, a jeśli, to w tonacji,że nie polecają - raczej komin za lub nad. Od kominkarzy usłyszałam, że absolutnie nie :) albo, że tak, :) ale nikt nie wiedział jak :) .

To zapytam jeszcze gdzie zrobić wyczystkę. U mnie wypadłaby za drugim zakrętem licząc od kominka, na wysokości okolo 2 m od podłoża, na ścianie zewnętrznej. Ma to sens?