bobo30 10.03.2004 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Czy komin 'obsługujący' kominek może znajdować się z boku kominka?Jak daleko można go odsunać? Czy ma znaczenie, czy jest to kominek otwarty czy zamknięty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.03.2004 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Ja będę miał kominek obok komina, ale bezpośrednio przy nim. Tak wyszło i musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada 10.03.2004 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Mam tak samo jak Gość, ale świadomie. Gdyby kominek stał przed kominem, to łącznie z obudową wystawałby na pokój "kloc" głebokości ok110cm. Dlatego postawiliśmy kominek obok, mimo że kosztowało nas to wybicie nowego otworu w kominie i wstawienie odpowiedniego elementu. Jesteśmy zadowoleni, że tak zrobiliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 10.03.2004 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Poptwierdzam w całej rozciągłości wywód mada - u mnie też jest identycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 11.03.2004 02:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 A przecież można postawić komin na stropie nad kominkiem, i wtedy nie ma takich problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 11.03.2004 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Też będę miał kominek obok komina. Ale było to od początku wiadomo, więc wlot do komina jest w dobrym miejscu. W projekcie komin tradycyjny był wpuszczony w ścianę nośną, przy której stoi, co komplikowało nieco strop (Terriva), bo nie było na czym oprzeć belek. Postawiłem więc obok ściany komin systemowy (Schiedel), który mieści się między belkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_arek 11.03.2004 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Mam komin obok kominka i wszystko jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 11.03.2004 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Mam tak samo jak Gość, ale świadomie. Gdyby kominek stał przed kominem, to łącznie z obudową wystawałby na pokój "kloc" głebokości ok110cm. Dlatego postawiliśmy kominek obok, mimo że kosztowało nas to wybicie nowego otworu w kominie i wstawienie odpowiedniego elementu. Jesteśmy zadowoleni, że tak zrobiliśmy. u mnie będzie z tych samych powodów identycznie. powiedz co to, za element odpowiedni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 11.03.2004 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Dzięki za odpowiedzi. Czy wszyscy powyżej mają komin tuż obok kominka? Czy można je trochę od siebie odsunąć? O ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 04.04.2004 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Odświeżam wątek ponieważ sprawa nadal mnie interesuje. Czy kominek zamknięty mogłabym odsunąć od komina aż o 2 metry? Podobno tak, tylko załamania nie mogą być zbyt duże i nie więcej niż dwa. Może jakiś fachowiec mógłby się wypowiedzieć? Będę wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 04.04.2004 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 Tak jeśli kont wyprowadzenia spali z wkładu jest min. 45* . Komin zaczynający sie nad kominkiem do bardzo zły patent , co z czyszczeniem? Sadze w salonie? Najlepiej jak komin jest "za" kominkiem w scianie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciampur 04.04.2004 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2004 oczywiście że można nie zapomnij o prawidłowy wlocie do komina minimum 45 ST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 05.04.2004 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Może to głupie pytanie, ale ten kąt mierzymy od poziomu, czy od pionu? Czy grozi złe wykonanie takiego komina, np. zbyt małe kąty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 06.04.2004 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 Oczywiście od poziomu inaczej licząc od pionu jest to 135* 90 +45 . Pozime podłaczenie grozi sadzaniem sadzy i spadkiem ciągu kominowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 07.04.2004 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Bardzo Ci dziękuję. Nareszcie mam jasność. W Muratorze mało na ten temat piszą, a jeśli, to w tonacji,że nie polecają - raczej komin za lub nad. Od kominkarzy usłyszałam, że absolutnie nie albo, że tak, ale nikt nie wiedział jak . To zapytam jeszcze gdzie zrobić wyczystkę. U mnie wypadłaby za drugim zakrętem licząc od kominka, na wysokości okolo 2 m od podłoża, na ścianie zewnętrznej. Ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 08.04.2004 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 To ja jeszcze raz odświeżę. Może Darek lub inny fachowiec podzieli się wiedzą. Forum jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts